S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a revizuit marţi perspectiva de rating a Turciei, la stabilă de la pozitivă, dar a confirmat ratingurile pentru datoriile în valută ''BB/B' şi monedă locală 'BBB minus/A-3', informează un comunicat de presă al S&P.
Economica.net - mar, 01 mai 2012, 12:08
S&P a revizuit perspectiva de rating a Turciei la stabilă

‘În opinia noastră, diminuarea cererii externe şi înrăutăţirea balanţei comerciale (preţul exporturilor comparativ cu importurile) au făcut mai dificilă reechilibrarea economică şi au crescut riscurile la adresa credibilităţii Turciei, dată fiind datoria sa externă mare şi dependenţa bugetului de veniturile indirecte din taxele. În consecinţă, perspectiva pentru ratingul suveran al Turciei a fost revizuită la stabilă de la pozitivă, reflectând punctul nostru de vedere că este posibil ca ratingurile să rămână la nivelul actual în următoarele 12 luni’, se arată în comunicatul Standard & Poor’s.

Agenţia estimează că în 2012 necesităţile de finanţare externă ale Turciei vor ajunge la echivalentul a 142% din balanţa de cont curent, unul din cele mai ridicate procente în rândul statelor care beneficiază de un rating. S&P avertizează că această dependenţă semnificativă de finanţarea externă face Turcia vulnerabilă la şocuri, fie interne, în cazul în care ritmul susţinut de creştere a creditului va conduce în viitor la creşterea creditelor neperformante, fie externe, în cazul în care aversiunea faţă de risc va speria investitorii străini, ceea ce va rezulta într-o ieşire masivă a capitalului străin.

Standard & Poor’s precizează că ar putea lua în considerare o acţiune pozitivă de rating dacă se vor înregistra reforme structurale în domeniul securităţii sociale, energiei, educaţiei şi muncii, reforme care vor conduce la creşterea investiţiilor străine directe şi la creştere economică. În schimb, dacă cererea externă se va dovedi mai slabă decât în scenariul de bază, dacă preţul importurilor petroliere ale Turciei va continua să crească la fel ca şi costurile de finanţare externă, aceste lucruri ar putea slăbi credibilitatea Turciei şi ar pune presiuni asupra ratingurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...