Săftoiu, despre contractarea unui credit de către TVR: Restructurarea presupune costuri

Preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a declarat, miercuri, după audierile din comsiile de cultură, că se află în discuţii cu bănci private pentru obţinerea unui credit pentru a plăti salariile compensatorii ale disponibilizaţilor, el arătând că restructurarea presupune costuri.
Economica.net - mie, 19 sept. 2012, 18:28
Săftoiu, despre contractarea unui credit de către TVR: Restructurarea presupune costuri

„E un credit sindicalizat. Este un element care mă preocupă în mod special ca preşedinte-director general. Colegii mei au discuţiile cu sindicatele, eu sunt în priză directă cu bănci, cu parteneri posibili din zona bancară privată şi lucrul acesta sunt absolut convins că se va întâmpla şi anume obţinerea unui credit, fie un credit de la o singură bancă, fie un credit sindicalizat”, a spus Săftoiu.

Întrebat dacă prin contractarea unui credit pentru plata compensatorie a celor aproape 1.000 de viitori disponibilizaţi nu se va mări datoria de 143 de milioane de euro pe care TVR o are deja, Săftoiu a spus că restructurarea presupune costuri.

„Orice proces de restruturare reprezintă nişte costuri, însă acestea sunt pe modelul matematic pe care l-am propus Guvernului şi care a fost acceptat prin memorandumul care a dus la eşalonarea ulterioară a datoriilor la stat a SRTv la 7 ani. Inclusiv acest credit pe care îl vom lua a fost introdus în modelul matematic în aşa fel încât (..) în 2016 TVR să fie în situaţia să-şi fi plătit toate datoriile”, a spus Săftoiu.

Valentin Nicolau, membru în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR din partea angajaţilor instituţiei, a declarat, miercuri, la audierile din Comisiile de Cultură ale Parlamentului, că TVR încearcă să contracteze un credit comercial de 10-15 milioane de euro, cât reprezintă contravaloarea plăţilor compensatorii pentru cei 1.000 de angajaţi ce vor fi concediaţi.

„Salariile compensatorii, estimate între 10 şi 15 milioane de euro, ele sunt o ficţiune, pentru că banii nu există. Se încearcă a se lua un credit comercial de la bancă. În condiţiile astea, nu ştiu ce bancă comercială ar putea să acorde unei televiziuni care are 170 de milioane de euro gaură un credit comercial şi nici nu are cu ce să-l garanteze”, a spus Nicolau.

Preşedintele Comisiei de Cultură din Cameră, Raluca Turcan, a ironizat această măsură pe care TVR doreşte să o promoveze în planul său de redresare economică a instituţiei. „Deci plăţile compensatorii presupun ca TVR să ia un credit să dea afară nişte oameni ca să-şi acopere nişte datorii. Mie îmi sună interesant, bun din punct de vedere managerial”, a spus Turcan.

Concedierile colective în TVR vor începe în 20 noiembrie şi vizează 962 locuri de muncă, după procesul de restructurare de personal televiziunea urmând să rămână cu 2.340 de angajaţi, potrivit unui notificări transmise de Claudiu Săftoiu, PDG al SRTv, în 11 septembrie, Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor din TVR (SPUSTV) – sindicatul reprezentativ din instituţie.

La data de 31 august 2012, numărul total de salariaţi al TVR era de 3.302.

În prezent, proiectul planului de reorganizare şi restructurare de personal în cadrul SRTv face obiectul consultării cu SPUSTV, sindicatul putând face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

Potrivit notificării transmise sindicatului, propunerile trebuie să fie însoţite de „soluţii economice viabile care să compenseze economic concedierile, astfel încât obiectivul economic aprobat prin memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de SRTv, aprobat de Guvernul României, să fie atins”. În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat, pe 1 septembrie, Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.

În situaţia în care, ulterior consultărilor cu sindicatul, aplicarea măsurii de concediere colectivă se menţine, SRTv va notifica în scris inspectoratele teritoriale de muncă şi agenţiile teritoriale de ocupare a forţei de muncă.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului la 2.340, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

La momentul respectiv, Valentin Nicolau a declarat, pentru MEDIAFAX, că a votat împotriva Programului de redresare economică a SRTv, precizând că acesta nu este un plan de restructurare, ci unul de sacrificiu al resursei umane şi profesionale.

„Noile grile de emisie, bazate pe austeritate, vor duce la scăderi de audienţă şi mai mari. Se va diminua atunci şi mai mult aportul veniturilor din publicitate, pe fondul scăderii, lună de lună, şi a încasărilor din taxă. În condiţiile acestea, Planul de restructurare prevede o creştere a veniturilor! Şi mai nerealist este că Planul se bazează pe certitudinea obţinerii, în luna septembrie, a unui credit comercial de aproximativ 10 milioane de euro (singura sursă preconizată pentru plata salariilor compensatorii către disponibilizaţi). Mai mult, se bazează pe bunăvoinţa băncii de a reeşalona datoria SRTv, reprezentată de o scrisoare de garanţie bancară (câteva milioane de euro), cu termen de execuţie tot în luna septembrie! Concluzionând, planul pleacă de la varianta hiper-optimistă că brusc vor creşte încasările din taxă şi din publicitate, iar băncile se vor înghesui să crediteze TVR şi să reeşaloneze creditările existente. Nerealismul acestui proiect a fost un alt motiv pentru care m-am împotrivit aplicării lui”, a spus atunci Valentin Nicolau.

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni. După acest interval, CA al TVR trebuie să prezinte rezultatele Parlamentului, conform respectivei ordonanţe a Guvernului.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore – Coronavirus miercuri, 8.12.2021
Criza Coronavirus miercuri, 8 decembrie 2021 - 1.279 cazuri noi, 86 morţi, în 24 de ore
UPDATE: EuroNCAP dă de pereți cu electricele grupului Renault: Dacia Spring doar o stea, Renault Zoe zero stele – VIDEO
UPDATE: EuroNCAP dă de pereți cu electricele grupului Renault: Dacia Spring doar o stea, Renault Zoe zero stele – ...
Euro NCAP a dat astăzi publicității detalii despre siguranța unor modele apărute recent pe piață. Printre acestea ...
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Immofinanz a vândut către Oresa mallul Armonia, închis în 2021 și transformat în centru logistic și industrial
Dezvoltatorul Immofinanz a anunțat vânzarea fostului centru comercial Armonia Arad către Oresa. Mallul a fosst deschis ...