Salariaţii din IT ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea – noul draft al proiectului de OUG

Persoanele fizice care lucrează în IT ar putea fi scutite de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea, scrie în cel mai recent proiect de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net. Acestea vor putea opta pentru plata contribuţiei la pilonul al II-lea, la fel ca angajaţii din construcţii, din industria alimentară şi sectorul agricol, reiese din cel mai recent draft de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net.
Cristina Şomănescu - vin, 08 sept. 2023, 11:17
Salariaţii din IT ar putea fi scutiţi de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea - noul draft al proiectului de OUG

În prezent, cota de contribuţie la pilonul al II-lea este de 3,75%.

  • Contribuţia la pilonul al II-lea este cuprinsă în contribuţia de asigurări sociale (CAS) datorată la sistemul public de pensii. În prezent, cota CAS este de 25% din salariul brut în cazul angajaţilor (plătesc CAS şi unele persoane fizice pentru veniturile extrasalariale care depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute într-un an calendaristic). La pilonul I (pensia publică) e direcţionat un procent de 21,25%, iar la pilonul al II-lea (pensia privată obligatorie) ajunge procentul de 3,75%.

Persoanele fizice care lucrează în IT ar putea fi scutite de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea şi ar putea opta pentru plata acesteia, la fel ca angajaţii din construcţii, industria alimentară, sectorul agricol, conform celui mai nou draft al proiectului de OUG prin care guvernul schimbă Codul fiscal, obţinut de Economica.net.

În acest sens, se introduce articolul 138^4 în Codul fiscal, prevede draftul proiectului de OUG obţinut de Economica.net:

Art. 138^4 Prevederi speciale pentru activitatea de creare de programe pentru calculator

(1) Pentru persoanele fizice prevăzute la articolul 60 punctul 2 (persoane fizice care lucrează în IT n. red.) , cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat prevăzută în Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Persoanele prevăzute la alineatul (1) care datorează contribuţia la fondul de pensii administrat privat, reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuţii în limita cotei prevăzute la alineatului (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alineatelor (1) și (2), persoanele fizice prevăzute la art. 60 pct. 2 pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat.

(4) Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale, începând cu veniturile lunii următoare celei în care s-a înregistrat opțiunea, se arată în noul draft al proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.

Cota de contribuţie la pilonul al II-lea nu mai e specificată în draftul proiectului de OUG, pentru că se va schimba în 2024 şi va ajunge la 4,75%, conform OUG 23 din 2022, despre care Economica.net a scris, pe larg, anul trecut. Aceasta, în cazul în care executivul nu plănuieşte modificarea OUG 23 din 2022 pentru schimbarea cotei de contribuţie la pilonul al II-lea.

Amintim că de la 1 ianuarie 2024, cota de contribuţie la pilonul al II-lea creşte cu un punct procentual şi ajunge la 4,75%, în acord cu dispoziţiile OUG 23 din 2022, despre care Economica.net a scris, pe larg, anul trecut.

Proiectul de OUG menţine scutirea de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea pentru unii dintre salariaţii din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol.

La articolul 138^1, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul construcţii şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat, prevăzută în Legea nr. 411/2004, cu modificările şi completările ulterioare, reiese din draftul proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.

La articolul 138^2, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară şi se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7, cota contribuţiei de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) se reduce cu punctele procentuale corespunzătoare cotei de contribuţie la fondul de pensii administrat privat, prevăzută în Legea nr. 411/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Salariaţii din construcţii, industria alimentară şi sectorul agricol, scutiţi de la plata contribuţiei la pilonul al II-lea, vor avea în continuare opţiunea de a o plăti, se mai arată în draftul proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.

Corelativ, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat se modifică şi se completează după cum urmează:

La articolul 30, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
(3) Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator, precum și cele care desfășoară activități în sectoarele construcții, agricultură şi în industria alimentară şi care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 2, 5 şi 7 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt exceptate de la prevederile alin. (1) până la data de 31 decembrie 2028 inclusiv, cu excepţia celor care au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat potrivit art. 138^3 sau art. 138^4, după caz, din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în cel mai nou draft al proiectului de OUG, obţinut de Economica.net.

Măsurile anunţate de Economica.net fac parte dintr-un draft de proiect de OUG, care ar putea suferi modificări, drept care deocamdată nu se aplică. Vom reveni cu forma finală a OUG care va fi oficializată de executiv.

Te-ar mai putea interesa și
Drăgan (Ministerul Energiei): Nimeni nu va fi lăsat în urmă după ce piaţa energiei va fi liberalizată total
Drăgan (Ministerul Energiei): Nimeni nu va fi lăsat în urmă după ce piaţa energiei va fi liberalizată total
Toate măsurile care vor urma să fie implementate în perioada imediat următoare ne vor conduce către o piaţă a energiei liberalizată total, în care cu siguranţă va trebui să avem grijă de......
Deca: Vom lansa a treia ediţie a apelului de burse pentru stagii de masterat, doctorat şi de cercetare în străinătate
Deca: Vom lansa a treia ediţie a apelului de burse pentru stagii de masterat, doctorat şi de cercetare în străinătate
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi că, în curând, va fi lansată a treia ediţie a apelului de burse pentru ...
Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente CUPON 8 pentru obligaţiunile emise de Patria Bank
Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente CUPON 8 pentru obligaţiunile emise de Patria Bank
Depozitarul Central va distribui, începând de vineri, sumele de bani aferente CUPON 8 pentru obligaţiunile emise de Patria ...
Coreea de Nord va folosi „fără ezitare” arma atomică în cazul unui atac – Kim Jong Un
Coreea de Nord va folosi „fără ezitare” arma atomică în cazul unui atac – Kim Jong Un
Coreea de Nord va folosi "fără ezitare" arma atomică în cazul unui atac al Coreei de Sud, a anunţat liderul nord-coreean ...