Salariile din mediul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015-studiu PayWell. Iată sectoarele cu cele mai mari creşteri

Salariile oferite în mediul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015, faţă de nivelul anului trecut, arată ediţia din acest an a studiului salarial şi de beneficii PayWell Romania. Creşterea medie a salariilor a fost similară celei de anul trecut, şi a depăşit-o pe cea planificată de companii. Cea mai mare creştere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi de bunuri de larg consum. 
Cristina Şomănescu - joi, 01 oct. 2015, 07:31
Salariile din mediul privat au crescut, în medie, cu 4,1% în 2015-studiu PayWell. Iată sectoarele cu cele mai mari creşteri

„Deşi diferenţa nu este majoră, este primul an după multă vreme în care creşterea medie salarială din România a fost mai mare decât cea planificată iniţial de companii (3,9%). Acesta este un semn că economia este pe o traiectorie de creştere. În plus, ca urmare a perioadei de deflaţie pe care o traversează România, în principal datorită reducerii cotelor de TVA, angajaţii români se bucură de o apreciere a puterii de cumpărare, ceea ce ne aşteptăm să se traducă într-o creştere susţinută a consumului atât în 2015, cât şi în 2016″, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică al PwC România.

Cea mai mare creştere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum (cu 4,5% în fiecare caz). Similar anului trecut, creşteri salariale sub media pieţei au fost raportate în sectoarele bancar (cu 2%) şi retail (cu 3.7%).

„Spre deosebire de anii anteriori, în 2015 am remarcat creşteri salariale mai susţinute în sectoarele direct influenţate de evoluţia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum, şi chiar şi retail, comparativ cu anii anteriori. Singurul sector în care creşterile salariale sunt semnificativ mai mici comparativ cu tendinţa generală a pieţei rămâne cel bancar care se confruntă în continuare cu provocări interne ce ţin de restructurări de portofolii, achiziţii, cât şi de influenţe macro-economice externe”, a explicat Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane a PwC România.

Pe categorii de angajaţi, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate la nivelul muncitorilor (plus 4,2%) şi al personalului operaţional (plus 4,3%). Salariile managementului de top au crescut cu 3,9% faţă de nivelul anului trecut.

Pentru 2016, creşterea salarială bugetată în acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificată şi anul trecut pentru 2015.

Angajatorii dau încă dovadă de prudenţă în ceea ce priveşte dinamica salarială, preferând să bugeteze majorări salariale modeste. Experienţa ultimilor ani a demonstrat că aceste alocări bugetare sunt, de cele mai multe ori, ajustate pe parcursul anului, funcţie de performanţa companiei, evoluţia economiei şi a segmentului de piaţă în care activează aceasta, a spus Horaţiu Cocheci.

În ceea ce priveşte celelalte elemente ale pachetului de remunerare, studiul PayWell arată că 38% dintre companiile din România oferă prime fixe tuturor angajaţilor (prime independente de performanţa angajatului sau a companiei) cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii (de exemplu, sărbătorile de iarnă, Paşte sau vacanţă). Aceste prime sunt oferite fie sub forma unor sume fixe (care variază între 500 lei şi 1500 de lei, funcţie de angajator şi industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar (în cazul celui de al 13-lea salariu sau al primei de vacanţă).

Bonusul de performanţă este un stimulent frecvent utilizat de companii, mai ales pentru angajaţii din eşaloanele de management. Nivelul bonusurilor de performanţă depinde de categoria de personal şi variază de la unul la patru salarii lunare. În 2015, companiile nu au raportat diferenţe semnificative între nivelul bonusurilor legate de performanţă planificat şi cel plătit efectiv. 

Tichetele de masă, abonamentele la clinicile medicale private şi activităţile de socializare (de exemplu, petreceri sau team building-uri organizate de companii) sunt beneficiile extrasalariale oferite cel mai des de angajatori. Mai mult de jumătate dintre companiile participante la studiu spun că le oferă angajaţilor aceste beneficii.

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2015 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 112 de companii din şapte sectoare economice diferite (industria agro-chimică, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic şi cel al producţiei industriale).

Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Partea calitativă a raportului PayWell conţine informaţii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza a peste 20 de beneficii extrasalariale oferite de către angajatori.

Te-ar mai putea interesa și
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista proiectelor și banii pentru fiecare
CE a aprobat alocarea a 1,4 miliarde de euro pentru proiecte energetice în România, bani din Fondul de Modernizare. Lista ...
Comisia Europeană a aprobat proiectele depuse de România spre finanțare prin Fondul de Modernizare, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu. Este vorba despre parcurile fotovoltaice și......
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Ionuţ Dumitru: Nu aş exclude ca în şedinţele următoare să vedem un pas chiar de 1% de creştere de dobânzi
Banca Naţională a României ar putea analiza o creştere a pasului de întărire a politicii monetare, iar în şedinţele ...
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Marea Britanie introduce o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor din energie
Guvernul britanic a anunţat joi o taxă de 25% pe profiturile excesive ale companiilor de petrol şi gaze, alături de un ...
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Grindeanu: Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers
Situaţia la TAROM nu este cea mai fericită, iar compania trebuie să continue planul de restructurare pe care l-a agreat ...