Şah Deniz II a preferat gazoductul TAP datorită preţului mare al gazelor în Grecia şi Italia

Economica.net
26 06. 2013
shah_deniz_ii_tap_pipeline_connection_28365600_18350800

„Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, un acţionar al Nabucco Gas Pipeline International Gmbh (NGPI), în ceea ce priveşte decizia privind ruta preferată de transport al gazelor către Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de consorţiu”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV.

Alegerea TAP a fost dictată de preţul mai mare al gazelor din Grecia şi Italia, a afirmat Roiss într-o conferinţă de presă la Viena, citat de agenţia elveţiană de presă ATS.

„Proiectul Nabucco este încheiat pentru noi”, a spus Roiss, respingând sugestiile că gazoductul ar putea fi totuşi construit, potrivit Reuters.

Şeful OMV a pus sub semnul întrebării dacă vor putea fi obţinute preţuri mai mari la gaze în Grecia marcată de austeritate şi în Italia, care este bine aprovizionată.

„Vă las să judecaţi dacă este doar o acoperire slabă a unei decizii politice”, a spus Roiss.

OMV este unul dintre iniţiatorii proiectului respins Nabucco, concurent al TAP.

TAP (Trans-Adriatic Pipeline) face legătura între Turcia şi Italia, tranzitând Grecia, Albania şi Marea Adriatică. Proiectul TAP este dezvoltat de companiile Axpo (Elveţia), care deţine o participaţie de 42,5%, Statoil (Norvegia), cu 42,5% şi E.ON (Germania) cu 15%.

Nabucco a fost susţinut politic de UE şi vizează alimentarea cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice, pentru a reduce dependenţa Europei de gazul importat din Rusia, de la compania de stat Gazprom.

Decizia consorţiului Şah Deniz II va fi anunţată oficial vineri.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conductă care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.315 kilometri, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria şi o capacitate mai redusă, de până la 24 miliarde metri cubi pe an. Costul proiectului revizuit nu a fost precizat.

Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Azerbaijanul era principalul potenţial furnizor de gaze naturale pentru Nabucco.

Exploatarea gazeiferă de la Şah Deniz, situată în Marea Caspică, este operată de gigantul birtanic BP, în parteneriat cu Statoil (Norvegia), SOCAR (Azerbaijan), Total (Franţa), Lukoil (Rusia), NIOC (Iran), şi TPAO (Turcia).

Compania azeră de petrol şi gaze SOCAR, controlată de stat, a câştigat recent controlul companiei greceşti DESFA, operatorul reţelei de transport al gazelor naturale din Grecia, după retragerea grupului Gazprom din cursă, potrivit presei internaţionale. Privatizarea DESFA a fost unul dintre obiectivele convenite în acordul de finanţare externă încheiat de Grecia cu UE şi FMI.