Mark Notton, Samsung Europa, despre telefonul pliabil: Nu toată lumea şi-l permite, dar în 2-3 ani poate deveni mai accesibil – INTERVIU

08 09. 2020
whatsapp_image_2020_09_04_at_15_23_11_89427600
Ca şi versiunea de anul trecut, ecranul lui Fold2 este compus din două părţi mai mici, atunci când device-ul este deschis, ajungând să măsoare 7,6 inci. Designul său pliabil este susținut de o balama ascunsă, care se integrează în construcția dispozitivului prin mecanismul CAM și oferă funcții independente care alimentează noile experiențe ale modului Flex. Galaxy Z Fold2 folosește, de asemenea, tehnologia de curățare prin măturare a interiorului balamalei, introdusă pentru prima dată pe Galaxy Z Flip, în spațiul dintre corp și carcasa balamalei pentru a respinge particulele de praf și murdărie.
 
Galaxy Z Fold2 va fi disponibil inclusiv în România din 18 septembrie în patru culori: argintiu metalic, auriu metalic, roşu metalic şi albastru metalic. Preţurile încep de la 1.999 euro. 

1. Cum ați reușit să rezolvați toate problemele legate de Fold-ul anterior cu privire la design și caracteristici?

Ei bine, avem ingineri foarte inteligenți, acesta este adevăratul motiv pentru care am reuşit, pentru că le place să facă față acestor noi provocări. De exemplu, un lucru specific din ce am făcut pentru această nouă generație de telefon pliabil este că ne-am concentrat cu adevărat pe ceea ce consumatorii ne-au cerut să îmbunătățim faţă de prima versiune. Cu aceste dispozitive portabile depășim limitele inovației. În spate este multă muncă pentru a testa caracteristicile și design-ul cu consumatorii pentru a vedea, pe măsură ce trecem prin prototipare, care este produsul cel mai bun. Și, evident, după lansare, vom obține şi mai mult feedback de mult mai mulţi oameni.
 
Caracteristici precum dimensiunea ecranului frontal au fost probabil unul dintre lucrurile cheie din perspectiva utilizabilității pe care am vrut să îl îmbunătățim. Oamenii doreau cu adevărat să folosească în continuare dispozitivul ca pe smartphone, deoarece nu eram siguri dacă oamenii doreau să-l folosească doar când este deschis sau în ambele forme. Și feedback-ul a fost că dacă aveți spațiul respectiv, atunci de ce nu îl folosiți pentru întregul ecran? Așa că a trebuit să schimbăm layout-ul plăcii de bază, a componentelor și altor lucruri, dar am făcut acest lucru.
 
A doua provocare a ţinut doar de noi. Am aflat mai multe despre mecanismul balamalei. Am dezvoltat atât de multe tipuri diferite de mecanisme de articulație și le-am respins încât am ajuns în cele din urmă la această nouă tehnologie cu perii de curăţare care ne permite să păstrăm o deschidere curată şi frumoasă, dar și bine protejată.
 
Aşadat, acestea au fost cele două provocări majore de proiectare cu care ne-am confruntat. Și, așa cum am spus, nu sunt inginer, așa că nu am idee despre cum să le rezolv, dar avem ingineri foarte inteligenţi. Cred că am abordat într-adevăr unele dintre întrebările și cererile pe care le-au avut consumatorii și abia aștept să primesc feedback cu privire la acest nou telefon.
 
2. Galaxy Fold 2 are un zoom optic de doar 2x, spre deosebire de 3x sau 5x pe Note 20 sau Note 20 Ultra. Și nu există posibilitatea de a filma în 8k, deci acesta nu este un telefon care să dispună de o cameră de top. De ce este așa?
 
Există întotdeauna compromisuri pe care trebuie să le facem în orice dezvoltare de produs și, cu siguranță, atunci când ne uităm la produse și vizăm consumatorii, încercăm să îl dezvoltăm pentru consumatorii care credem că vor cumpăra telefonul sau tableta sau ceasul. Deci, pentru Fold 2 există lucruri pe care le-am fi putut adăuga în interior, care probabil ar fi mărit puțin mărimea produsului, ar fi crescut și costul, deoarece unele dintre acele componente pe care le-ați menționat costă un pic mai mulți bani. Dar, pentru că avem acest mecanism pliabil, există deja o mulțime de componente pe care trebuie să le introducem în dispozitiv pentru a le permite să se plieze. Deci, cu cât începi să adaugi mai multe, telefonul devine mai gros. Deci, trebuie să faci o schimbare de strategie şi să decizi unde tragi linie. Am avut multe dezbateri interne despre unde ar trebui să trasăm această linie legat de specificații, grosime, greutate și toate aceste lucruri. Dar da, există unele lucruri pe care nu le punem pentru că nu se încadrează în spaţiul telefonului sau din alte motive comerciale.
Ceea ce cred că am reuşit cu Fold 2 este exact mixul perfect de calitate reală a camerei. Are un ecran fantastic, iar mecanismul balamalei este chiar uluitor. Dar există întotdeauna compromisuri pe care trebuie să le facem.
 
3. Cât de diferită sau cât de provocatoare a fost construirea și dezvoltarea telefoanelor pliabile Samsung. Vorbesc despre Galaxy Z și Galaxy Flip. Cât de dificil a fost să creaţi cele două tipuri de design?
 
Probabil că prima provocare a fost la primul modelul Galaxy Fold. Aceasta a fost cea mai mare provocare, deoarece făceam cu adevărat lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut până atunci. Multitudinea de prototipuri, de diferite tehnologii de balamale sau machete și apoi obţinerea unei machete pe care să o ţii în mână. Sunt multe provocări pentru că nu ştii cum se simte telefonul în mână, poate că nu se simte bine. Sau poate este puțin prea gros sau balamaua trebuie să fie puțin mai mică, atunci trebuie să te întorci și să regândeşti totul. Deci, cred că cea mai mare provocare a fost, într-adevăr, Fold-ul inițial și comercializarea acestuia. Odată ce ai trecut prin multe dintre aceste provocări, atunci următoarele nu sunt la fel de dificile, deoarece primul pas al oricărei călătorii pe care îl faci este întotdeauna cel mai important și cel mai dificil.
În ceea ce privește componentele specifice, cred că mecanismul balamalei este unul dintre cele mai dificile, deoarece trebuie să o regândim complet. Și apoi, în al doilea rând, abilitatea de a plia sticla, adică dacă m-ai fi întrebat acum cinci ani dacă pot să pliez niște sticlă, aș fi spus că nu. Dar acum o putem face. Deci, cred că acestea au fost cele două inovații. Și, așa cum am spus, avem mulți ingineri deștepți în toată lumea. Avem specialiști în tehnologii de radiofrecvență, putem pune baterii și camere. Suntem foarte norocoși că avem ingineri atât de grozavi care pot dezvolta aceste produse uimitoare.
 
4. Dat fiind prețul său și recesiunea globală cauzată de pandemie, cât de bine speraţi că va fi primit Galaxy Fold 2 pe piața din Europa?
 
Cu siguranță ai dreptate în ceea ce privește aspectul macroeconomic. Prin urmare, cred că acest lucru va afecta cu siguranță mulți oameni. Ştiu mulți oameni în această situaţie şi este o tendință. Dar cred că există încă o pătură semnificativă de oameni care se află într-o poziție mai norocoasă şi își pot permite dispozitivul și care caută cu adevărat acea tehnologie de ultimă generație pentru care sunt dispuşi să plătească. Așadar, dacă scoți din ecuaţie partea macroeconomică și te uiți doar la preferințele personale, vreau să spun, în funcție de importanța pe care consumatorul o acordă anumitor obiecte, se potrivește cu voința lor de a dori să investească în ea. De exemplu, am prieteni care sunt cu adevărat pasionaţi de mașini şi îşi achiziţionează cea mai bună mașină, dar nu le pasă de camerele de pe telefoane, așa că nu cheltuiesc atât de mult pe asta. Deci, cred că depinde într-adevăr de preferințele personale.
Cred că lucrul pe care îl vom face şi în viitor este să continuăm să inovăm și acest lucru a fost unul dintre pilonii de bază la Samsung de când s-a înfiinţat compania la sfârșitul anilor ’60. Este ceva care ne motivează în continuare. Iar consumatorii observă această inovație și o apreciază pentru că se întorc an de an și cumpără de la noi. Așadar, suntem norocoși că avem un brand în care oamenii au încredere și care este suficient de puternic pentru a putea rezista unor furtuni cu care ne-am confruntat. Și vom continua să inovăm pentru a oferi consumatorilor cele mai bune produse pe care le pot cumpăra. Dacă vor să-și cheltuiască banii, banii câștigați cu greu de ei, atunci există ceva pentru ei.
 
5. Câte unităţi sunt rezervate pentru Europa?
 
Nu pot da cifre, dar vă pot oferi un câteva date din bucătăria internă cu privire la una dintre celelalte provocări ale construcţiei unui telefon pliabil şi anume capacitatea noastră de a le produce în cantitati mari. Întrucât este o tehnologie atât de nouă, ai nevoie de noi linii de fabricaţie, ai nevoie de procese, ai nevoie de componente specifice și de know-how-ul pentru a şti cum le poţi realiza.
Așadar, există o limită a numărului de telefoanele pe care le putem produce fizic într-o zi și care vor fi distribuite în Europa și în restul lumii, în funcție de locul unde este cea mai puternică cerere pe piaţă. Cred că vom începe să vedem, după cum știm, un pic mai încolo în ceea ce privește dezvoltarea, că suntem capabili să facem mai mult în fabricile noastre. Așadar, pe măsură ce putem face mai mult, atunci putem extinde distribuția canalelor de vânzare și să investim mai mult în promovare. Cred că veți începe să vedeți pliabilele poate un pic mai răspândite în jurul oamenilor. Vor fi în mai multe magazine și apoi vom începe să avem vânzări mai mari. Acum vânzarea este puțin limitată de crearea unei cereri în piaţă, dar și de capacitatea noastră de a le furniza.
 
6. În ce fabrici produceţi Galaxy Fold 2?
 
În mai multe fabrici, dar majoritatea producţiei pentru piaţa europeană este acum în Vietnam. Avem unităţi de producţie şi în Coreea de Sud şi China, dar producem cel mai mult în Vietnam.
 
7. Telefoanele pliabile sunt în mod evident un „game changer”, iar Fold 2 este doar primul dintr-o nouă eră, așa cum a a fost prezentat chiar de Samsung. Credeţi că în viitorul apropiat acest tip de smartphone va fi „noul normal” al smartphone-urilor?

Cred că da, pot fi, dar depinde. Pentru că noi suntem cei care conducem cu adevărat piața. Cred că Samsung va avea multe de spus în ceea ce privește modul în care produsele sunt adoptate, în funcție de modul în care ne integrăm tehnologia în alte dispozitive, în ceea ce privește modul în care le poziționăm în portofoliu. Așa că am putea merge în multe direcții diferite.
Am putea merge, așa cum spui tu, în gama cea mai înaltă, sau putem scoate câteva specificații şi să îl coborâm în gamă. Încă nu am decis unde putem merge cu el, dar, cu siguranță, există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple. Cred că o mare parte din aceasta este determinată de costurilor și de structura prețurilor. Știu că nu toată lumea își poate permite acest telefon. Aceasta este realitatea. Dar asta nu înseamnă că într-un an, doi ani, trei ani mai încolo, nu vom putea oferi aceste produse la costuri de fabricație mai bune, pe care le putem transmite apoi consumatorului pentru a face ca mai mulți oameni să cumpere aceste produse. Cu siguranță, nu am investit în tehnologia portabilă doar ca pe un truc de piaţă sau doar pentru a arăta lumii ce putem face. Cu siguranță, această tehnologie are posibilitatea de a se extinde mult mai mult în întreaga industrie IT. Deci, da, suntem acum la început şi va fi cu adevărat interesant să vedem cum se va dezvolta.
 
8. Aţi anticipat următoarea mea întrebare. Când credeți că pliabilele vor fi disponibile pentru mase și nu vor fi doar un simbol de statut pentru tehnocrații înstăriţi?

Nu aș da un termen anume. Cu siguranță, vrem să vindem cât mai multe posibil și la fel ca în cazul oricărui produs, dacă acesta este întotdeauna în categoria premium, atunci va exista o limită a vânzărilor în termeni de volum. Așadar, sunt sigur că vom analiza acest lucru la un moment dat în viitor. Nu am o limită de timp, deoarece sunt o mulțime de factori diferiți de care ar depinde. Dar, cu siguranță, acolo unde ne aflăm acum, cred că, cu tot ceea ce puteți face cu acest produs, cu toată tehnologia din spate, are un preț relativ ridicat. Dar dacă vedeţi ce poate face de fapt și faptul că are o cameră SLR, este un computer, este un dispozitiv mobil și consolă de jocuri – toate într-un singur aparat, este destul de incredibil.
 
9. Toată această tehnologie este cu adevărat inovatoare. Ce face Samsung pentru a se asigura că peste 10 ani va fi în continuare o companie inovatoare?

Investim o sumă uriașă în cercetare și dezvoltare la nivelul tuturor componentelor. Dacă vă uitați la toate butoanele, la toată tehnologia, cu chipset-urile, modulele camerei, există o sumă imensă pe care o investim ca afacere pentru a putea împinge întotdeauna granițele înainte. Am putea să ne uităm la tehnologie şi din alt punctul de vedere – să așteptăm ca altcineva să o facă și apoi o vom scoate și noi după aceea. Dar acest lucru nu este în ADN-ul nostru. Preferăm să fim pionieri în tehnologia de ultimă oră, iar pentru asta există un cost.
 
Dar știm că, dacă reușim și construim produsele potrivite, consumatorii ne urmează și acest lucru ne va aduce sumele pentru a investi din nou în viitor. Aşa că trebuie să continuăm să investim. Trebuie să continuăm să lucrăm la inovația noastră. Trebuie să continuăm să inovăm în multe domenii diferite: putea fi în tehnologie, ar putea fi în oferte de servicii, ar putea fi în modele comerciale. Și există multe modalități diferite de a inova, de a rămâne în fața concurenței. Avem o echipă excelentă în întreaga organizație. Avem sute de mii de oameni care lucrează la Samsung cu aceeași viziune. Deci, da, este un loc minunat de lucru.
 
10. Căutați startup-uri inovatoare europene pentru a le cumpăra așa cum face Apple? Vă interesează startup-urile?

Da, absolut. Samsung are multe tipuri diferite de arme. Avem aceasta companie, o companie Samsung cu sediul la Berlin, iar singurul lor scop este să găsească aceste companii în care să investească pentru a le ajuta să-și dezvolte tehnologia, să le ofere îndrumare și asistență, și apoi, evident, un avantaj comercial dacă totul funcţionează. Deci, da, avem divizii de venture și oameni care fac asta. Compania din Europa, care cred că se află încă la Berlin, se uită la cine sunt aceste companii care au interese similare cu Samsung, cum le putem ajuta cu finanțarea și sprijinul de care au nevoie pentru a-şi dezvoltă și ei afacerea. Deci, da, facem asta.
 
11. Credeți că inovația în tehnologie poate ajunge la o fază de platou? Credeţi că este posibil aşa ceva în viitor?
 
Este posibil. Este într-adevăr treaba noastră să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă. Adică, dacă ne uităm la ultimii trei până la cinci ani față de cei trei până la cinci ani anteriori, puteți vedea că rata inovației tehnologice nu a fost la fel de puternică ca înainte. Trebuie doar să alegem unde ne aflăm în ciclu. Cred că, cu siguranță, cu pliabilele noastre sunt zona cheie care încapsulează această tendință. Adică, acestea sunt lucruri pe care nu le-am mai făcut până acum. Și sincer, te-ai aștepta ca Samsung să le facă înainte ca altcineva să le facă. Deci, da, este cu siguranță posibil. Dacă nu mai investim în cercetare și dezvoltare și toți ceilalți nu se opresc, atunci nu va exista nicio inovație tehnologică. Chiar depinde de noi să continuăm să conducem inovaţia. Și acesta este un angajament care vine din partea de sus a organizației până jos, pentru a investi în cercetare, dezvoltare și inovare. Așa că vom continua.