S-au scumpit prea mult carburanții în România? Comparație cu restul Europei

Mihai Nicuţ - mie, 10 mart. 2021, 22:04
S-au scumpit prea mult carburanții în România? Comparație cu restul Europei

Din ianuarie și până în martie, carburanții s-au scumpit peste tot, ca urmare a creșterii cotației barilului de petrol. În România scumpirile au fost peste media europeană dar, chiar și așa, românii plătesc în continuare al doilea cel mai mic preț din Europa la benzină și motorină, după bulgari.

Consumatorii români au resimți în ultimele săptămâni o creștere vizibilă a prețurilor la carburanți vânduți în benzinării, iar sortimentele premium de benzină și motorină au ajuns să depășească pragul de șase lei pe litru în unele stații.

E mare sau e mică scumpirea? Pentru a vedea acest lucru, am ales să comparăm evoluția prețurilor la noi și în Europa, de la începutul anului până acum.

Astfel, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți al Comisiei Europene, în România, la data de 1 martie, un litru de benzină de 95 costa, în medie, 5,29 lei, la fel ca și un litru de motorină. În euro, prețurile erau de 1,08 euro pe litru, pentru fiecare sortiment.

La începutul anului (11 ianuarie) un litru de benzină costa în România, în medie, 4,86 lei, iar unul de motorină 4,90 lei. În euro, prețurile erau de aproape un euro (0,997 euro) pe litru la benzină și un euro pe litru la motorină.

Așadar, prețurile au crescut, în euro, în România, de la începutul anului, cu 8,1% pentru benzină și 7,2% pentru motorină.

Carburanții s-au scumpit în toate statele din Uniunea Europeană, excepție făcând Malta, unde prețurile au stagnat. Creșterea medie ponderată a prețurilor în UE a fost de 6,2% pentru benzină și de 6,4% pentru motorină, așadar creșterea prețurilor din România a fost peste media europeană, în acest interval.

La benzină, scumpiri de mai mică anvergură decât la noi în 18 state, iar la motorină în 13 state. Chiar și așa însă, prețurile de la pompă din România continuă să fie prrintre cele mai mici de pe continent. Cu cei 1,08 euro pe litru la benzină, la noi este al doilea cel mai mic preț din UE, după Bulgaria. La motorină, unde la noi prețul mediu este tot de 1,08 euro, la fel, este al doilea cel mai mic preț din Uniune, sub cel din Bulgaria și identic cu cel din Cehia.

Media europeană este de 1,4 euro pe litru la benzină și 1,27 euro pe litru la motorină.

Creșterea prețurilor la carburanți este determinată de creșterea barilului de țiței (circa 60 de euro pentru barilul de Brent, la începutul lui martie față de circa 50 în ianuarie) care se reflectă în prețul cotațiilor la produsele petroliere – în România referința este Platt’s Med. La aceasta se adaugă costurile din fiecare țară și mediul de piață.

Cele mai mari lanţuri de benzinării de pe piaţa din România sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, Mol, Socar şi Gazprom.

 

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...