Sancţiuni Ungaria – Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Budapesta în problema fondurilor europene

Un compromis a fost găsit luni seară pentru deblocarea parţială a fondurilor europene destinate Ungariei, ceea ce a permis ridicarea obiecţiilor Budapestei asupra unui ajutor financiar european pentru Ucraina şi asupra instituirii unui impozit minim pentru societăţile multinaţionale, a anunţat preşedinţia cehă a Consiliului UE, relatează AFP şi Reuters.
AGERPRES - mar, 13 dec. 2022, 15:40
Sancţiuni Ungaria - Consiliul UE a ajuns la un compromis cu Budapesta în problema fondurilor europene

”Ambasadorii statelor UE au aprobat principiul unui ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina, al unui impozit minim de 15% pentru marile companii, al aprobării Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Ungariei şi al unui acord asupra condiţionalităţii”, a precizat preşedinţia cehă pe Twitter, scrie Agerpres.

Conform noului mecanism de condiţionalitate, prin care Comisia Europeană poate bloca fondurile europene destinate unei ţări dacă consideră că aceasta încalcă ”statul de drept”, executivul comunitar a cerut suspendarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, sumă ce reprezintă 65% din fondurile europene alocate Ungariei în bugetul plurianual al UE pentru perioada 2021-2027. În plus, Bruxellesul a blocat cele 5,8 miliarde de euro ce revin Ungariei sub formă de granturi în planul european de relansare în urma pandemiei.

În replică, Ungaria a blocat la rândul ei planul OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii şi de asemenea un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro, în cazul acestuia din urmă Budapesta afirmând că nu este de acord cu emiterea din nou de datorie comună de către blocul comunitar. Totuşi, celelalte 26 de state membre ale UE au ajuns sâmbătă la un acord pentru a debloca ajutorul pentru Ucraina, soluţia găsită fiind de a atrage cele 18 miliarde de euro prin emitere de datorie cu garanţii oferite doar de statele membre, nu de bugetul comunitar.

Compromisul găsit luni reduce la 6,3 miliarde de euro fondurile europene îngheţate, respectiv 55% din fondurile de coeziune alocate Ungariei în bugetul plurianual pentru perioada 2021-2027, cu posibilitatea deblocării şi acestora dacă Budapesta se conformează cererilor Comisiei Europene înscrise într-o listă cu 27 de măsuri. Accesarea celor 5,8 miliarde de euro din planul european de relansare rămâne de asemenea condiţionată de aplicarea acestor măsuri, care privesc în special justiţia şi combaterea corupţiei.

Disputele guvernului conservator al premierului Viktor Orban cu Bruxellesul asupra statului de drept ţin de numeroase teme, printre acuzaţiile Comisiei Europene la adresa Ungariei numărându-se deficienţele în funcţionarea independentă a justiţiei, corupţia, neregulile în atribuirea contractelor publice, afectarea independenţei presei, contestarea întâietăţii dreptului UE asupra celui naţional, nerespectarea drepturilor persoanelor LGBT şi ale migranţilor.

Te-ar mai putea interesa și
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB, trebuie să-şi dubleze cheltuielile de apărare în......
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile ...