Salariile din mediul privat au crescut cu 8%, iar bonusurile cu 22%, în al treilea trimestru (analiză)

Economica.net
27 10. 2016
bani_57794336569_93950500

„Evoluţia salariilor a fost resimţită în toate zonele. Acest lucru se explică prin concurenţa tot mai puternică între companii pe piaţa forţei de muncă. În acest moment, mulţi angajatori se confruntă cu foarte mari dificultăţi în a găsi personalul necesar, în primă fază, şi în a-i reţine, în a doua fază”, a declarat Adrian Stanciu, CEO Smartree.

Conform analizei, domeniile IT şi Retail, aflate în plin avânt în România, sunt însă în situaţia de a-şi înfrâna dezvoltarea din cauza lipsei forţei de muncă. Această situaţie a dat naştere la metoda recrutării direct de la companiile competitoare, ceea ce a dus şi la mărirea salariilor. La polul opus se află domeniile Financiar-bancar şi Asigurări, în care salariile au crescut cel mai puţin.

În contextul lipsei acute de candidaţi pentru poziţiile deschise, companiile au recurs la varianta introducerii bonusării, respectiv mărirea valorii bonusurilor deja oferite. În total, Indexul Smartree a înregistrat o creştere de 22,34% a bonusurilor în al treilea trimestru, faţă de perioada similară a anului trecut.

„Companiile au început să bonuseze activitatea angajaţilor pentru a-i reţine, dar şi pentru a-i motiva să fie cât mai eficienţi. De asemenea, un alt motiv al acestei creşteri semnificative ţine de evaluarea performanţelor angajaţilor, care se face din ce în ce mai mult în timp real, în funcţie de proiecte”, explică Adrian Stanciu.

Astfel, potrivit reprezentantului Smartree, urmând trendul internaţional în acest sens, managerii nu mai aşteaptă sfârşitul de an pentru a bonusa angajaţii corespunzător realizărilor, preferând să facă acest lucru „din mers”, ceea ce aduce mai multă eficienţă în cadrul echipelor. Rezultatul este că a crescut major frecvenţa cu care se acordă bonusurile. În plus, acest lucru este strâns legat de faptul că şi performanţa şi rezultatele business-urilor sunt evaluate tot treptat, în timp real, nu doar la final de an.

„Deşi cererea pentru noi angajaţi este foarte mare, în al treilea trimestru numărul angajărilor a crescut cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Uitându-ne la situaţia din trimestrul trei din 2015, vom vedea că atunci s-a raportat o creştere de peste 10% faţă de 2014, chiar dacă nu auzeam la fel de des de nevoia stringentă de angajaţi. Acest lucru este determinat de lipsa candidaţilor pe anumite segmente din piaţă”, menţionează CEO-ul Smartree.

Industriile în care s-au raportat cele mai multe angajări, potrivit datelor Smartree, sunt Retail şi Shared Service Center-e.

De asemenea, indexul Smartree ia în calcul atât situaţia concediilor de odihnă din piaţă cât şi a concediilor medicale, cei 2 indicatori care influenţează bunăstarea angajaţilor. Numărul de zile de concediu de odihnă a evoluat în al treilea trimestru cu 13% faţă de perioada similară din 2015, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajaţi a crescut cu un procent semnificativ, de circa 17%.

„Toate aceste date ne arată că piaţa muncii este din ce in ce mai activă şi efervescentă. La acest moment, analizând indicatorii pe care îi luăm în calcul trimestrial, în Indexul Smartree, observăm că asistăm, pe de o parte, la o intensificare a dinamismului din piaţă, şi, pe de altă parte, la o evoluţie pozitivă a economiei”, a concluzionat Adrian Stanciu.