Sanitas: Economiile obţinute prin reorganizarea CAS şi DSP judeţene trebuie redistribuite în sistem

Federaţia Sanitas va solicita Ministerului Sănătăţii semnarea unui acord care să garanteze că reorganizarea direcţiilor de sănătate publică şi caselor de asigurări de sănătate publică judeţene se va face cu consultarea federaţiei şi că economiile obţinute vor fi redistribuite în sistem.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 12:04
Sanitas: Economiile obţinute prin reorganizarea CAS şi DSP judeţene trebuie redistribuite în sistem

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, că a luat la cunoştinţă cu îngrijorare de intenţia declarată a Ministerului Sănătăţii de reorganizare a direcţiilor de sănătate publică şi a caselor de asigurări de sănătate judeţene.

„Ştim că face parte din planul de reorganizare teritorială, dar avem promisiunea domnului ministru că toată această reformă se va face şi cu consultarea Federaţiei Sanitas, federaţie care are membri de sindicat în această instituţie, în sensul de a ne proteja membrii de sindicat, de a avea locurile de muncă asigurate, cu toate drepturile prevăzute în contractele colective de muncă aplicabile, iar economiile obţinute prin reorganizare să fie redistribuite în sistem. Altfel spus, banii să nu se ducă în altă parte”, a spus Marius Sepi.

El a precizat că a negociat un acord pe care Federaţia Sanitas speră să-l semneze cu Ministerul Sănătăţii în această săptămână, pentru a se asigura că toate aceste demersuri vor fi făcute şi cu consultarea federaţiei.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat marţi că direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele de asigurări de sănătate publică judeţene vor fi desfiinţate în următoarele zile.

Nicolăescu a precizat că măsura desfiinţării direcţiilor de sănătate publică judeţene şi caselor de asiguări de sănătate publică judeţene va aduce economii la buget.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că 2013 va fi anul marilor schimbări în sănătate, precizând că are sprijin politic pentru măsurile care vor fi luate.

În casele de asigurări de sănătate şi în direcţiile de sănătate publică judeţene lucrează aproximativ 8.000 de persoane.

Proiectul privind reorganizarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică judeţene este deocamdată la Ministerul Sănătăţii, nu a fost prezentat în Guvern şi nici nu a fost supus dezbaterii publice, fiind aşteptată o propunere concretă, a declarat consilierul guvernamental Vasile Cepoi.

Întrebat dacă sistemul poate funcţiona fără cele două instituţii, Vasile Cepoi a spus că poate fi un alt tip de instituţii care să preia atribuţiile celor desfiinţate.

Consilierul guvernamental nu a putut preciza dacă va fi redusă birocraţia prin desfiinţarea instituţiilor respective, aşa cum a spus ministrul Sănătăţii, şi nici dacă reorganizarea celor două sisteme ar avea vreo legătură cu proiectul privind regionalizarea.

„Nu ştiu dacă este birocraţie în aceste case judeţene, mă depăşeşte, nu am făcut un astfel de studiu. Nu ştiu dacă poate fi privită ca o regionalizare, care ar fi variantele care ar putea fi implementate. Eu am avut un alt punct de vedere, nu ştiu să vă spun”, a adăugat Vasile Cepoi.

Te-ar mai putea interesa și
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, lansate azi
Două scheme de ajutor de stat, de peste 800 mil. euro, pentru instalarea de capacități în regenerabile pentru autoconsum, ...
Ministerul Energiei a lansat, în această dimineață, apelul de proiecte din cadrul Fondul pentru Modernizare în cadrul Programului-cheie nr. 1 – Surse regenerabile de energie și stocarea......
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Xiaomi anunţă 75.000 de comenzi pentru automobilul electric SU7 şi vrea să livreze 10.000 de unităţi în iunie
Producătorul chinez de smartphone-uri Xiaomi a primit comenzi ferme pentru 75.723 de unităţi din primul său automobil ...
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului ...
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Varşovia ar putea ajuta Ucraina să repatrieze bărbaţii de vârsta mobilizării
Ministrul apărării polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a anunţat că ţara sa este pregătită să ajute Ucraina să repatrieze ...