Samaras: China să considere Grecia o poartă către Europa – „Veţi fi trataţi cu covorul roşu”

Premierul Antonis Samaras a declarat că Grecia ar trebui considerată de China o poartă pentru investiţii în Europa şi a promis că investitorii străini vor fi "trataţi cu covorul roşu" pentru a contribui la revigorarea economiei elene, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 17 mai 2013, 07:45
Samaras: China să considere Grecia o poartă către Europa -

Samaras, aflat la Beijing într-o vizită de cinci zile în China, a declarat că Grecia „este ancorată în zona euro” şi s-a arătat încrezător „într-o nouă eră a cooperării”.

Jian Yaoping, secretar de stat în Ministerul Comerţului de la Beijing, a afirmat la rândul său că China va extinde investiţiile în portul Pireu. Totodată, oficialul a afirmat că investitorii chinezi sunt interesaţi de proiecte de infrastructură în UE.

„Grecia este hotărâtă să transforme criza într-o oportunitate pentru un nou început. Combinând avantajele oferite de Grecia şi forţa de penetrare a Chinei în comerţul global, precum şi costurile competitive de producţie, putem construi un parteneriat puternic”, a spus Samaras.

Premierul elen conduce o delgaţie de peste 60 de oameni de afaceri greci, inclusiv reprezentanţi ai Alpha Bank. Statul elen vrea să revină la finanţarea de pe pieţe şi caută investitori.

Fitch a îmbunătăţit marţi ratingul Greciei de la „CCC” la „B-„, cu perspectivă stabilă, datorită progresului înregistrat în privinţa reducerii dezechilibrelor din economie şi scăderii deficitelor.

Grecia este finanţată de UE şi FMI din martie 2010, iar Samaras a declarat recent că guvernul intenţionează să efectueze anul viitor prima emisiune de obligaţiuni după criză, sperând că operaţiunea odată încheiată cu succes va reprezenta un semnal pozitiv decisiv pentru investitorii străini.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat joi, într-o întâlnire cu Samaras, că are în vedere dublarea comerţului dintre cele două ţări până în 2015 şi extinderea investiţiilor chineze în portul Pireu.

Grupul chinez Cosco Pacific a câştigat în 2009 un contract pentru operaţiuni cu containere la Pireu.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...