Şah Deniz vrea gazoduct până în Bulgaria. Austria, piaţă de desfacere „naturală” pentru gazele azere

O conductă cu destinaţia în Austria ar reprezenta o piaţă de desfacere "naturală" pentru gazele extrase de la alte zăcăminte din Azerbaijan, iar gazele de la Şah Deniz ar putea ajunge până în Bulgaria, printr-o extensie de gazoduct.
Economica.net - vin, 28 iun. 2013, 11:04
Şah Deniz vrea gazoduct până în Bulgaria. Austria, piaţă de desfacere

„Dincolo de Şah Deniz, suntem încrezători că exporturile de gaze ale Azerbaijanului vor creşte dramatic odată ce zăcăminte precum ACG Deep, Abşeron, Umid şi Şafag-Asiman vor fi dezvoltate, şi considerăm că o conductă către Austria ar fi o piaţă naturală de desfacere pentru aceste gaze”, a declarat preşedintele companiei azere SOCAR, Rovnag Abdullayev, într-un comunicat transmis vinei de grupul britanic BP.

Consorţiul Şah Deniz II, care dezvoltă zăcământul uriaş de gaze naturale Şah Deniz, din Marea Caspică, a confirmat vineri selectarea proiectului Conductei Trans-Adriatice (TAP), cu destinaţia în Italia, ca rută de export către Europa. Proiectul Nabucco Vest, la care este parte şi România, a pierdut astfel, în primă etapă, cursa pentru gaze azere.

Nabucco Vest vizează livrarea de gaze extrase din Marea Caspică la un terminal din Austria, cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria.

Gazele azere vor fi aduse în sud-estul Europei prin gazoductul TANAP, dezvoltat de Azerbaijan şi Turcia, care face legătura între Şah Deniz şi graniţa europeană a Turciei.

Consorţiul Şah Deniz II a ajuns la acorduri cu mai multe companii din Italia şi Grecia pentru vânzarea gazelor. În prezent au loc negocieri pentru vânzarea de gaze şi în Bulgaria, iar consorţiul Şah Deniz intenţionează să-şi exprime oficial interesul pentru a realiza o extensie către Bulgaria.

Mai mult, Şah Deniz susţine memorandumul de înţelegere semnat în luna mai de guvernele din Croaţia, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Albania, care sprijină realizarea TAP şi a Conductei Ionice-Adriatice.

Zăcământul azer Abşeron, situat în Marea Caspică, este operat de grupul francez Total, avându-i ca acţionari pe Total, SOCAR şi GDF Suez (Franţa). Producţia ar putea începe în anul 2021.

Blocul Umid, aflat de asemenea pe coasta azeră a Mării Caspice, este deţinut în prezent de grupul SOCAR. Potrivit poblicaţiei de specialitate Upstream Online, grupul norvegian Statoil discută intrarea în proiect.

Şafag-Asiman este un alt proiect la mare adâncime dezvoltat în Marea Caspică de BP şi SOCAR, aflat în prezent în faza de explorare. BP este de asemenea operatorul zăcământului ACG.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...