Salzgitter, E.ON și Linde încep exploatarea unei centrale de producere a hidrogenului folosind energie eoliană, în Germania (VIDEO)

Odată cu punerea în funcțiune a proiectului de cuplare sectorială „Wind Hydrogen Salzgitter - WindH2”, singurul de acest fel din Germania, hidrogenul verde va fi produs în fabrica Salzgitter folosind electricitate din energie eoliană, potrivit unui comunicat al E.On.
Mihai Nicuţ - lun, 15 mart. 2021, 09:56
Salzgitter, E.ON și Linde încep exploatarea unei centrale de producere a hidrogenului folosind energie eoliană, în Germania (VIDEO)

Cei trei parteneri ai proiectului – Salzgitter AG, filiala E.ON Avacon și Linde – au făcut un pas important și fără precedent spre decarbonizarea industriei siderurgice, se arată în comunicat.

WindH2 este o componentă centrală a proiectului SALCOS care presupune o tehnologie de fabricare a oțelului cu emisii scăzute de CO2, dezvoltată de Salzgitter. SALCOS descrie cel mai eficient mod de a reduce emisiile de CO2 și, pe termen lung, chiar de a realiza o producție de oțel aproape fără CO2.

Hidrogenul generat din surse regenerabile va înlocui carbonul necesar anterior pentru topirea minereului de fier. Cele trei furnale care funcționează în prezent vor trebui înlocuite treptat cu centrale cu reducție directă și cuptoare cu arc electric. O astfel de transformare a producerii oțelului ar putea reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 95% până în 2050.

Facilitățile nou construite au fost prezentate recent publicului din Salzgitter.

Avacon operează șapte turbine eoliene nou construite, cu o capacitate totală de 30 de megawați pe șantierul Salzgitter AG. Salzgitter Flachstahl GmbH a instalat două unități de electroliză PEM de 1,25 megawați PEM pe amplasamentul centralei, care vor genera aproximativ 450 de metri cubi/oră de hidrogen cu o puritate mare. Hidrogenul este deja utilizat în procesul de producție a oțelului pentru ardere și în liniile de galvanizare la cald.

Cu „WindH2”, partenerii doresc să câștige atât cunoștințe cât și experiență cu producția de energie eoliană și hydrogen la fața locului, precum și înglobarea lor în procedurile și procesele complexe ale unei siderurgii integrate. Costurile pentru întregul proiect se ridică la aproximativ 50 de milioane de euro. Construcția instalației de electroliză a fost finanțată de KfW.

„Suntem mândri că suntem pionieri în utilizarea la scară industrială a hidrogenului verde în industria siderurgică. După cum demonstrează proiectul nostru SALCOS, suntem capabili din punct de vedere tehnologic să realizăm reduceri semnificative de CO2 folosind hidrogenul. Cuplarea sectorului „Wind Hydrogen Salzgitter-WindH2”, care este unic până în prezent în Germania, este un element semnificativ pentru producerea de oțel ecologic.”, a declarat Heinz Jörg Fuhrmann, președintele Comitetului executiv al Salzgitter AG:

„Gazele verzi au ceea ce este necesar pentru a deveni „esența” tranziției energetice și aduc o contribuție semnificativă la decarbonizarea mobilității și a căldurii din industrie. Proiectul implementat în comun simbolizează o etapă importantă pe calea producției de oțel practic fără CO2 și arată că o cuplare inteligentă din sector poate înlocui combustibilii fosili”, a spus Johannes Teyssen, CEO al E.ON SE.

„Odată cu parcul eolian de pe amplasamentul industrial al Salzgitter AG, furnizăm energie electrică regenerabilă pentru producția de hidrogen verde. Aceasta este utilizată direct în procesele de producție și înlocuiește combustibilii fosili. Vom continua să conducem acest proces împreună cu partenerii noștri din mediul politic, de cercetare și industrie”, a afirmat Marten Bunnemann, CEO Avacon AG.

„Ceea ce mulți credeau acum câțiva ani că este o viziune fantastică a viitorului se întâmplă aici: decarbonizarea treptată a producției de oțel. Protecția climei în sectorul energetic și industrial este mult mai mult decât doar energie electrică din surse regenerabile. Este vorba despre asigurarea locurilor de muncă înalt calificate și dezvoltarea în continuare a bazei noastre industriale. Pe măsură ce crește costul CO2, oțelul verde va deveni tot mai economic. Prin urmare, lumea urmărește cu interes să vadă ce se produce aici. Munca de pionierat realizată aici are toate șansele de a deveni un succes de export „Made in Germany”.”, a spus și Olaf Lies, Ministrul Mediului, Energiei, Construcțiilor și Protecției Climei din Saxonia In

Te-ar mai putea interesa și
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
A fost suspendat comerțul ambulant cu păsări vii după apariția unui focar de gripă aviară la o fermă din Mureș
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prin Centrul Naţional de Combatere a Bolilor, a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări......
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Timişoara a intrat în zona verde. Noile măsuri de relaxare se vor aplica de duminică
Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth, a anunţat sâmbătă ...
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
GCS: 1.305 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 1.026 de pacienți la ATI
Un număr de 1.305 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
BNR va păstra neschimbată rata de dobândă în şedinţa consiliului de admninistraţie al băncii din 12 mai – ING Bank
Banca centrală a României își va relua reuniunile politice periodice pe 12 mai. În analiza sa zilnică, ING Bank spune ...