Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut

Salariaţii de la Oltchim care l-au aşteptat pe ministrul Liviu Pop i-au cerut ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut la combinat solicitând "transparenţă" şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim cerând demisia acestuia.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 20:12
Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut

„Vrem ca salariaţii să participe la audit. De ce se externalizează materiile prime care sunt pe stoc?. Să ştim şi noi de ce, în ultimii zece ani, care a fost preţul de achiziţie al materiilor prime şi preţul de livrare. Firmele care au fost externalizate din Olchim să ne spună ce materii prime folosesc şi ce utiliati, pe ce bani şi cu facturile la vedere. Vrem transparenţă în audit şi în toată activitatea”, a cerut ministrului Liviu Pop unul dintre cei 30 de salariaţi ai Oltchim, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pop a declarat că va ţine seama de doleanţele angajaţilor şi de toate soluţiile propuse de către salariaţii Oltchim.

„Eu pot să vă spun că nu se va accepta ca din banii de salarii să se plătească achiziţiile şi distribuitorii, sunt soluţii pe care dumneavoastră mi le faceţi publice, iar la audit se va ţine seama de ele. Sunt ministru pentru Dialog Social, voi ţine seama de ele şi, repet, nu dorim lichidarea Oltchim, până pe 17 septembrie se aşteaptă oferte pentru privatizare, până acum sunt două”, a declarat Liviu Pop.

Angajaţii au solicitat, de asemenea, demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, acesta fiind prezent lângă ministrul Liviu Pop, acuzându-l pe acesta că a contribuit la „prăbuşirea Oltchim” şi solicitând începerea unei anchete din partea procurorilor.

„Am fost ameninţaţi de către şefii de secţie, care sunt cu conducerea, că vom fi daţi afară dacă protestăm. Nu mai râdeţi, domnule Diculoiu, sunteţi complice la acele acţiuni care au dus la prăbuşirea Oltchim, ne reprezentaţi fraudulos şi veţi răspunde. Sindicatul trebuia să ne apere şi nu a făcut-o. Avem datorii mari, nu putem să ne ţinem copiii în şcoală, cerem demisia lui Diculoiu”, a declarat un alt salariat, în timp ce liderul sindical Mihai Diculoiu a intrat în Pavilionul Administrativ, evitând să le răspundă.

Liviu Pop a replicat că nu poate interveni în problemă sindicatului şi a cerut oamenilor ca situaţia tensionată să nu degenereze deoarece „orice formă de protest conduce la destabilizare” şi companiile interesate în privatizare ar putea renunţa.

„Memorandumul, care a fost public, eu am înţeles că, deşi a fost public, dumneavoastră nu îl aveţi, îl asigură pe cel care cumpără că nu va intra în faliment şi societatea nu se lichidează.(…) Orice formă de protest care duce la destabilizare nu face atractivă compania, sunt două oferte şi hai să nu le dăm ocazia să plece”, a mai spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”.

La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul „munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din România îşi vor primi banii în avans, înainte de Paşte, a anunţat......
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de euro
Început bun de an pentru comerțul agroalimentar al UE. Excedentul comercial din luna ianuarie a ajuns la 5 miliarde de ...
Comerţul agroalimentar al UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, când excedentul comercial a ajuns ...