1EUR = 4.8378 RON | Bucureşti 35 º

Companii

Salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1%, în 2015 - PwC România

Salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1% în 2015, fiind primul an după multă vreme în care creşterea medie salarială din România a fost mai mare decât cea planificată iniţial de companii (3,9%), reiese din studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2015, realizat de PwC.

01 oct, 2015 | Agerpres

Cea mai mare creştere salarială în 2015 a fost înregistrată în sectoarele farmaceutic şi bunuri de larg consum (4,5% în fiecare caz). Similar anului trecut, creşteri salariale sub media pieţei au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) şi retail (3.7%).

'Deşi diferenţa nu este majoră, este primul an după multă vreme în care creşterea medie salarială din România a fost mai mare decât cea planificată iniţial de companii (3,9%). Acesta este un semn că economia este pe o traiectorie de creştere. În plus, ca urmare a perioadei de deflaţie pe care o traversează România, în principal datorită reducerii cotelor de TVA, angajaţii români se bucură de o apreciere a puterii de cumpărare, ceea ce ne aşteptăm să se traducă într-o creştere susţinută a consumului atât în 2015, cât şi în 2016', a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Pe categorii de angajaţi, cele mai mari creşteri salariale au fost înregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) şi al personalului operaţional (4,3%), în vreme ce salariile managementului de top au crescut într-un ritm ceva mai redus (3,9%), scrie Agerpres.

Pentru 2016, creşterea salarială bugetată în acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificată şi anul trecut pentru 2015.

'Angajatorii dau încă dovadă de prudenţă în ceea ce priveşte dinamica salarială, preferând să bugeteze majorări salariale modeste. Experienţa ultimilor ani a demonstrat că aceste alocări bugetare sunt, de cele mai multe ori, ajustate pe parcursul anului în funcţie de performanţa companiei, evoluţia economiei şi a segmentului de piaţă în care activează aceasta', a afirmat Horaţiu Cocheci, senior manager, liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Rezultatele celui de-al doilea studiu anual de resurse umane elaborat de PwC, Saratoga, care analizează indicatori de eficienţă a capitalului uman, vor fi lansate în cursul lunii noiembrie.

PwC reprezintă o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 195.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO