S-au împlinit 30 de ani de la primul computer Macintosh. FOTO

Economica.net
23 01. 2014
mac128_11782900

Computerul personal de tip desktop, denumit popular ‘Mac’, a fost primul care oferea posibilitatea de control prin apăsarea unor icon-uri cu ajutorul unui dispozitiv numit ‘mouse’.

‘Mac-ul a fost un salt cuantic înainte’, îşi aminteşte Randy Wigginton, unul din primii angajaţi ai Apple. ‘Nu am inventat noi totul dar am făcut totul accesibil şi facil. A fost primul computer cu care oamenii se puteau juca şi despre care puteau spune că este cool’, adaugă Wigginton.

Înainte de lansarea ‘Mac-ului’, în data de 24 ianuarie 1984, computerele erau staţii de lucru comandate de un text redactat într-un limbaj incomprehensibil pentru cei care nu erau programatori software. Noul aparat Apple a schimbat acest lucru şi a deschis calea utilizării computerului de către publicul larg graţie unei ‘interfeţe grafice cu utilizatorul’, care permite apăsarea unor ‘icon-uri’ cu ajutorul unui ‘mouse’, un aparat inventat în anii 1960 de un inginer de la institutul Stanford Research, Doug Engelbart.

În pofida noutăţilor, Apple s-a străduit să ofere un calculator la preţ accesibil pentru consumatori. La acea dată nu era ceva neobişnuit să plăteşti 10.000 de dolari sau mai mult pentru un calculator însă primul ‘Mac’ avea un preţ de cost de 2.500 de dolari şi oferea o memorie RAM de 128 de kilo.

Dincolo de produsul în sine, Apple a promovat lansarea ‘Mac’ printr-un spot publicitar difuzat în timpul Superbowl. Spotul, regizat de Ridley Scott, regizorul filmelor ‘Blade Runner’ şi ‘Alien’, era inspirat din universul romanului ‘1984’ al scriitorului George Orwell cu un ecran care îl reprezenta pe ‘big brother’ spart de o sportivă în culorile Apple. Inginerul Daniel Kottke, din echipa care a dezvoltat primul Mac, îşi aminteşte că au existat dezbateri aprinse în boardul Apple dacă această reclamă ar trebui sau nu difuzată, în condiţiile în care era evident că simboliza o lovitură dată gigantului IBM, cel mai mare jucător la acea dată pe piaţa calculatoarelor.

Însă mai importantă decât concurenţa cu IBM, rivalitatea care va intra în legendă va fi cea dintre Apple şi Microsoft, care în 1985 lansa prima sa versiune a sistemului de operare Windows, care între timp a devenit cel mai răspândit sistem de operare pentru PC-uri. ‘Steve Jobs critica întotdeauna Microsoft, însă a devenit furios când Microsoft a lansat Windows. Ne spunea că ne-au copiat’, îşi aminteşte Daniel Kottke.

În timp ce Mac-ul a avut succes în lume artistică şi în presă graţie performanţelor sale în domeniul editării de text sau fotografii, Microsoft a câştigat piaţa publicului larg prin concentrarea pe programe software instalate pe calculatoare produse de firme precum HP sau Dell la preţuri mai mici decât Mac-ul.

De-a lungul anilor, Mac-ul original, care semăna cu o cutie prevăzută cu o fantă pentru introducerea discurilor ‘floppy’ a evoluat într-o linie de laptopuri subţiri şi puternice la care se adaugă un model desktop. Aproximativ 16,5 milioane de exemplare au fost vândute la nivel mondial în perioada iulie-septembrie 2013, însă de la sfârşitul anilor 2000 Mac-ul a cedat rolul de produs vedetă altor aparate Apple precum telefonul iPhone sau tabelata iPad.