Salariaţii Oltchim au protestat joi la Ministerul Economiei; autorităţile au promis plata salariilor

Salariaţii de la Oltchim au pichetat, joi, sediul Ministerului Economiei de la Bucureşti şi Prefectura Vâlcea, principalele solicitări ale protestatarilor vizând plata salariilor şi găsirea de soluţii pentru depăşirea problemelor combinatului care în prezent funcţionează la numai 15% din capacitate.
Economica.net - joi, 14 feb. 2013, 19:14
Salariaţii Oltchim au protestat joi la Ministerul Economiei; autorităţile au promis plata salariilor

‘Am discutat miercuri cu reprezentanţii ministerului Economiei, dar nu ne-au dat soluţii concrete. Vrem ca salariile să fie plătite şi să avem o strategie concretă cu toţi paşii pentru rezolvarea problemelor’, a declarat, joi, liderul sindical Mihai Diculoiu.

În context, ministrul Economiei a arătat, joi, că salariile aferente celei de-a doua jumătăţi a lunii decembrie vor fi plătite joi şi vineri urmând ca restanţele din august şi septembrie să fie achitate dacă se va reuşi creşterea gradului de funcţionare a combinatului vâlcean la 50%- 60%.

Pe de altă parte, pentru ca Oltchim să funcţioneze la cel puţin 50% din capacitate este necesar un ajutor cuprins între 40 şi 45 milioane de euro, sumă pe care autorităţile au la dispoziţie două săptămâni pentru a găsi finanţarea.

‘În formula de optimism moderat, în care am reuşi să dobândim ajutorul de stat, combinatul ar lucra la o capacitate de 50 – 60% şi ar avea nevoie de tot personalul de pe platforma de petrochimie’, a menţionat Vosganian.

Contractele Oltchim ce nu sunt eficiente din punct de vedere economic vor fi denunţate, iar strategia de privatizare va fi definitivată în iunie 2013, a declarat Varujan Vosganian.

‘În legătură cu modul în care s-au încheiat contractul colectiv de muncă şi contractele, în general, am avut o discuţie cu administratorii judiciari şi ei au început nu doar să răsfoiască, ci să citească cu mare atenţie toate contractele cu terţi ale Oltchim, şi ca şi în cazul Hidroelectrica am recomandat, şi ei fost de acord, să denunţăm acele contracte care nu au ca temei eficienţa economică’, a afirmat Varujan Vosganian.

Acesta a precizat că pentru ca întreg personalul să lucreze, combinatul ar trebui să funcţioneze la o capacitate de 50-60%.

De asemenea, oficialul a prezentat noile termene ale etapelor necesare privatizării Oltchim.

‘Combinatul are în următoarea perioada termene obligatorii. La jumătatea lunii viitoare va trebui să desemnăm administratorul special. Atunci expiră şi termenul pe care l-am convenit cu actualul director. În jur de 15 martie trebuie să avem şi administrator special şi conducere executivă. Până atunci, administratorul judiciar trebuie să evalueze portofoliul de credite şi la jumătatea lunii aprilie să se întâlnească adunarea creditorilor – AVAS, Electrica şi un număr important de bănci, urmând ca în perioada următoare să se elaboreze planul de reorganizare. Toate vor trebui să se încheie până în iunie şi tot până atunci strategia de privatizare, astfel încât în iunie să ştim exact încotro ne îndreptăm cu Oltchim’, a explicat ministrul Economiei.

Oficialul a menţionat că există finanţare pentru curentul electric la Oltchim până la finalul lunii februarie.

‘Pe 19 februarie nu se opreşte curentul electric. Am avut discuţii ieri (n.r. miercuri) cu conducerea. Ministerul Economiei a devenit un director ad-interim al Oltchim. Există finanţare pentru curentul electric până la finalul lunii februarie. Până atunci încercăm să găsim o formulă să găsim un beneficiar care să poată asigura materia primă’, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a precizat că nu doreşte să se ‘răfuiască’ cu fostul director al combinatului, Constantin Roibu.

‘Am treabă să ţin combinatul viu decât să mă răfuiesc cu toate stafiile care bântuie platforma combinatului. Pe cei care au aceste idei (să se întoarcă la conducerea Oltchim n.r.), întrebaţii de ce nu au avut aceste idei când puteau să le şi aplice’, a spus Vosganian.

Autorităţile au la dispoziţie două săptămâni pentru a găsi suma necesară de 45 milioane euro pentru Oltchim, care funcţionează la o capacitate de numai 15%,

‘Am avut şi o evaluare proprie. A existat o evaluare făcută de consultanţi aleşi de băncile creditoare. Alvarez & Marshal au estimat că pentru o capacitate de 50 – 60%, mai ales pe segmentul chimie, ar fi nevoie de o sumă de 40 – 45 milioane euro, pentru salariaţi şi pentru funcţionarea curentă. Toate acestea nu exclud privatizarea’, a afirmat Vosganian.

Întrebat de unde va găsi finanţarea necesară funcţionării combinatului, Vosganian a precizat că autorităţile au la dispoziţie două săptămâni.

‘Avem două săptămâni la dispoziţie să găsim răspuns la această întrebare, să găsim formule noi de finanţare pentru combinat’, a spus Vosganian.

Oficialul a adăugat că autorităţile caută, de asemenea, posiblitatea de a avea noi beneficiari care să asigure materia primă pentru combinat.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OPPO preia un rol de conducere în Connectivity Standards Alliance
OPPO preia un rol de conducere în Connectivity Standards Alliance
OPPO și Alianța pentru Standardele de Conectivitate, au anunțat astăzi alăturarea cu efect imediat a companiei OPPO ...
Emailuri false în numele ANAF. Instituţia avertizează contribuabilii să nu deschidă emailurile provenite de la info@anaf.ro
Emailuri false în numele ANAF. Instituţia avertizează contribuabilii să nu deschidă emailurile provenite de la [email protected]
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează contribuabilii asupra unui val de mesaje transmise prin email, ...
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
Pandemia de Covid-19 a majorat nivelul datoriei publice însă aceste costuri vor fi depăşite cu mult de dificultăţile ...