Cîţu: Guvernul păstrează aceeaşi variantă în privinţa salariului minim pe economie. Creştere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022

04 10. 2021
bani 567890876545678

El a subliniat că „nu poţi să dai hotărâri care au implicaţii pentru bugetul anului viitor cu un guvern interimar”, în cazul în care actualul Executiv va fi demis în urma moţiunii de cenzură, scrie Agerpres.

„S-ar putea să nu mai avem guvern o perioadă şi nu poţi să iei hotărâri de guvern care au implicaţii pentru bugetul anului viitor cu un guvern interimar. Şi atunci am zis să ne vedem să discutăm despre acest HG, despre salariul minim, să vedem dacă putem să rămânem la propunerea noastră, dacă mai sunt şi alte discuţii sau dacă amânăm discuţia pe o şedinţă viitoare şi vedem când putem să avem… Din punctul nostru de vedere am vrea să mergem cu această variantă, dacă toată lumea e de acord, dacă nu, vedem care sunt argumentele”, a precizat Florin Cîţu, la şedinţa Consiliului Naţional Tripartit.

La reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social de săptămâna trecută, premierul Florin Cîţu a declarat că Guvernul propune o creştere brută a salariului minim de aproape 11%, respectiv o creştere netă de 10%, de la 1 ianuarie 2022, şi o formulă de calcul care să fie aplicată începând cu aceeaşi dată şi pentru anii următori.

Începând cu luna ianuarie 2022, salariul minim se majorează la 2.550 de lei brut lunar, de la 2.300 de lei brut lunar, cât e acum, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern. În 2022, aproape 2 milioane de angajaţi vor avea salarii la nivelul salariului minim de 2.550 de lei brut, estimează guvernul.

Update

Radu Burnete, director executiv Concordia, consideră că decizia majorării salariului minim este necesară, dar cu respectarea unei formule de calcul coerente si logice economic. „Concordia a propus o creștere salarială cu 8% anul acesta și un calendar de creșteri anuale, însă Guvernul a decis să mărească cu 10,9%, bazându-se pe o formulă cu care noi nu suntem de acord, pentru că ia in considerare de mai multe ori inflația si creșterea productivității. Măsura este necesară, dar ea trebuie să se bazeze pe o formulă corectă, care să poată fi reprodusă și în anii următori, pentru a crea o creștere sustenabilă și predictibilă.”