S-au plătit 400 mil. lei către 18.000 de investitori FNI. Cât mai trebuie pentru restul de 136.000?

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) mai are de plătit 29,5 milioane de lei pentru cei 6.114 de păgubiţi FNI, care îi avea deja în portofoliu. Între timp, i s-au pus în sarcină alte 130.000 de cazuri, preluate de la fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Adrian N. Ionescu - mar, 14 mai 2013, 11:43
S-au plătit 400 mil. lei către 18.000 de investitori FNI. Cât mai trebuie pentru restul de 136.000?

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS) nu ştie încă nici cât are de plată, conform noilor dosare, şi nici din ce, potrivit oficialilor instituţiei.

„Nu putem în momentul acesta să identificăm suma exactă care ar urma să fie achitată acestor 130.000 de persoane. Doar 5000 dintre acestea au depus plângere şi 400 au fost rezolvate”, a declarat Adrian Volintiru, preşedintele AAAS.

Iniţial AAAS (fosta AVAS) a avut în sarcină despăgubirea a aproape 25.000 persoane, din care au fost despăgubite 18.200 de persoane, cu circa 400 de milioane de lei. Mai rămaseseră 6.114, pentru  care sunt necesare 29,5 milioane de lei, a mai spus Adrian Volintiru.

Dacă cererile de despăgubire noi ar fi de amploarea celor deja onorate, necesarul deplată ar fi de 2 miliarde de lei. Bugetul AAAF pe 2013 este de 240 de milioane de lei.

Oficialii nu au putut preciza nici care va fi soarta celor 282 de notificări primite de Fondul Proprietatea, care ar trebui să plătească unor păgubiţi FNI peste 8,7 milioane de lei.

Autorii celor 282 de notificări, care nu ar face parte dintre cei 130.000 preluaţi de AAAF, s-au îndreptat juridic, conform legii, împotriva fostei Comisii Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Între timp CNVM a devenit membră a noii Autorităţi de Supraveghere Financiară (ASF).

Teoretic, în septembrie, Fondul Proprietatea ar trebui să înceapă să plătească, dacă, până atunci, juriştii săi nu vor găsi altă soluţie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
O firmă turcească a câștigat contractul de reabilitare a Lotului 2 din Drumul Național 6 Alexandria – Craiova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat vineri că, în urma finalizării procesului de ...
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație – Grindeanu
Autostrada Buzău – Focșani: CNAIR a avizat proiectul tehnic. Acum poate fi pregătită documentația pentru licitație ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) poate începe pregătirea documentației pentru lansarea ...
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, inclusiv cei care se ocupă de vaccinare
Kristalina Georgieva, șefa FMI: Nu doar băncile centrale trebuie să se lupte cu inflația. Mai sunt și alți actori, ...
Nu doar oficialii băncilor centrale trebuie să combată inflaţia ci şi alţi decidenţi au un rol important de jucat, ...