Sandu, ACAROM: Sectorul industriei auto va înregistra o creştere posibil cu două cifre în 2014

Sectorul industriei auto, atât pe zona de producţie de autovehicule, cât şi pe partea de componente, va înregistra o creştere posibil cu două cifre în 2014, raportat la anul trecut, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Adrian Sandu, secretarul executiv al Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), prezent la Automechanika Istanbul, târg internaţional dedicat componentelor auto, dotărilor pentru service şi staţii de alimentare cu combustibil, IT-ului pentru domeniul auto, serviciilor şi tuning-ului.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 14:06
Sandu, ACAROM: Sectorul industriei auto va înregistra o creştere posibil cu două cifre în 2014

‘Din punct de vedere al sectorului industriei auto, atât pe partea de producţie de autovehicule, cât şi pe partea de componente, nu prea s-a cunoscut criza. Pentru 2014 estimăm o creştere faţă de 2013. Nu ştim cât de mult, dar sper să fie cât mai bine. Exporturile merg, deja Daimler şi-a anunţat noua investiţie şi o demarează, îşi caută furnizori, sperăm să vină şi alţii. Creşterea, posibil să fie cu două cifre, dar depinde foarte mult şi de producţia de automobile de la Ford. Sperăm să nu mai aibă atâtea întreruperi ca anul trecut”, a afirmat Adrian Sandu.

În ceea ce priveşte exporturile, reprezentantul industriei a spus că, din informaţiile pe care le deţine, Dacia continuă să îşi crească exporturile pe pieţele vestice.

‘Pe partea de componente, se menţine trendul ascendent, mai ales că firmele germane se ştie că exportă majoritatea producţiei pentru companiile care produc în vest. La fel, spunem că va creşte. Nu ne aşteptăm la scăderi în niciun caz. Dacia exportă pe mai mult de 40 de pieţe, iar celelalte companii din România care vin la târguri şi participă la expoziţii, cu această intenţie vin: să găsească alţi clienţi în aceste zone’, a precizat acesta.

Anul trecut, cei doi principali constructori de automobile din România – Dacia Renault şi Ford România – au produs împreună circa 420.000 de autovehicule, dintre care peste 90% au mers către export, întrucât piaţa românească este una foarte slabă, conform reprezentantului ACAROM. În 2013, piaţa autohtonă a înregistrat circa 75.000 de autoturisme noi înmatriculate. În schimb, automobilele second-hand au ajuns la 220.000 de unităţi, ceea ce reprezintă un raport de 1 la 11 între vehiculele produse şi înmatriculate în România şi cele second-hand importate.

‘Pentru export, în plus faţă de cele circa 380.000 de autovehicule exportate atât de Dacia, cât şi de Ford, s-au exportat şi 350.000 de colecţii CKD (Complete Knock Down – n. r.) – kituri de asamblare pentru automobile Dacia produse în alte regiuni – Maroc, Rusia şi alte zone’, a spus Adrian Sandu.

Potrivit acestuia, cifra de afaceri din industria de automobile a ajuns anul trecut la circa 16 miliarde de euro, dintre care 5,2 miliarde de euro generată de producătorii de automobile, iar 10,7 miliarde de euro de producătorii de componente auto.

Un număr de nouă companii româneşti reprezintă, pentru prima oară, România la Automechanika Istanbul, târg internaţional de componente auto, dotări pentru service şi staţii de alimentare cu combustibil, IT pentru domeniul auto, servicii şi tuning, care se va desfăşura în perioada 10 – 13 aprilie.

Standul românesc din Hala 3 are o suprafaţă de 90 de metri pătraţi şi în cadrul său expun opt companii naţionale, în timp ce a noua companie are stand propriu. Este vorba despre Conex Distribution, iar firmele care cu participare colectivă sunt: Mefin Sinaia, Componente Auto, Euro Sandow, Total Diesel, Aeromold, IUS Braşov, B&J Trading şi Ada Computers.

Târgul Automechanika Istanbul s-a deschis, joi, cu un număr – record de participanţi, aproximativ 1.500, care au ocupat o suprafaţă de circa 35.000 de metri pătraţi, în creştere cu aproape 25% comparativ cu cea alocată în 2013.

Un număr de 739 de expozanţi provin din Turcia (709 anul trecut), în timp ce în jur de 736 de participanţi vin din 39 de ţări. În 2013, prezenţa internaţională a fost de 536 de expozanţi, din 35 de ţări.

Târgul internaţional Automechanika Istanbul are loc din 2001, fiind organizat la Tuyap Fair de doi dintre cei mai mari organizatori de târguri: Messe Frankfurt şi Deutsche Messe.

Anul trecut, evenimentul a reunit peste 1.245 de expozanţi, numărul vizitatorilor apropiindu-se de 44.000, din 110 ţări. Din total, 31.453 au fost vizitatori din Turcia, iar 12.359 din străinătate. Suprafaţa totală de expunere a fost de 27.688 de metri pătraţi. Automechanika Istanbul 2013 a înregistrat o creştere de peste 10%, comparativ cu ediţia precedentă.

Te-ar mai putea interesa și
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi doresc să mergem în Africa alături de companiile din Turcia
Ion Sterian (Transgaz): Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume. Au început să apară oportunități. Îmi ...
Companiile româneşti ar trebui să iasă în lume, pentru că au început să apară multe oportunităţi, ca de exemplu în Africa, unde ar putea lucra împreună cu companiile turceşti, a......
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Statele Unite transmit Ucrainei un ajutor militar de 6 miliarde de dolari, incluzând apărare aeriană, muniție și artilerie
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin (foto), a anunţat vineri o nouă componentă de asistenţă militară pentru ...
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Nouă ieftinire în benzinării, azi. Motorina a ajuns mai ieftină decât benzina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi din nou prețul motorinei vândute în ...
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților vrea o centrală electrică „ultimul răcnet”, în trigenerare, de 6 milioane de euro
Camera Deputaților a scos la licitație un contract pentru achiziția și amplasarea unei centrale electrice care să reducă ...