Salariile de bază la stat ar putea creşte cu 5% în 2024, iar cele din educaţie – cu 20%. Cresc indemnizaţiile necontributive pentru pensionari şi îngheaţă pensiile magistraţilor – proiect OUG

Salariile din educaţie vor creşte cu 20%, în două tranşe în 2024, faţă de cele din decembrie 2023, iar salariile de bază la stat se vor majora cu 5% în 2024 faţă de cele din decembrie. Singurele bilete de valoare pe care le vor putea acorda instituţiile pubice angajaţilor sunt tichetele de creşă, conform prevederilor unui proiect de OUG obţinut de Economica.net. Pensia minimă creşte la 1.281 de lei de la 1 ianuarie, iar unele drepturi reparatorii cu caracter necontributiv acordate pensionarilor se majorează cu 13,8% faţă de nivelul acordat pentru decembrie 2023, se mai arată în proiectul de act normativ analizat de Economica.net.
Cristina Şomănescu - joi, 07 dec. 2023, 11:38
Salariile de bază la stat ar putea creşte cu 5% în 2024, iar cele din educaţie - cu 20%. Cresc indemnizaţiile necontributive pentru pensionari şi îngheaţă pensiile magistraţilor - proiect OUG

Economica.net a obţinut un proiect de OUG care aduce schimbări pentru salariaţii la stat, pentru pensionari şi antreprenori în 2024.
Iată-le pe cele mai importante dintre ele:

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar, precum şi ale personalului nedidactic se majorează în două etape:

  • la 1 ianuarie 2024 – cu 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
  • la 1 august 2024 – cu 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Modificări privind salarizarea angajaţilor la stat care ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2024:

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului plătit din fonduri publice se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora se majorează cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.
Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar al personalului plătit din fonduri publice se menţine cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2023, dacă personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora premii şi bilete de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.

Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune nu finanțează din fondurile alocate de la bugetul de stat acordarea premiilor pentru angajații proprii şi a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă.

În anul 2024 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, cu excepţia posturilor unice.

Instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, nu acordă ajutoarele sau, după caz, indemnizaţiile la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă. Aceste prevederi nu se aplică în situaţia încetării raporturilor de muncă prin decesul angajatului.

În anul 2024, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie sau de conducere, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care nu se lucrează se va compensa numai cu timp liber.

  • Fac excepţie de la această regulă personalul militar, poliţişti, poliţiştii de penitenciare şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Aceste categorii de personal vor beneficia în contul muncii suplimentare în zilele de repaus sau de sărbători legale de drepturile prevăzute de legislaţia aferentă lunii iunie 2017. Baza de calcul pentru acordarea acestor drepturi e salariul de bază cuvenit.
  • Va fi exceptat de la această regulă şi personalul cu statut special care are atribuţii privind desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice, în respectarea regimului frontierei de stat a României, în situaţii de urgenţă, în personalizarea, emiterea şi evidenţa generală a documentelor de identitate şi a paşapoartelor simple, în emiterea şi evidenţa permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare ale autovehiculelor rutiere, precum şi de către poliţiştii de penitenciare. Pentru aceşti angajaţii munca suplimentară se plăteşte cu o majorare cu 75% din solda de funcţie/salariul de funcţie cuvenită/cuvenit, proporţional cu timpul efectiv lucrat în aceste condiţii. Plata majorării se efectuează în cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în următoarele 60 de zile după prestarea muncii suplimentare.

În anul 2024 rentele viagere se acordă în cuantumul aflat în plată în luna decembrie 2023.
Cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine în 2024 la nivelul din luna decembrie 2023, de 6.240 lei.

Elevi

În perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 se suspendă acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional.

Pensia minimă

Indemnizaţia socială pentru pensionari creşte la 1.281 lei începând cu 1 ianuarie 2024, de la 1125 de lei cât e în prezent, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Pensii primari

Se suspendă aplicarea prevederilor OUG nr. 57 din 2019 referitoare la acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă pentru primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean.

Pensiile de serviciu ale magistraţilor, ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei în anul 2024.

Unele indemnizaţii acordate pensionarilor în 2024, aferente unor drepturi reparatorii cu caracter necontributiv, se majorează cu 13,8% faţă de nivelul acordat pentru decembrie 2023 pentru beneficiarii:

  • Decretului-lege nr. 118/1990,
  • ai Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război,
  • ai Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R.,
  • ai OG nr. 105/1999,
  • ai Legii nr. 309/2002,
  • beneficiarii Legii nr. 341/2004, se arată în proiectul de OUG obţinut de Economica.net.

Vom reveni cu un articol în care prezentăm schimbările aduse prin proiectul de OUG antreprenorilor.

Atenţie! Măsurile anunţate de Economica.net mai sus fac parte dintr-un proiect de act normativ. Ca să intre în vigoare, trebuie să fie aprobat de guvern şi publicat în Monitorul Oficial.

Actualizare 15 decembrie: OUG despre care Economica.net a scris în acest articol a fost adoptată de executiv cu unele modificări.

Majoritatea măsurilor anunţate de Economica.net în acest articol sunt cuprinse în OUG 115 din 2023, oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial din 15 decembrie. În forma finală a OUG 115/2023 guvernul a renunţat la prevederile despre procentele de creştere în tranşe a salariilor din Educaţie în 2024. Majorarea salariilor din Educaţie urmează să fie reglementată printr-o OUG distinctă. 

Iată ce prevede forma finală a OUG 115 din 2023 despre salariile din Educaţie în 2024:

Cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului din învățământ se majorează în anul 2024 cu 20%, în medie, în 2 tranșe, respectiv:

  • prima tranșă – începând cu data 1 ianuarie 2024.
  • a doua tranșă – începând cu 1 iunie 2024.
Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...