S-a terminat criza, sugerează indicii marilor burse ale lumii. Cât este de credibil?

Cel mai urmărit indice bursier al lumii, Dow Jones Industrial Average (DJIA) a sărit luni la cel mai înalt nivel din 2007 încoace. Un alt indice important american, Standard & Poor 500 Index (SPX), a scăzut aseară după un raliu care îl adusese la cel mai înalt nivel din iunie 2008. Indicii europeni marchează la rândul lor creşteri importante din 2012. Analiştii se întreabă dacă asta nu înseamnă sfârşitul crizei, din prspectiva burselor.
Adrian N. Ionescu - joi, 15 mart. 2012, 10:23
S-a terminat criza, sugerează indicii marilor burse ale lumii. Cât este de credibil?

Indicele german DAX a crescut cu 20% de la începutul anului, mărturisind despre robusteţea celei mai importante economii europene. Indicele francez CAC 40 a crescut şi el cu 13%, semnalând cel puţin diminuarea îngrijorărilor care au planat asupra economiei „Hexagonului“.

Iniţial a fost criza creditelor neperformante din SUA, care a început să-şi arate ameninţările încă din 2007, dar atunci părea doar o problemă locală, dar într-o expansiune care a condus la falimentul colosului financiar american Lehman Brothers, devenit oficial în 15  septembrie 2008.

Faptul că indicii bursieri au revenit la niveluri superioare celor din acele momente dramatice ar putea fi semnele ieşirii din criză.

Se spune că la burse se tranzacţionează viitorul, investitorii grăbindu-se să fie primii care profită de creşterile anticipate ale profiturilor companiilor ale căror acţiuni le cumpără, sau dimpotrivă, să stopeze cât mai repede pierderile previzibile ale acţiunilor companiilor care pierd în „economia reală“.

Creşterile bursiere din ultimele luni se datorează nu atât de mult rezolvării crizei financiare constinue din 2008 încoace, cât unei reveniri a moralului investitorilor, după pesimismul extrem din ultima parte a anuluii trecut“, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Dan Rusu, şeful echipei de cercetare a caseide brokeaj BT Securities, care face parte din Grupul Băncii Transilvania.

Semnele foarte bune venite dinspre economia americană (creşterea vânzărilor, temperareea şomajului) acreditează ideea ieşirii din criză. De asemenea veştile bune legate de rezolvarea crizei datoriilor atenuează temerile de recrudescenţă a recesiunii în Europa. Acum, problemele mari pot veni însă dinspre China.

„Rămâne de estimat unde va erupe efectul de domino al crizei occidentale, semnele negative venite din China fiind îngrijorătoare, căci această economie a fost de fapt motorul creşterii. Partenerul comercial principal al Chinei este Europa şi, dacă lucrurile nu merg bine acolo, este pusă în pericol şi creşterea europeană“, adaugă analistul clujean.

Estimările venite de la analiştii occidentali sunt, la rândul lor rezervate, chiar dacă optimiste. „ Este o problemă de încredere„, crede Robert Zagunis, co-manager de portofoliu la Jensen Investment Management Inc., care administrează investiţii de 5,7 miliarde dolari.

Încetul cu încetul, lucrurile se îmbunătăţesc. Pe termen lung, piaţa va creşte, dar pot exista şi recăderi.Întrebarea este – eşti în piaţă pe termen scurt sau pe termen lung ?“, a mai adăugat analistul american, citat de Bloomberg.

Optimiştii spun că indicii bursieri au anticipat deja în mare măsură soluţiile de salvare din criza datoriilor şi că, de pildă, rezultatul a cazului grec nu mai este o problemă, spune un analist citat de cotidianul conservator La Tribune.

„Mai degrabă, investitorii vor să creadă în relansarea economică care a început în Statele Unite şi mizează pe fundamentele solide ale celor mai mari companii din lume, încă determinate de creşterea puternică a ţărilor asiatice“, spune analistul francez.

Prin urmare toată lumea speră că „încetinirea creşterii economiei chineze nu se va transforma în recesiune. Căci chiar puţin de va creşte China şi celelalte mari economii emergente din grupul BRIC (Brazilia, Rusia, India…) de aceste creşteri va depinde creşterea la nivel global anul acesta şi anul viitor“, conchide Dan Rusu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România în portul Constanța, va pune la......
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru economie pot fi uriașe
Modificările climatice vor ține turiștii în camere. Zilele „bune” de petrecut afară scad, iar pierderile pentru ...
Anul 2024 se anunță unul bun pentru destinațiile de vârf din sudul continentului, susținând economiile Spaniei, Portugaliei ...
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
Conglomeratul german BASF are un nou CEO
La încheierea Adunării Anuale a Acţionarilor 2024 care s-a desfășurat astăzi, Markus Kamieth a fost numit preşedinte ...