Salariile bugetarilor pot fi de acum comparate prin intermediul primei aplicaţii de profil, lansată de Federația „Solidaritatea Sanitară”

Angajaţii din sistemul public pot de acum să îşi compare salariile de bază cu cele deţinute de persoane încadrate pe aceeaşi funcţie prin intermediul primei aplicaţii de comparare a salariilor din sistemul bugetar, care a fost lansată recent de Federația „Solidaritatea Sanitară”. Principala funcție a comparatorului de salarii de bază e analiza echității legii salarizării, ea generând posibilitatea evidențierii diferitelor distorsiuni existente atât la nivel de sector, cât și intersectorial, spune Federația „Solidaritatea Sanitară”.
Economica.net - mar, 11 apr. 2023, 10:07
Salariile bugetarilor pot fi de acum comparate prin intermediul primei aplicaţii de profil, lansată de Federația „Solidaritatea Sanitară”

Platforma comparatorul de salarii de bază  este un instrument de analiză care permite oricărui lucrător din domeniul bugetar compararea salariului său de bază (brut și net) cu cel aferent tuturor funcțiile din întregul domeniul bugetar, spun oficialii Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Platforma este implementată și dezvoltată de echipa Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială „Solidaritatea”, iar proiectul e finanțat de Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.

Această platformă online permite compararea salariilor de bază ale tuturor funcțiilor din domeniul bugetar. Salariile de bază utilizate pentru comparație iau în considerare două elemente:

  • salariile de bază corespunzătoare gradației 0 a fiecărei funcții.
  • gradațiile de vechime care corespund fiecărui lucrător care vrea să-și compare salariul pe platformă.

Algoritmii aplicației nu includ analiza sporurilor sau a altor elemente ale ce fac parte din salariul de bază, spun oficialii Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Având în vedere faptul că legea utilizează coeficienții de ierarhizare exclusiv pentru stabilirea salariilor de bază aferente gradației 0, aplicația respectă această regulă, prezentând doar coeficienții care corespund gradației 0 a fiecărei funcții. Comparațiile sunt însă efectuate luând în considerare salariile de bază care includ gradațiile de vechime.

Aplicaţia compară doar salariile de bază brute şi nete din sistemul public. „Dacă nu rezumăm comparațiile la salariile de bază, atunci riscăm să comparăm variabile incomparabile („mere cu pere”): angajații care lucrează noapte sau în zilele libere legale cu cei care nu lucrează noapte și sunt liberi în zilele libere legale; angajații care lucrează în condiții normale de muncă cu cei care lucrează (spre exemplu) în condiții deosebit de periculoase”, spune Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Printre aplicaţiile de comparare a salariilor din economie se numără cele lansate de eJobs, BestJobs, Paylab.ro, salariometru.ro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Carl Al Khawand este noul Chief Financial Officer al Orange România
Orange anunță numirea lui Carl Al Khawand în funcția de Chief Financial Officer (CFO) al Grupului Orange România, începând cu 1 iulie 2024. Acesta va prelua responsabilitățile Adelei......
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete ...
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...