Samsung – prima scădere a profitului anual de după 2011, pe fondul scăderii vânzărilor de telefoane mobile

Samsung Electronics Co Ltd, cel mai mare producător mondial de smartphone-uri, a raportat prima scădere a profitului anual de după 2011, din cauza declinului vânzărilor de telefoane mobile, a creşterii competiţiei şi reducerii preţurilor, transmite Reuters. Ieri, Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o companie listată la bursă, datorită majorării vânzărilor de iPhone-uri.
Economica.net - joi, 29 ian. 2015, 08:16
Samsung - prima scădere a profitului anual de după 2011, pe fondul scăderii vânzărilor de telefoane mobile

Potrivit rezultatelor sale pe 2014, date joi publicităţii, Samsung a înregistrat un profit de 25.000 miliarde woni, în scădere cu 32% faţă de nivelul record de 36.800 miliarde de woni în 2013, dar şi cel mai redus nivel din 2011, scrie Agerpres.

‘Incertitudinile privind condiţiile economice pe plan mondial vor afecta afacerile şi în 2015, în urma încetinirii din zona euro şi a riscurilor financiare din statele emergente’, se arată în declaraţia grupului sud-coreean.

Samsung a anunţat că vânzările modelului de vârf Galaxy Note 4 au crescut în trimestrul patru din 2014, dar vânzările generale de smartphone-uri s-au situat la 72,2 – 75,1 milioane de unităţi, confirmând estimările analiştilor că Apple s-a apropiat de grupul sud-coreean, după ce a înregistrat vânzări record de 74,5 milioane de iPhone-uri în ultimele trei luni ale anului trecut.

Vânzările au scăzut anul trecut cu 11%, la 52.700 miliarde de woni, în timp ce profitul operaţional a înregistrat un declin de 36%, la 5.300 miliarde de woni.

Profitul net a scăzut anul trecut cu 23%, la 23.400 miliarde de woni (21,6 miliarde de dolari), de la 30.400 miliarde de woni în 2013.

Ieri, Apple a raportat cel mai mare profit trimestrial înregistrat vreodată de o companie listată la bursă, datorită majorării vânzărilor de iPhone-uri.

În trimestrul patru din 2014, profitul net a urcat la 18 miliarde de dolari, depăşind câştigul de 15,9 miliarde de dolari raportat de gigantul petrolier ExxonMobil în trimestrul doi din 2012, conform datelor Standard and Poor’s.

În ultimele trei luni din 2014, Apple a vândut 74,5 milioane de iPhone-uri, depăşind estimările analiştilor, însă vânzările de iPad-uri au continuat să dezamăgească, înregistrând un declin de 18% în 2014, comparativ cu 2013.

Marja brută a profitului la iPhone-uri a urcat cu 2%, la 39,9%.

După închiderea şedinţei bursei de la New York, acţiunile Apple au urcat cu peste 5%.

Veniturile companiei au urcat anul trecut cu 30%, la 74,6 miliarde de dolari, faţă de 2013.

Vânzările pe piaţa chineză au urcat cu 70% în 2014, la 16 miliarde de dolari, aproape egalând vânzările de 17 miliarde de dolari înregistrate în Europa.

Apple a început să comercializeze cele mai moderne telefoane ale sale, iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, pe piaţa chineză în luna octombrie 2014, la o lună după ce au fost lansate pe pieţele din SUA, Germania, Australia, Canada, Franţa, Hong Kong, Japonia, Marea Britanie şi Singapore.

În cursul unei vizite în China în toamna anului trecut, directorul Apple, Tim Cook, a declarat că ‘este doar o chestiune de timp’ până când China va deveni cel mai mare contributor la veniturile companiei. Cook a mai spus că Apple are de gând să crească numărul magazinelor sale din China de la 15 la 40 în câţiva ani.

În noiembrie, Apple a devenit prima companie din lume cu o capitalizare de piaţă de 700 de miliarde de dolari. Producătorul telefoanelor iPhone şi al tabletelor iPad este cea mai valoroasă companie din lume, devansând cu mult ExxonMobil, evaluată la 403 miliarde de dolari, şi Microsoft, care valorează 394 de miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. Când vom resimți impactul
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. ...
Contribuța de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea ...
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
ROBOR 3M creşte la 2,25%, cel mai mare nivel din iunie 2020 şi până acum. Şi indicele ROBOR 6M urcă şi atinge cea ...
Beneficiarii de ajutor social care se angajează pe cel puţin doi ani primesc venitul mediu garantat încă 6 luni
Beneficiarii de ajutor social care se angajează pe cel puţin doi ani primesc venitul mediu garantat încă 6 luni
 Persoanele care primesc ajutorul social şi se angajează pentru o perioadă de cel puţin 2 ani primesc venitul minim ...