Să fie din cauza eşecului din România? Şeful grupului Tnuva a demisionat

Preşedintele Tnuva, Shlomo Rodav, a demisionat neaşteptat, la numai câteva luni de la numirea la conducerea grupului israelian, perioadă în care printre deciziile majore luate s-a numărat şi închiderea operaţiunilor din România.
Economica.net - mie, 04 apr. 2012, 13:55
Să fie din cauza eşecului din România? Şeful grupului Tnuva a demisionat

Rodav a afirmat că demisionează din cauza opiniilor diferite faţă de acţionarii care controlează grupul, notează cotidianul israelian Globes. Se presupune că Rodav se referă la fondul de investiţii Apax Partners, care controlează pachetul majoritar de acţiuni.

Predecesorul lui Rodav, Zehavit Cohen, a demisionat în octombrie, în urma protestelor susţinute din Israel legate de preţul ridicat al produselor lactate.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Globes că Nico Hansen, partener la Apax, s-a aflat marţi în Israel ca urmare a unei dispute între Rodav şi Apax. Surse din piaţă spun că disputa care a condus la demisia preşedintelui este legată de operaţiunile de vânzări.

Apax a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Tnuva în urmă cu cinci ani şi din cauza acestei perioade, dar şi a unor noi reglementări, există aşteptări privind vânzarea grupului în următorii doi ani.

În cele câteva luni ale mandatului său de preşedinte, Rodav a supravegheat schimbări importante la Tnuva, scrie Globes. A închis fabrica din România, care pierdea sute de milioane de şekeli şi a încercat să optimizeze activităţile grupului prin consolidarea acestora şi reducerea personalului la nivelul sediului central.

Tnuva România se află în prezent în faliment

Globes anunţa la sfârşitul lunii noiembrie că Tnuva ia în calcul retragerea de pe piaţa din România din cauza pierderilor „masive”, iar operaţiunile vor fi închise dacă nu se va găsi un cumpărător. Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane şekeli (60 milioane euro) în România, iar retragerea de pe piaţă este una dintre primele chestiuni de care trebuia să se ocupe noul preşedinte al companiei, Rodev.

Tnuva a intrat în România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a finanţat operaţiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro.

Globes nota că Tnuva a fost afectată sever de efectele crizei mondiale în România, compania reuşind cu greu să concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodată, producţia Tnuva România era cu 50% mai scumpă decât a lactatelor româneşti, potrivit ziarului israelian.

În iulie 2008, grupul israelian a cumpărat participaţiile minoritare la Tnuva România Dairies pentru 60,7 milioane şekeli (12 milioane euro), preluând integral subsidiara locală.

Tnuva a închis în luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunaţii Copăceni, deoarece nu era profitabilă. Ferma asigura 25% din materia primă a fabricii de lactate Tnuva de la Popeşti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci că fabrica primeşte suficientă materie primă de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumpărată de Tnuva cu un milion de euro şi modernizată ulterior.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...