Salrom a realizat anul trecut un profit net de 74,29 milioane lei, la o producţie de 2,34 milioane de tone sare

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, a înregistrat anul trecut un profit net de 74,29 milioane lei, de 2,5 ori mai mare decât în anul anterior, la o producţie de 2,34 milioane de tone de sare, a anunţat vineri compania, potrivit News.ro.
Economica.net - vin, 04 mai 2018, 19:53
Salrom a realizat anul trecut un profit net de 74,29 milioane lei, la o producţie de 2,34 milioane de tone sare

Cifra de afaceri netă a înregistrat o creştere cu 25% faţă de anul precedent ajungând la valoarea de 371,49 milioane lei.

De asemenea, numărul de vizite turistice în salinele Salrom a ajuns în 2017 la 1,6 milioane, fiind în creştere cu aproape 6% faţă de anul precedent.

„Contribuţia principalelor activităţi generatoare de venituri la realizarea cifrei de afaceri a fost următoarea: activitatea de vânzări a produselor de sare şi a altor produse nemetalifere a generat 90,8% din cifra de afaceri, vânzările de sare pentru deszăpezire (pe piaţa internă şi pe cea externă) având o pondere de 36% din totalul vânzărilor de sare şi nemetalifere; activitatea de turism a contribuit la realizarea cifrei de afaceri cu 9,2%”, a informat compania.

Cifra de afaceri realizată din activitatea de turism a crescut în anul 2017 comparativ cu anul precedent cu circa 18%, în principal datorită creşterii numărului de vizitatori în saline.

Producţia totală de sare obţinută a fost de 2,34 milioane de tone (plus 12% faţă de cantitatea extrasă în 2016) şi de calcar de 1,27 milioane de tone (plus 16% faţă de cantitatea extrasă în 2016).

„Am reuşit să îmbunătăţim ratele de profitabilitate: marja din exploatare (EBITDA) a avansat în anul 2017 la 30,8% faţă de 23,2% în anul 2016, iar marja profitului net a crescut la 20% (conform datelor financiare neauditate)”, mai spun oficialii Salrom.

Rentabilitatea capitalului angajat a crescut în anul 2017 până la 20,6% (10,1% în anul 2016) ca urmare a îmbunătăţirii rezultatului exerciţiului financiar faţă de anul precedent.

Investiţiile realizate anul trecut au fost în valoare de 19,96 milioane lei, înregistrând o creştere de circa 20% faţă de anul 2016, din care cea mai mare parte o reprezintă investiţiile în utilaje şi echipamente folosite în activitatea de producţie.

„Pentru anul 2018 sunt prevăzute investiţii de peste 54 milioane de lei, dintre care 15 milioane de lei reprezintă investiţii iniţiate anterior anului 2018 care vor fi continuate”, mai precizează conducerea Salrom.

Câştigul mediu salarial în cadrul Societăţii Naţionale a Sării a înregistrat în perioada 2016 – 2017 o creştere cu 17%, suma reprezentând cheltuielile de natură salarială şi participarea salariaţilor la profit. Valoric, aceasta a crescut de la 70,5 milioane lei în 2016, la 82,9 miloane în 2017.

„Prin transferul contribuţiilor angajatorului în sarcina angajatului începând cu 1 ianuarie 2018, salariile brute au fost majorate astfel încât sumele încasate de către salariaţii noştri să nu fie diminuate”, afirmă oficialii Salrom.

Contribuţia societăţii la bugetul de stat pentru redevenţa minieră plătită, cu cote majorate începând cu luna iulie 2017, a fost de 7,55 milioane lei, adică de peste patru ori mai mare decât în anul precedent (1,43 milioane lei în anul 2016).

Societatea a încheiat în martie 2018 cu reprezentanţii salariaţilor Contractul Colectiv de Muncă pentru anii 2018-2019.

„Potrivit datelor neauditate pentru 2017, estimăm un profit net de peste 74 de milioane de lei, ceea ce reprezintă cel mai bun rezultat anual din istoria societăţii noastre. Este meritul tuturor salariaţilor noştri, cu precădere al celor din sucursalele societăţii care, în condiţii de muncă mai dificile decât în alte sectoare economice, au contribuit major la aceste rezultate”, a declarat Dumitru Matei, director general al Societăţii Naţionale a Sării.

Societatea Naţională a Sării este unul dintre primii zece producători de sare din Europa.

Salrom este o societate pe acţiuni cu capital majoritar de stat (51%), capitalul privat fiind deţinut de către Fondul Proprietatea (49%).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate de protest la 20 de milioane de lei
Șeful STB avertizează că societatea ar putea intra în insolvență în urma grevei. El estimează pierderile cauzate ...
Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, estimează pierderile provocate de grevă, în ...
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
USR atrage atenția asupra actelor de vandalism și de hărțuire asupra șoferilor STB care ies pe traseu
Filiala din București a Uniunii Salvați România atrage atenția asupra actelor de vandalism și a hărțuirilor la care ...
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Parc nou în Sectorul 6: A fost depusă o ofertă pentru amenajarea spațiului verde din zona Lujerului
Administrația Domeniului Public și Dezvoltare Urbană Sector 6 a primit o ofertă la licitația pentru amenajarea Parcului ...