Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut

Salariaţii de la Oltchim care l-au aşteptat pe ministrul Liviu Pop i-au cerut ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut la combinat solicitând "transparenţă" şi l-au acuzat pe liderul sindical Mihai Diculoiu că "a participat la prăbuşirea Oltchim cerând demisia acestuia.
Economica.net - mie, 05 sept. 2012, 20:12
Salariaţii Oltchim cer ca reprezentanţi ai angajaţilor să participe la auditul ce va fi făcut

„Vrem ca salariaţii să participe la audit. De ce se externalizează materiile prime care sunt pe stoc?. Să ştim şi noi de ce, în ultimii zece ani, care a fost preţul de achiziţie al materiilor prime şi preţul de livrare. Firmele care au fost externalizate din Olchim să ne spună ce materii prime folosesc şi ce utiliati, pe ce bani şi cu facturile la vedere. Vrem transparenţă în audit şi în toată activitatea”, a cerut ministrului Liviu Pop unul dintre cei 30 de salariaţi ai Oltchim, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pop a declarat că va ţine seama de doleanţele angajaţilor şi de toate soluţiile propuse de către salariaţii Oltchim.

„Eu pot să vă spun că nu se va accepta ca din banii de salarii să se plătească achiziţiile şi distribuitorii, sunt soluţii pe care dumneavoastră mi le faceţi publice, iar la audit se va ţine seama de ele. Sunt ministru pentru Dialog Social, voi ţine seama de ele şi, repet, nu dorim lichidarea Oltchim, până pe 17 septembrie se aşteaptă oferte pentru privatizare, până acum sunt două”, a declarat Liviu Pop.

Angajaţii au solicitat, de asemenea, demisia liderului sindical Mihai Diculoiu, acesta fiind prezent lângă ministrul Liviu Pop, acuzându-l pe acesta că a contribuit la „prăbuşirea Oltchim” şi solicitând începerea unei anchete din partea procurorilor.

„Am fost ameninţaţi de către şefii de secţie, care sunt cu conducerea, că vom fi daţi afară dacă protestăm. Nu mai râdeţi, domnule Diculoiu, sunteţi complice la acele acţiuni care au dus la prăbuşirea Oltchim, ne reprezentaţi fraudulos şi veţi răspunde. Sindicatul trebuia să ne apere şi nu a făcut-o. Avem datorii mari, nu putem să ne ţinem copiii în şcoală, cerem demisia lui Diculoiu”, a declarat un alt salariat, în timp ce liderul sindical Mihai Diculoiu a intrat în Pavilionul Administrativ, evitând să le răspundă.

Liviu Pop a replicat că nu poate interveni în problemă sindicatului şi a cerut oamenilor ca situaţia tensionată să nu degenereze deoarece „orice formă de protest conduce la destabilizare” şi companiile interesate în privatizare ar putea renunţa.

„Memorandumul, care a fost public, eu am înţeles că, deşi a fost public, dumneavoastră nu îl aveţi, îl asigură pe cel care cumpără că nu va intra în faliment şi societatea nu se lichidează.(…) Orice formă de protest care duce la destabilizare nu face atractivă compania, sunt două oferte şi hai să nu le dăm ocazia să plece”, a mai spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop.

Aproape 300 de angajaţi ai Oltchim s-au adunat, miercuri, în curtea combinatului pentru a protesta faţă de întârzierea luării unei decizii în privinţa situaţiei combinatului, solicitând de urgenţă vizita premierului Victor Ponta, şi faţă de faptul că nu şi-au primit banii şi bonurile de masă de două luni.

Liderul sindical Mihai Diculoiu declara că este vorba despre un protest spontan faţă de situaţia în care se află combinatul, susţinând că se urmăreşte „lichidarea societăţii”.

La un moment dat, în timpul protestului, conducerea unităţii a cerut ca şase salariaţi să intre la discuţii cu reprezentanţii combinatului, solicitatrea fiind însă ignorată, iar aproximativ o sută de angajaţi s-au năpustit în sediul Oltchim, fără să fie înregistrate incidente şi fără să fie necesară intervenţia agenţilor de pază aflaţi la faţa locului.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii, arătând că ministrul pentru dialog social, Liviu Pop, se va deplasa la Râmnicu Vâlcea pentru a discuta cu protestatarii.

Ponta a afirmat că Guvernul „munceşte de ceva timp” pentru găsirea unui investitor care să preia Oltchim şi să asigure locurile de muncă şi buna funcţionare a Oltchim, Arpechim şi altor societăţi care depind de combinat.

Te-ar mai putea interesa și
Declaraţia unică 2022: răspunsuri la întrebări frecvente despre formular. 25 mai, ultima zi în care puteţi plăti dările aferente veniturilor extrasalariale obţinute în 2021
Declaraţia unică 2022: răspunsuri la întrebări frecvente despre formular. 25 mai, ultima zi în care puteţi plăti ...
25 mai inclusiv e ultima zi pentru plata dărilor aferente veniturilor extrasalariale mai mari sau egale cu plafonul de 27.600 de lei, obţinute de persoanele fizice în anul 2021, pentru declararea......
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat și amenințări cu Tribunalul
Nou scandal între Euroins, liderul din RCA cu peste 2 milioane de clienți, și service-uri: Acuzații de faliment mascat ...
Se încinge iar scandalul dintre service-urile membre ale asociației de transportatori COTAR și actualul lider al pieței ...
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Voucherele distribuite persoanelor vulnerabile vor ajunge la acestea în lunile iunie și iulie. Cele mai multe în iunie
Marea majoritate a voucherelor pentru persoanele vulnerabile vor fi distribuite către beneficiari în luna iunie, iar ce ...
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Un simulator al noului reactor nuclear modular va fi instalat la Universitatea Politehnică din București
Statele Unite vor pune la dispoziţia României un simulator de reactor nuclear de mici dimensiuni (SMR), pentru ca România ...