S-au schimbat condiţiile pentru RABLA

23 08. 2012
rabla__masini__53357200

În noul Ghid de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, aprobat prin ordin de Ministerul Mediului şi publicat în Monitorul Oficial, se redefineşte termenul de „autovehicul uzat” ceea ce duce implicit la schimbarea condiţiilor pentru proprietarii de maşini care doresc să beneficieze de acest program.

Conform noului Ghid, în categoria autoturismelor uzate intra şi cele care au o vechime mai mare sau egală cu 5 ani de la anul fabricaţie, cu menţiunea că respectiva maşină trebuie să fie în proprietatea unei unităţi administrativ-teritorială, a unei subdiviziuni administrativteritoriale ale municipiilor; a unei instituţii publice, inclusiv institutul de cercetare-dezvoltare înfiinţat ca instituţie publică. Celelalte categorii de proprietari pot beneficia de programul „Rabla” doar dacă autovehiculul are o vechime mai mare sau egală cu 10 ani.

Anteriorul Ghid prevedea faptul că în categoria autovehicul uzat se încadrau orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială uşoară înmatriculată în România, având o vechime mai mare sau egală cu 10 ani de la anul fabricaţiei, care conţine cumulativ următoarele componente esenţiale: motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul,
precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.

Cea de-a doua sesiune a Programului „rabla” de anul acesta a demarat pe 8 august, pentru persoanele fizice. Pentru aceasta etapa, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a alocat un buget de 57 milioane lei, care permite scoaterea din uz a 15.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

În ceea ce priveste sesiunea pentru persoanele juridice, aceasta se afla in derulare, fiind in etapa de depunere a dosarelor, in perioada 23 aprilie – 31 august 2012.