Samsung a pierdut 28 mld. dolari din capitalizare în şase săptămâni

Samsung Electronics a pierdut 28 miliarde de dolari din capitalizare în şase săptămâni, iar declinul va continua în condiţiile în care Apple şi companiile chineze îşi măresc cota pe piaţa telefoanelor, consideră Adnaan Ahmad, analist la compania Berenberg în Londra, citat de Bloomberg.
Economica.net - mar, 14 ian. 2014, 12:23
Samsung a pierdut 28 mld. dolari din capitalizare în şase săptămâni

Acţiunile Samsung Electronics s-au depreciat cu 13% după data de 29 noiembrie, pierzând din capitalizare mai mult decât oricare altă companie la nivel mondial.

Preţul titlurilor companiei sud-coreene va scădea cu încă 11%, prognozează Ahmad, ale cărui estimări din ultimele 12 luni au avut cea mai mare acurateţe, în rândul analizelor urmărite de Bloomberg.

Samsung, cel mai mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, a raportat pentru ultimele trei luni din 2013 primul declin al profitului din ultimele nouă trimestre, pe fondul creşterii concurenţei din partea Apple şi a producătorilor chinezi de dispozitive mobile ieftine.

Potrivit estimărilor optimiste, acţiunile Samsung vor reveni la creştere după ce valoarea acestora a coborât la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, în raport cu titlurile companiilor concurente.

Ahmad consideră însă că investitorii vor vinde în continuare acţiuni, din cauza scăderii marjelor de profit ale afacerilor cu telefoane mobile ale Samsung.

„Vânzarea este complet justificată, pentru că piaţa înţelege că profilul marjelor se va modifica drastic. Samsung va fi într-o poziţie foarte precară în următoarele 12-18 luni”, a spus Ahmad, care a lucrat în ultimii 16 ani ca analist în domeniul companiilor tehnologice, la companii precum Merrill Lynch şi Morgan Stanley.

Preţul mediu ţintă al acţiunilor Samsung a scăzut cu circa 12% începând din iunie 2013, iar în ultimele şase săptămâni cu 4%, potrivit datelor Bloomberg.

Majoritatea analiştilor nu recomandă încă vânzarea titlurilor Samsung.

Potrivit unui comunicat de luni al Samsung, grupul se va concentra în continuare pe managementul lanţului de furnizori şi pe oferirea unei game complete de smartphone-uri, cu niveluri diferite de preţuri şi funcţii.

Ahmad consideră că Samsung, care deţine o cotă de 35% pe piaţa globală a smartphone-urilor, în funcţie de vânzări, devine presată de o piaţă suprasaturată, în cazul telefoanelor premium, şi de profiturile mici în cazul modelelor ieftine.

Vânzările de aparate Galaxy S4 au încetinit din cauza concurenţei din partea iPhone 5s şi 5c şi a telefoanelor chinezeşti ale căror preţuri pornesc de la 100 de dolari.

Compania sud-coreeană a livrat probabil 13 milioane de aparate S4 în trimestrul patru, în scădere de la 17 milioane de unităţi în trimestrul precedent, a estimat în decembrie Daewoo Securities.

Samsung întâmpină o nouă provocare în China, unde Apple a încheiat luna trecută un acord de vânzare a aparatelor iPhone prin intermediul China Mobile, care la sfârşitul lunii noiembrie avea 763 de milioane de utilizatori.

Acţiunile Samsung sunt în creştere cu 0,7% la bursa din Londra, la 620 dolari pe unitate, conferind marţi companiei o capitalizare de 182,65 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a trecut de 100 de euro pentru un Megawatt-oră
Preţul de referinţă în Europa la gaze naturale a trecut marţi peste pragul de 100 de euro pentru un Megawatt-oră, înaintea ...
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Record – Inflaţia în zona euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, în luna noiembrie
Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi-a continuat creşterea în luna noiembrie, ajungând la un maxim istoric de 4,9%, ...
Preţul mediu al terenului arabil din România este mai mare decât în Franţa – Eurostat
Preţul mediu al terenului arabil din România este mai mare decât în Franţa – Eurostat
Preţul mediu al unui hectar de teren arabil din România era anul trecut de 7.163 de euro, în timp ce Franţa era de 6.000 ...