S&P: Recesiune până în 2013 în zona euro. Efectele vor fi resimţite şi de marile economii

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) estimează că economia zonei euro se va contracta cu 0,8% în acest an şi va stagna în 2013, intrând într-o nouă perioadă de recesiune, afectate fiind în principal statele de la periferia zonei euro, dar şi Franţa sau Marea Britanie.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 10:32
S&P: Recesiune până în 2013 în zona euro. Efectele vor fi resimţite şi de marile economii

Anterior, într-un raport prezentat în luna iulie, S&P anticipa o scădere de 0,7% a PIB-ului zonei euro pentru acest an şi o creştere de 0,3% în 2013.

Agenţia anticipează un an greu pentru Spania, modificând prognoza privind scăderea economiei ţării la minus 1,4% în 2013, faţă de o estimare anterioară de -0,6%.

„Indicatorii economici recenţi continuă să sugereze un viitor sumbru pentru Europa. Datele confirmă că regiunea intră într-o nouă perioadă de recesiune, două trei trimestre de creştere negativă sau stagnare începând cu ultimul trimestru al anului 2010. Perspectivele continuă însă să varieze de la o ţară la alta”, a declarat Jean-Michel Six, economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, într-un comunicat transmis marţi de agenţie.

S&P prevede un an „cu creştere foarte slabă” în Franţa şi Marea Britanie, în paralel cu declinul din Italia şi Spania, a adăugat Six.

Economiile europene mai mici, precum Elveţia, Suedia sau Belgia continuă să dea semne de rezistenţă, în timp ce recesiunea din statele de la periferia zonei euro se adânceşte.

Evoluţiile negative au început să fie resimţite şi în economiile „de bază” din zona euro, în special în Franţa, care trece printr-o stagnare economică, iar cele mai recente date ale băncii centrale arată că Produsul Intern Brut real s-a contractat în trimestrul al treilea, notează S&P.

În Germania, sondajul IFO privind încrederea din mediul de afaceri pe luna august arată că recesiuena din sudul Europei a început să afecteze şi cea mai mare economie de pe continent.

Perspectiva economică a Europei în general continuă să fie afectată puternic de procesul de dezintermediere care are loc simultan la nivelul sectroului public, sectorului privat şi industriei financiare.

Totodată, situaţia incertă a pieţelor emergente pare să ia o turnură tot mai negativă, avertizează S&P.

„Contracţia fiscală muşcă mai mult din PIB decât în perioadele anterioare de recesiune, deoarece procesul de dezintermediere are loc simultan şi în sectorul privat”, spune economistul S&P.

Periferia zonei euro nu a reuşit să obţină pe pieţele financiare o scădere a dobânzilor proporţională cu eforturile de reducere a deficitului bugetar, însă trendul ar putea fi remediat de ultimele măsuri anunţate de Banca Centrală Europeană, consideră analiştii agenţiei de rating.
Produsul Intern Brut al UE a scăzut în trimestrul al doilea cu 0,2% raportat la primele trei luni ale anului, declin similar cu cel înregistrat la nivelul zonei euro, principala piaţă de export pentru România şi celelalte state din Europa Centrală şi de Est.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...