S&P: Recesiune până în 2013 în zona euro. Efectele vor fi resimţite şi de marile economii

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,8% în acest an şi va stagna în 2013, intrând într-o nouă perioadă de recesiune, afectate fiind în principal statele de la periferia zonei euro, dar şi Franţa sau Marea Britanie.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 10:32
S&P: Recesiune până în 2013 în zona euro. Efectele vor fi resimţite şi de marile economii

Anterior, într-un raport prezentat în luna iulie, S&P anticipa o scădere de 0,7% a PIB-ului zonei euro pentru acest an şi o creştere de 0,3% în 2013.

Agenţia anticipează un an greu pentru Spania, modificând prognoza privind scăderea economiei ţării la minus 1,4% în 2013, faţă de o estimare anterioară de -0,6%.

„Indicatorii economici recenţi continuă să sugereze un viitor sumbru pentru Europa. Datele confirmă că regiunea intră într-o nouă perioadă de recesiune, două trei trimestre de creştere negativă sau stagnare începând cu ultimul trimestru al anului 2010. Perspectivele continuă însă să varieze de la o ţară la alta”, a declarat Jean-Michel Six, economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, într-un comunicat transmis marţi de agenţie.

S&P prevede un an „cu creştere foarte slabă” în Franţa şi Marea Britanie, în paralel cu declinul din Italia şi Spania, a adăugat Six.

Economiile europene mai mici, precum Elveţia, Suedia sau Belgia continuă să dea semne de rezistenţă, în timp ce recesiunea din statele de la periferia zonei euro se adânceşte.

Evoluţiile negative au început să fie resimţite şi în economiile „de bază” din zona euro, în special în Franţa, care trece printr-o stagnare economică, iar cele mai recente date ale băncii centrale arată că Produsul Intern Brut real s-a contractat în trimestrul al treilea, notează S&P.

În Germania, sondajul IFO privind încrederea din mediul de afaceri pe luna august arată că recesiuena din sudul Europei a început să afecteze şi cea mai mare economie de pe continent.

Perspectiva economică a Europei în general continuă să fie afectată puternic de procesul de dezintermediere care are loc simultan la nivelul sectroului public, sectorului privat şi industriei financiare.

Totodată, situaţia incertă a pieţelor emergente pare să ia o turnură tot mai negativă, avertizează S&P.

„Contracţia fiscală muşcă mai mult din PIB decât în perioadele anterioare de recesiune, deoarece procesul de dezintermediere are loc simultan şi în sectorul privat”, spune economistul S&P.

Periferia zonei euro nu a reuşit să obţină pe pieţele financiare o scădere a dobânzilor proporţională cu eforturile de reducere a deficitului bugetar, însă trendul ar putea fi remediat de ultimele măsuri anunţate de Banca Centrală Europeană, consideră analiştii agenţiei de rating.
Produsul Intern Brut al UE a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro, principala piaţă de export pentru România şi celelalte state din Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat două foste platforme din Brăila unde vrea să construiască noua fabrică
Braiconf a cumpărat cu 2,5 milioane de lei terenurile fostelor platforme Comat SA și Remat SA din Brăila, unde intenționează că construiască noua fabrică. ...
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
Israelul amână sosirea turiştilor în plină creştere a numărului de cazuri
 Israelul a anunţat miercuri că amână redeschiderea teritoriului său pentru turişti şi pregăteşte pentru noi măsuri ...
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Contrabanda cu ţigarete a depăşit 10% în mai 2021, cel mai mare nivel de la debutul pandemiei
Piaţa neagră a ţigaretelor s-a situat în mai 2021 la 10,2% din totalul consumului, în creştere cu 0,3 puncte procentuale ...
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Prefectul Capitalei: Administraţia este mult în urmă în procesul de digitalizare
Administraţia este "mult în urmă" în procesul de digitalizare, a declarat prefectul Capitalei, Alin Stoica.