Salvarea băncilor spaniole, un plan prost executat – Şeful Băncii Mondiale

Şeful Băncii Mondiale, americanul Robert Zoellick, a afirmat duminică după-amiază că planul de salvare a sistemului bancar spaniol a fost 'prost executat' şi a reprezentat o ocazie pierdută pentru a pune capăt crizei europene a datoriilor, transmite AFP.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 06:46
Salvarea băncilor spaniole, un plan prost executat - Şeful Băncii Mondiale

Adresându-se liderilor din mediul de afaceri, în ajunul summitului G20 ce va avea loc luni şi marţi în Mexic, Zoellick a atras atenţia că Europa trebuie să-şi amelioreze răspunsul instituţional pentru a linişti pieţele, scrie Agerpres.

‘Oricine ştie că această reuniune intervine într-un moment extrem de critic şi că aşteptăm de la Europa să ne spună ce va face’, a menţionat el în prezenţa liderilor din lumea afacerilor convocaţi într-un ‘B20’ (B de la Business), în localitatea Los Cobos din Mexic.

‘Pieţele ştiu să gestioneze riscurile pe care le cunosc. Dar riscul pe care îl creăm este acela că modelul deciziilor noastre politice sporeşte incertitudinea şi face ca pieţele să fie mai nervoase, fapt cu consecinţe negative’, a subliniat el.

Citând ca exemplu planul de salvare a băncilor spaniole, Zoellick a apreciat că ‘execuţia acestuia a fost foarte proastă’. În opinia sa, pieţele nu au înţeles bine ‘rolul jucat de diferitele mecanisme de stabilitate din zona euro, fondurile de salvare şi banca centrală’.

‘Au utilizat muniţie grea şi le-au distrus’, a afirmat şeful Băncii Mondiale.

Ţările din zona euro au decis săptămâna trecută să ajute Spania cu un plan de salvare a băncilor bazat pe împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro, dar această măsură nu a reuşit să pună capăt furtunii de pe piaţa datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat pentru a patra zi consecutiv peste 2.000 de decese cauzate de COVID-19
Brazilia a înregistrat vineri 2.216 de decese de COVID-19, fiind a patra zi consecutiv când raportează peste 2.000 de decese zilnice asociate acestei maladii, potrivit unor surse guvernamentale......
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 127 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. Toată țara rămâne în scenariul ...
Un număr de 127 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică în aproape toată țara
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape ...
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Cele mai ieftine bilete de avion spre plajele din Spania
Dacă nu mergeți în vacanță prin intermediul agențiilor de turism și vă cazați în apartamente sau vile, iată care ...