S&P consideră că un ajutor al UE pentru băncile spaniole este tot mai probabil

Standard&Poor's consideră tot mai probabil ca băncile spaniole, care riscă pierderi de 80-112 miliarde de euro până în 2013 din cauza creditelor neperformante, să fie nevoite să recurgă la sprijin european, transmite AFP.
Economica.net - J, 07 iun. 2012, 16:29
S&P consideră că un ajutor al UE pentru băncile spaniole este tot mai probabil

„Au crescut presiunile ca băncile spaniole să majoreze provizioanele pentru creditele neperformante şi vor avea nevoie de capital suplimentar, ceea ce sporeşte probabilitatea ca guvernul Spaniei să primească sprijinul UE”, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

Spania se află în atenţia pieţelor financiare după ce Bankia, a treia mare bancă din ţară în funcţie de active, a cerut un ajutor public istoric de 23,5 miliarde de euro.

Autorităţile de la Madrid refuză însă să ceară un ajutor financiar internaţional după modelul Portugaliei, Irlandei şi Greciei, pledând în schimb pentru recapitalizarea directă a băncilor prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiară (EFSF).

Potrivit S&P, a doua recesiune din Spania din ultimii trei ani va accelera acumularea de active problematice în bilanţurile băncilor, în 2012 şi 2013, ceea ce va majora semnificativ pierderile legate de credite.

În cazul în care băncile vor constitui provizioanele necesare în decurs doi ani, şi-ar putea asuma pierderi de 60 de miliarde de euro. În acest caz, susţinerea financiară din partea guvernului spaniol sau a UE ar fi probabil gestionabilă şi concentrată pe un număr limitat de instituţii.

Dacă va fi necesar ca provizioanele să fie efectuate în 2012, atunci mărimea ajutorului financiar necesar băncilor ar putea fi mai mare, între 50 de miliarde de euro şi 82 de miliarde de euro, consideră S&P.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...