Sancţiunile americane frânează eforturile Rusiei de a-şi repara rafinăriile

Atunci când inginerii companiei petroliere ruseşti Lukoil au descoperit, la începutul acestui an, o turbină defectă la cea mai mare rafinărie din cadrul grupului, şi-au dat seama rapid că nu este vorba de o problemă minoră, transmite Reuters.
AGERPRES - joi, 04 apr. 2024, 15:31
Sancţiunile americane frânează eforturile Rusiei de a-şi repara rafinăriile

Problema era că exista o singură companie care avea expertiza necesară pentru a repara această turbină, care producea benzină la rafinăria NORSI, amplasată la aproximativ 430 de kilometri est de Moscova. Compania respectivă este una americană, au dezvăluit pentru Reuters surse din apropierea acestui dosar. În plus, firma respectivă, compania de inginerie UOP, s-a retras din Rusia, după invadarea Ucrainei, scrie Agerpres.

„Inginerii au început să caute piese de rezervă dar nu au găsit nimic. Întreaga unitate a trebuit să fie oprită”, a declarat o sursă din interiorul Lukoil, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Alte surse din interiorul rafinăriei au dezvăluit că unitatea KK-1 de cracare catalitică a fost scoasă din producţie începând din ianuarie şi în prezent nu este clar când anume va fi reparată pentru că în Rusia nu există expertiza necesară. În consecinţă, rafinăria NORSI, a patra cea mai mare din Rusia, a redus producţia de benzină cu 40%.

Rafinăria Lukoil este un exemplu al unor probleme mai ample în sectorul energetic rusesc, unde unele companii petroliere au probleme în a-şi repara rafinăriile, construite cu ajutorul firmelor de inginerie din SUA şi Europa, în contextul sancţiunilor occidentale. Dificultăţile au fost agravate de atacurile cu dronă ale forţelor ucrainene care au lovit cel puţin 10 rafinării din Rusia în acest an. Atacurile au forţat rafinăriile ruseşti să închidă aproximativ 14% din capacităţi în primul trimestru, potrivit calculelor Reuters.

„Dacă atacurile cu dronă vor continua la acest ritm şi apărarea rusească antiaeriană nu se va îmbunătăţi, Ucraina va putea să diminueze capacitatea de rafinare a Rusiei mai rapid decât vor putea firmele ruseşti să o repare”, a declarat Sergey Vakulenko, un expert pe industria energetică din Rusia în cadrul centrului de reflexie Carnegie Endowment for International Peace. „Dronele sunt de zeci dacă nu de sute de ori mai ieftine decât costul reparaţiilor, ceea ce reprezintă un element important într-un război de uzură”, a adăugat Vakulenko, care anterior a fost director de strategie la gigantul rus Gazprom.

Honeywell International Inc, firma mamă a UOP, a precizat că nu a mai furnizat echipamente, componente, produse şi servicii pentru rafinăria NORSI de la Nizhny Novgorod şi nici pentru rafinăria Slavyansk ECO începând din luna februarie 2022. „Lucrăm în mod activ pentru a identifica şi întrerupe orice redirecţionare posibilă a produselor noastre în Rusia via terţe părţi”, a precizat Honeywell într-un comunicat de presă.

SUA şi aliaţii săi au impus sancţiuni asupra a mii de entităţi ruseşti, după decizia Moscovei de a trimite trupe în Ucraina, şi între timp aproximativ 1.000 de companii şi-au anunţat plecarea din Rusia.

Sursele citate de Reuters au dezvăluit că firmele occidentale, precum UOP sau compania elveţiană de inginerie ABB, au furnizat tehnologie şi software pentru toate cele 40 de mari rafinării din Rusia în ultimele două decenii. Fiecare dintre aceste rafinării utilizează o combinaţie de echipamente ruseşti şi străine.

ABB a confirmat pentru Reuters că nu a mai acceptat comenzi din Rusia, după izbucnirea războiului în luna februarie 2022, şi nu are planuri vizând revenirea în Rusia după îndeplinirea actualelor obligaţii contractuale. Compania nu a oferit însă detalii cu privire la aceste obligaţii.

La fel ca şi în SUA, preţul benzinei este un subiect sensibil în Rusia iar autorităţile de la Moscova încearcă să limiteze majorările de preţuri. De exemplu, în luna februarie autorităţile ruse au introdus un embargou la exporturile de benzină timp de şase luni.

SUA au impus sancţiuni companiilor din întreaga lume, inclusiv din Turcia, pentru a împiedica transferul de tehnologie către Rusia. Ţările vizate de sancţiunile occidentale, precum Rusia şi Iran, au reuşit să găsească portiţe pentru a obţine piese de schimb pentru echipamente occidentale, precum avioane şi automobile. Însă echipamentele de rafinare sunt mult mai rare şi mai specializate iar sursele au precizat că firmele occidentale au înmulţit controalele pentru a împiedica Rusia să importe piese de schimb via ţările terţe.

Două dintre sursele citate de Reuters au dezvăluit că Lukoil a cerut unor companii chineze să repare unitatea KK-1 de la rafinăria NORSI. „China are tehnologia necesară. Dar deseori asta ar însemna o înlocuire completă costisitoare a întregii unităţi, în locul unei reparaţii obişnuite, ieftine”, a precizat una dintre surse.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân aceleași, dar va exista mai mult spațiu de negociere a traseelor de ajustare
Statele UE au convenit noi reguli mai relaxate privind datoria publică și deficitul bugetar. Limitele acestota rămân ...
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat luni, definitiv, noi reguli care reglementează nivelul datoriei publice pe care o ţară UE o poate acumula şi mărimea deficitului bugetar permis, a......
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru anul 2023
Teilor Holding raportează o cifră de afaceri de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei pentru ...
Teilor Holding S.A., grupul de companii care include lanțul de bijuterii de lux TEILOR, compania de creditare financiară ...
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente de gaming din ecosistemul Legion
Lenovo lansează în premieră europeană, în România, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Lenovo lansează, în România, prima țară din Europa, tableta de gaming Legion Tab și noile generații de echipamente ...
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Focar de pestă porcină africană la o fermă din Scornicești, județul Olt. 11.500 de animale vor fi sacrificate
Aproape 11.500 de porci de la o fermă din satul Negreni, din oraşul Scorniceşti, vor fi eliminaţi după ce în exploataţia ...