S-a semnat contractul pentru conducta care urmează să ducă gazele la viitoarea termocentrală Mintia

Sebastian Burduja, ministrul energiei și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat un contract de finanțare pentru construirea conductei de transport gaze naturale în vederea alimentării Centralei Mintia, din județul Hunedoara. Conducta va alimenta și alți consumatori industriali și, de asemenea, consumatori casnici, potrivit unui comunicat de presă.
Mihai Nicuţ - vin, 31 mai 2024, 16:19
S-a semnat contractul pentru conducta care urmează să ducă gazele la viitoarea termocentrală Mintia

Proiectul are o valoare totală de 60,4 de milioane de euro, din care finanțarea din Fondul pentru modernizare este de 6,8 milioane de euro.

Amplasarea lucrărilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei MINTIA este în extravilanul și în intravilanul comunelor Sântămăria Orlea, Bretea Română, Băcia, Cârjiți, Vețel și orașele Călan, Hunedoara, Deva, pe o distanță totală de 56,5 km.

„Este un pas înainte pentru ca în 2026 această centrală să fie pusă în funcțiune. Asigurăm practic materia primă, gazul, pentru centrală. Este un proiect grandios, cea mai mare centrală pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalată. Acest proiect înseamnă pentru români locuri de muncă, vorbim de peste 1.200 de locuri de muncă pe perioada construcţiei centralei, vorbim de o energie sigură produsă în bandă, vorbim de cea mai eficientă centrală din Europa, cu un randament de 64% şi, deci, de un sprijin substanţial pe care România îl primeşte pe traiectoria de tranziţie verde şi de înlocuire a cărbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursă strategică la care România are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de muncă din Valea Jiului și pentru renașterea sectorului energetic în zonă. Am mai spus și reiterez, nu vom lăsa pe nimeni în urmă”, a spus Sebastian Burduja, ministrul energiei.

„Prin semnarea contractului de finanțare din Fondul pentru Modernizare, respectiv proiectul de investiții Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia (cuprinzând alți consumatori industriali și casnici), cu toate că asigură doar 11 % din valoarea investițională, Transgaz își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului strategic de investiții în dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde mc de gaz, Centrala de la Mintia, devine practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din țara noastră și va contribui semnificativ la creșterea consumului de gaze naturale al României. La acest gazoduct se vor racorda toate unitățile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economică a regiunii și la creșterea standardului de viață al comunității. Și prin această investiție, Transgaz continuă să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, prin valorificarea superioară, în interiorul țării, a gazului care urmează să fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagră, la creșterea și consolidarea securității energetice naționale, regionale și europene”, a spus și Ion Sterian, director general al Transgaz.

Proiectul ”Conductă de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia” cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale. Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, un număr de 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, până în prezent, patru proiecte pentru a fi finanțate din Fondul pentru modernizare.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat un procent de 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

Citește și

Te-ar mai putea interesa și
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Deutsche Bahn va da afară 30.000 de oameni după ce a raportat pierderi semestriale nete de 1,2 miliarde de euro
Operatorul feroviar german Deutsche Bahn a anunţat joi că intenţionează să renunţe la 30.000 de angajaţi, sau aproximativ 9% din forţa sa de muncă, după ce investiţiile masive pentru......
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat 10%
Autostrada Bucureștiului A0: Chinezii au mobilizat peste 100 de muncitori pe lotul Afumați – Pantelimon, realizat ...
Antreprenorul chinez China Civil Engineering Construction Company (CCECC) a ajuns în numai patru luni la un stadiu fizic ...
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Conducerea Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui împrumut României de aproape 600 de milioane de euro
Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondială (GBM) a aprobat joi un împrumut pentru politici de dezvoltare ...
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
NATO: Nu există indicii că resturile de drone rusești găsite în România sunt dovada unui atac intenționat
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite ...