Samsung – prima scădere a profitului anual de după 2011, pe fondul scăderii vânzărilor de telefoane mobile

Samsung Electronics Co Ltd, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, a raportat prima scădere a profitului anual de după 2011, din cauza declinului vânzărilor de telefoane mobile, a creşterii competiţiei şi reducerii preţurilor, transmite Reuters. Ieri, Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o companie listată la bursă, datorită majorării vânzărilor de iPhone-uri.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 08:16
Samsung - prima scădere a profitului anual de după 2011, pe fondul scăderii vânzărilor de telefoane mobile

Potrivit rezultatelor sale pe 2014, date joi publicităţii, Samsung a înregistrat un profit de 25.000 miliarde woni, în scădere cu 32% faţă de nivelul record de 36.800 miliarde de woni în 2013, dar şi cel mai redus nivel din 2011, scrie Agerpres.

‘Incertitudinile privind condiţiile economice pe plan mondial vor afecta afacerile şi în 2015, în urma încetinirii din zona euro şi a riscurilor financiare din statele emergente’, se arată în declaraţia grupului sud-coreean.

Samsung a anunţat că vânzările modelului de vârf Galaxy Note 4 au crescut în trimestrul patru din 2014, dar vânzările generale de smartphone-uri s-au situat la 72,2 – 75,1 milioane de unităţi, confirmând estimările analiştilor că Apple s-a apropiat de grupul sud-coreean, după ce a înregistrat vânzări record de 74,5 milioane de iPhone-uri în ultimele trei luni ale anului trecut.

Vânzările au scăzut anul trecut cu 11%, la 52.700 miliarde de woni, în timp ce profitul operaţional a înregistrat un declin de 36%, la 5.300 miliarde de woni.

Profitul net a scăzut anul trecut cu 23%, la 23.400 miliarde de woni (21,6 miliarde de dolari), de la 30.400 miliarde de woni în 2013.

Ieri, Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o companie listată la bursă, datorită majorării vânzărilor de iPhone-uri.

În trimestrul patru din 2014, profitul net a urcat la 18 miliarde de dolari, depăşind câştigul de 15,9 miliarde de dolari raportat de gigantul petrolier ExxonMobil în trimestrul doi din 2012, conform datelor Standard and Poor’s.

În ultimele trei luni din 2014, Apple a vândut 74,5 milioane de iPhone-uri, depăşind estimările analiştilor, însă vânzările de iPad-uri au continuat să dezamăgească, înregistrând un declin de 18% în 2014, comparativ cu 2013.

Marja brută a profitului la iPhone-uri a urcat cu 2%, la 39,9%.

După închiderea şedinţei bursei de la New York, acţiunile Apple au urcat cu peste 5%.

Veniturile companiei au urcat anul trecut cu 30%, la 74,6 miliarde de dolari, faţă de 2013.

Vânzările pe piaţa chineză au urcat cu 70% în 2014, la 16 miliarde de dolari, aproape egalând vânzările de 17 miliarde de dolari înregistrate în Europa.

Apple a început să comercializeze cele mai moderne telefoane ale sale, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, pe piaţa chineză în luna octombrie 2014, la o lună după ce au fost lansate pe pieţele din SUA, Germania, Australia, Canada, Franţa, Hong Kong, Japonia, Marea Britanie şi Singapore.

În cursul unei vizite în China în toamna anului trecut, directorul Apple, Tim Cook, a declarat că ‘este doar o chestiune de timp’ până când China va deveni cel mai mare contributor la veniturile companiei. Cook a mai spus că Apple are de gând să crească numărul magazinelor sale din China de la 15 la 40 în câţiva ani.

În noiembrie, Apple a devenit prima companie din lume cu o capitalizare de piaţă de 700 de miliarde de dolari. Producătorul telefoanelor iPhone şi al tabletelor iPad este cea mai valoroasă companie din lume, devansând cu mult ExxonMobil, evaluată la 403 miliarde de dolari, şi Microsoft, care valorează 394 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia Tibet
Washingtonul impune sancțiuni împotriva mai multor oficiali chinezi din cauza încălcării drepturilor omului în provincia ...
Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este......
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Guvernul italian anunță că există mai multe companii interesate să preia rafinăria Lukoil din Sicilia
Există câţiva investitori italieni şi internaţionali interesaţi de rafinăria din Sicilia a Lukoil, a anunţat vineri ...
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Budapesta vrea să prelungească perioada de plafonare a prețurilor la unele alimente de bază
Guvernul ungar intenţionează să extindă şi în 2023 plafonarea preţurilor la mai multe alimente de bază, a anunţat ...
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct de sprijin pentru economica românească. Nu comentăm decizii politice
Petrom reacționează de abia la o zi după ce Austria a votat împotriva intrării României în Schengen: Suntem un punct ...
Compania energetică Petrom, deținută în proporție de 51% de grupul austriac OMV, a reacționat astăzi la decizia de ...