Saikawa rămâne preşedintele Nissan. Şeful Renault se va alătura Board-ului producătorului auto nipon – Reuters

Nissan Motor îl va păstra pe Hiroto Saikawa în funcţia de preşedinte şi îl va aduce în Consiliul de Administraţie pe Thierry Bollore, directorul general al partenerului său de alianţă, Renault, au declarat vineri pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 17 mai 2019, 07:31
Saikawa rămâne preşedintele Nissan. Şeful Renault se va alătura Board-ului producătorului auto nipon - Reuters

De asemenea, Jean-Dominique Senard, care l-a înlocuit în ianuarie pe Ghosn în funcţia de preşedinte al Renault, va rămâne în Board-ul producătorului auto nipon, au adăugat sursele.

Numirile ar urma să fie anunţate vineri şi prezentate spre aprobare la întâlnirea din iunie a acţionarilor Nissan.

Alte surse au declarat marţi că Renault încearcă să obţină fără zgomot o schimbare a conducerii Nissan, ca un preludiu pentru negocierile de fuziune, după ce producătorul auto nipon a avertizat că se va confrunta cu un nou declin al câştigurilor, pe fondul scandalului în care este implicat Carlos Ghosn.

Jean-Dominique Senard, care l-a înlocuit în ianuarie pe Ghosn în funcţia de preşedinte al Renault, îl vede pe şeful Nissan, Hiroto Saikawa, ca un obstacol în calea progresului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Presiunile pentru o fuziune între Nissan şi Renault, pe care Saikawa refuză să o discute, se vor intensifica după ce producătorul auto nipon a anunţat că se aşteaptă în anul financiar care se va încheia la 31 martie 2020 la o scădere de 46,7% a profitului net, la 170 miliarde de yeni (1,6 miliarde de dolari), şi un declin de 27,7% al profitului operaţional, la 230 de miliarde de yeni, şi un recul al vânzărilor de 2,4%.

Analiştii băncii americane Citi avertizează că declinul profitului Nissan şi reducerea dividendelor vor şterge 130 de milioane de euro (146 de milioane de dolari) din câştigurile Renault pe 2019.

„Renault va continua să facă presiuni pentru negocieri legate de fuziune, după prezentarea estimărilor Nissan. Miercuri ar urma să aibă loc o întâlnire preliminară a directorilor Nissan pentru a pregăti discuţiile programate cu Renault în 20 mai”, au susţinut, atunci, sursele.

După arestarea lui Ghosn, noul şef al Nissan, Hiroto Saikawa, a indicat în februarie renunţarea la planurile expansioniste ale predecesorului său.

Luna trecută, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru publicaţia niponă Nikkei că Renault va propune Nissan Motor un plan ce prevede crearea unei companii holding comune prin care cei doi producători auto vor fi pe picior de egalitate, în condiţiile în care grupul francez vrea o integrare mai extinsă cu partenerul de alianţă din Japonia.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drept de vot la grupul francez.

Analiştii consideră că este o perioadă dificilă pentru Renault – Nissan – Mitsubishi, în condiţiile în care, pe cele mai mari pieţe auto globale – China, SUA şi Europa, cererea pentru maşini este în scădere. Aceştia avertizează că alianţa este esenţială în cazul în care companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Te-ar mai putea interesa și
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în stațiile propri, la doar o zi de la precedenta ieftinire. Asta face ca......
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Arestarea ministrului adjunct al Apărării din Rusia, o reglare de conturi între clanuri rivale – analiză Reuters
Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul ...
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Salariile militarilor bulgari vor crește cu 30% începând de la 1 ianuarie 2025
Parlamentul Bulgariei a adoptat vineri amendamente definitive la Legea privind Apărarea şi Forţele Armate, sub care armata ...