Salariul minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector

Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci din România a semnat contractul colectiv de muncă de la nivelul sectorului bancar, alături de Consiliul Patronatelor Bancare din România, anunță Federația. Printre altele, s-a stabilit că salariul minim garantat va fi de 4.100 de lei brut din mai 2024, urmând să crească, ulterior, la 4.500 de lei.
Ion Dobreanu - mie, 24 apr. 2024, 12:15
Salariul minim garantat pentru mii de angajați din bănci. Una dintre federațiile sindicatelor anunță că a semnat cu mai multe nume mari din sector

Este primul contract colectiv de muncă de la nivelul sectorului, încheiat după apariția Legii nr. 367/ 2022, privind dialogul social.
Pentru început, contractul colectiv de muncă va produce efecte pentru un grup restrâns de unități, respectiv, BCR, BRD, ING, RAIFFEISEN BANK și UNICREDIT, dar în cel mai scurt timp partenerii de dialog vor face demersuri legale pentru aplicarea acestuia la nivelul întregului sector de activitate, deoarece legea permite acest lucru, cu aprobarea Consiliului Național Tripartit, anunță un comunicat de presă.

Potrivit legii, Contractul Colectiv de Muncă (CCM) va putea fi aplicat la nivelul întregului sector bancar (cu 46.000 de angajați) doar după o decizie unanimă a Consiliului Național Tripartit , format din Guvern, reprezentanții a cinci confederații sindicale și cele două mari confederații patronale reprezentative (Concordia și CNIPMMR).

„Credem că este o mare realizare obținută de noi, deoarece , în România încă mai sunt bănci care plătesc lucrătorii cu un salariu inferior salariului minim obtinut la nivel sectorial, ne mai vorbind de faptul că sunt lipsiți total de protecție în cazul unor restructurări”, declară Paraschiv Constantin, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci.

Prin contractul colectiv de muncă au fost obținute, pe lângă celelalte drepturi minimale, un salariu minim de 4.100 de lei brut, incepand cu luna mai 2024 și 4.500 de lei din iunie 2025.
Totodată, contractul mai prevede salarii compensatorii în cazul concedierilor ca urmare a restructurărilor, potrivit vechimii în companie, după cum urmează:
– între 1 an și 3 ani vechime – un salariu de bază brut;
– între 3 ani și 5 ani vechime – două salarii de bază brute;
– între 5 ani și 10 ani vechime – trei salarii de bază brute;
– între 10 ani și 15 ani vechime – cinsi salarii de bază brute;
– peste 15 ani vechime – șase salarii de bază brute;

Un alt element de noutate din acest contract colectiv de muncă este legat de introducerea unui capitol privind egalitatea de șanse nediscriminare și interzicerea hărțuirii care are la bază Convenția nr. 190/ 2019, privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii, ratificată de România în luna martie anul acesta.
Capitolul conține câteva prevederi suplimentare față de cele din legislație, iar aici am avut în vedere și protecția liderilor sindicali care, sub pretextul îndeplinirii sarcinilor de serviciu, ar putea fi împiedicați să-și exercite atribuțiunile sindicale.

FSAB a fost înființată în anul 2002 și are în structura sa sindicate din companiile ALPHA BANK, RAIFFEISEN BANK, UPA ROMANIA , ASIROM și CLAIMEXPERT.

Ce spun băncile – Comunicatul Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR)

Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), organizatia patronala reprezentativa a sectorului bancar romanesc si cele doua federatii sindicale reprezentative au semnat astazi un nou Contract Colectiv de Munca cu o durata de doi ani, primul astfel de contract semnat in contextul creat de noua Lege a Dialogului Social.

Importanta semnarii astazi a noului contract colectiv de munca consta in faptul ca survine inainte de expirarea, la data de 1 mai a.c., a vechiului contract, asigurandu-se astfel continuitate la nivelul protectiei drepturilor salariatilor din bancile semnatare.

Contractul negociat pe parcursul ultimelor sase saptamani si semnat astazi de catre CPBR cu Federatia Sindicatelor din Industria Financiara (FSIF) si Federatia Sindicatelor din Asigurari si Banci (FSAB) va fi transmis in zilele urmatoare catre autoritatile relevante de la nivelul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si va produce efecte dupa inscrierea formala a acestuia.

Cele doua federatii sindicale reprezentative care au participat la negocieri au anuntat inca dinaintea inceperii acestora cat si la momentul semnarii ca vor cere extinderea acestui contract la nivelul intregului sector bancar. Acest deziderat poate fi indeplinit prin avizarea de catre Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, prezidat de Primul Ministru al Romaniei si avand in componenta confederatiile sindicale si patronale reprezentative, urmata de emiterea unei Hotarari de Guvern.

Potrivit noii legi, oricare dintre partenerii de dialog social implicati in negocierea colectiva la nivel de sector, in situatia in care numarul de angajati din companiile membre ale organizatiilor patronale semnatare este mai mare decat 35% din numarul total al angajatilor din sectorul respectiv, poate solicita extinderea contractului colectiv de munca la nivelul tuturor unitatilor din sector.

Pentru inceput, noul contract colectiv de munca va fi aplicabil doar salariatilor bancilor membre CPBR, anume Banca Comerciala Romana (BCR), BRD-Groupe Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Bank, la fel ca si cele doua contracte colective precedente negociate la nivel de sector dar aplicabile la nivel de grup de unitati. Cele cinci banci membre CPBR angajeaza circa jumatate din numarul lucratorilor din sectorul bancar din Romania. Federatia sindicala FSIF are printre membrii sai sindicate la nivel de unitate din BCR, BRD-GSG si UniCredit Bank, in timp ce federatia sindicala FSAB are sindicatul Raiffeisen Bank ca membru care e reprezentat si la nivel de parte patronala in CPBR.

Prezentul contract prevede cresteri ale salariulului minim brut superior celui la nivel national, cat si acordarea de plati compensatorii, dar si noi prevederi privind egalitatea de sanse si interzicerea hartuirii. Contractul colectiv de munca semnat astazi nu inlocuieste contractele colective semnate la nivel de unitati bancare, ci asigura un set minimal de beneficii privind protectia salariatilor din mai multe banci. CPBR este singura organizatie patronala reprezentativa din sectorul economiei private care a semnat pana in prezent alte doua contracte de munca similare cu federatiile sindicale reprezentative din sector.

Legea nr. 367/2022 privind dialogul social a stabilit noi premise si obligatii pentru dialogul social la nivel sectorial. Unul dintre obiectivele acesteia a fost acela de a incuraja dezvoltarea miscarii sindicale in acord cu recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii, cu scopul cresterii numarului de contracte colective de munca si implicit a gradului de protectie a drepturilor salariatilor.

 

Te-ar mai putea interesa și
SUA și Turcia au impus în mord coorodonat sancțiuni împotriva unei rețele care are legături cu Statul Islamic
SUA și Turcia au impus în mord coorodonat sancțiuni împotriva unei rețele care are legături cu Statul Islamic
Statele Unite ale Americii au impus sancţiuni vineri împotriva a patru persoane cu legături cu gruparea Stat Islamic (SI), în urma unei anchete desfăşurate împreună cu Turcia, a anunţat......
România fabrică doar 10% din consumul său anual de ciocolată. Producția de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii doi ani
România fabrică doar 10% din consumul său anual de ciocolată. Producția de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii ...
Consumul de ciocolată artizanală în România s-a dublat în ultimii doi ani, românii devenind mai selectivi şi dispuşi ...
România are nevoie de investiții de 6,8 miliarde de euro în rețele electrice de transport și de 9,2 – 11,5 miliarde de euro în cele de distribuție până în 2030 – raport Energy Policy Group
România are nevoie de investiții de 6,8 miliarde de euro în rețele electrice de transport și de 9,2 – 11,5 miliarde ...
Nevoia de investiţii în reţelele de electricitate este estimată la 6,8 miliarde euro pentru transport şi aproximativ ...
Ciucă: Toți președinții de filiale ai PNL au susținut în unanimitate ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale
Ciucă: Toți președinții de filiale ai PNL au susținut în unanimitate ca partidul să aibă propriul candidat la alegerile ...
Partidul Național Liberal a stabilit să aibă propriul candidat la alegerile prezidenţiale în cadrul unei reuniuni unde ...