Salarii IT în 2022. Un specialist în cybersecurity câştigă lunar între 8.850 de lei şi 12.700 de lei

Salariul net al unui  specialist în cybersecurity variază între 8.850 de lei şi 12.700 de lei net pe lună, arată datele furnizate de platforma Salary Explorer. Conform datelor, peste 75% din angajații în domeniul securității IT din România au salarii lunare peste 8.420 de lei.
Lidia Neagu - mar, 13 sept. 2022, 21:56
Salarii IT în 2022. Un specialist în cybersecurity câştigă lunar între 8.850 de lei şi 12.700 de lei

”O persoană care lucrează în domeniul securității IT în România câștigă, de obicei, în jur de 10.800 de lei pe lună. Salariile variază de la 8.550 de lei (cea mai mică medie) la 12.700 de lei (cea mai mare medie, salariul maxim real este mai mare). Acesta este salariul mediu lunar, incluzând locuința, transportul și alte beneficii. Salariile variază drastic între diferite cariere în domeniul securității IT”, arată sursa citată.

Așa cum arată și graficul de mai jos, cele mai mari remunerații câștigă un Chief Information Security Officer și cele mai mici un Information Security Engineer.

Intervalul de salarizare
Salariile din domeniul securității IT în România variază între 8.550 de lei pe lună (salariul mediu minim) și 12.700 de lei pe lună (salariul mediu maxim, maximul real este mai mare).

Salariu mediu
Salariul median este de 10.200 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că jumătate (50%) dintre persoanele care lucrează în domeniul Securității IT câștigă mai puțin de 10.200 de lei, în timp ce cealaltă jumătate câștigă mai mult de 10.200 de lei. Mediana reprezintă valoarea medie a salariului.

Distribuția salariilor
În strânsă legătură cu mediana există două valori: procentajele de 25 și 75. Potrivit diagramei de distribuție a salariilor, 25% dintre persoanele care lucrează în domeniul securității IT câștigă mai puțin de 8.420 de lei, în timp ce 75% dintre acestea câștigă mai mult de 8.420 de lei. Tot din diagrama de distribuție a salariilor, 75% dintre persoanele care lucrează în Securitate IT câștigă mai puțin de 10.700 de lei, în timp ce 25% câștigă mai mult de 10.700 de lei.

Însă, nivelul de experiență este cel mai important factor în stabilirea salariului. În mod firesc, cu cât mai mulți ani de experiență, cu atât mai mare este salariul. În general, angajații care au o experiență cuprinsă între doi și cinci ani câștigă în medie cu 32% mai mult decât proaspeții și juniorii în toate industriile și disciplinele.

Profesioniștii cu o experiență de peste cinci ani tind să câștige în medie cu 36% mai mult decât cei cu cinci ani sau mai puțin de experiență profesională.

La o experiență de zece ani, salariul crește cu 21% și cu încă 14% pentru cei care au trecut de 15 ani.

Sursa citată precizează că aceste cifre sunt prezentate doar cu titlu orientativ. Cifrele devin mai semnificative dacă luați în considerare câte un post de muncă la un moment dat.

Distribuția salariilor pe orașe

Potrivit sursei citate, în București se câștigă cel mai mult, cu o medie de 11.700 de lei, urmat de Sibiu (11.300 de lei), Cluj-Napoca (10.800 de lei), Timișoara (10.200 de lei) și Brașov (9.660 de lei).

De asemenea, potrivit analizei, bărbații care lucrează în securitate cibernetică au un salariu cu 8% mai mare, în medie, decât colegele lor femei. Astfel, dacă pentru bărbați salariu mediu este de 11.200 de lei, pentru femeile care prestează aceeași muncă, salariul mediu este de 10.300 de lei.

Profesioniștii din domeniul securității cibernetice din România obțin o creștere salarială de aproximativ 11% la fiecare 18 luni. Media națională a sporurilor anuale pentru toate profesiile cumulate este de 8% acordată angajaților la fiecare 18 luni.

Prime și bonusuri

Datele compilate de Salary Explorer, mai arată că securitatea IT este considerat a fi un domeniu bazat pe bonusuri moderate, datorită implicării în general limitate în generarea directă de venituri, cu excepții, bineînțeles. Persoanele care primesc cele mai mari bonusuri sunt, de obicei, implicate cumva în ciclul de generare a veniturilor.

53% dintre angajații chestionați din domeniul securității IT au declarat că nu au primit nicio primă sau stimulent în anul precedent, în timp ce 47% au declarat că au primit cel puțin o formă de bonus monetar.

Cei care au primit bonusuri au raportat rate cuprinse între 3% și 5% din salariul lor anual.

Te-ar mai putea interesa și
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Annalena Baerbock: Germania ia foarte în serios amenințările nucleare făcute de Putin
Guvernul german tratează ''foarte serios'' ameninţările nucleare ale preşedintelui rus Vladimir Putin, dar nu îşi va permite să fie şantajat de Moscova, a susţinut ministrul de externe......
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Premierul Elisabeth Borne susține că Franța vrea să facă insuportabil costul războiului pentru Rusia
Franţa vrea să facă "insuportabil costul războiului pentru Rusia", a declarat luni şefa guvernului francez Elisabeth ...
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Trenuri noi în România: Cum va împărți ARF ramele Alstom între CFR Călători și operatorii privați
Ramele electrice interregionale RE-IR, achiziționate de statul român prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vor fi ...
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
FMI: Până la 20 de state, în special din Africa, vor solicita asistență de urgență pentru a face față crizei alimentare
Fondul Monetar Internaţional a anunţat luni că până la 20 de ţări, în special din Africa, ar putea avea nevoie de ...