Șanse foarte reduse pentru ca șeful Enel Francesco Starace să mai primească un mandat în fruntea companiei – surse Reuters

Mai mulţi oficiali din Cabinetul condus de premierul italian Giorgia Meloni sunt nemulţumiţi de performanţele directorului grupului de utilităţi Enel, Francesco Starace, şi au în vedere posibili înlocuitori, au declarat pentru Reuters mai multe surse politice, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 31 ian. 2023, 18:29
Șanse foarte reduse pentru ca șeful Enel Francesco Starace să mai primească un mandat în fruntea companiei - surse Reuters

Francesco Starace, 67 de ani, este CEO al Enel din 2014 iar mandatul său actual expiră în luna mai. Potrivit surselor citate de Reuters este puţin probabil ca Starace să mai primească un al patrulea mandat.

Stefano Donnarumma, actualul director general la operatorul de transport şi sistem Terna, este pe lista scurtă a candidaţilor care au cele mai mari şanse pentru a-l înlocui pe Starace, alături de Flavio Cattaneo, vicepreşedintele companiei italiene de transport feroviar de mare viteză NTV şi fost director la compania de telefonie Telecom Italia (TIM).

Sursele au precizat însă că discuţiile sunt în derulare în interiorul cabinetului şi vor intra într-o fază decisivă după alegerile regionale din Lombardia şi Lazio, care vor avea loc la mijlocul lunii februarie, şi care vor constitui primul test electoral pentru guvernul condus de Giorgia Meloni.

Recent, premierul Giorgia Meloni şi-a exprimat foarte clar dorinţa de a-şi pune amprenta când vine vorba de numirile în poziţiile importante, desemnându-l pe veteranul Riccardo Barbieri în postul de director general al Trezoreriei.

Pe lângă postul de CEO al Enel, în săptămânile următoare vor deveni vacante şi locuri în consiliile de administraţie ale mai multor companii controlate de stat, inclusiv la grupul energetic Eni, la banca MPS şi la grupul de apărare Leonardo.

În cazul lui Starace, acesta a fost reconfirmat în funcţie în anul 2020, pentru al treilea mandat, după ce a fost lăudat de investitori pentru rezultatele financiare ale Enel şi pentru transformarea fostului monopol de stat într-una din cele mai mari şi mai verzi companii de utilităţi din lume.

După trei ani, Cabinetul Meloni este preocupat de creşterea datoriilor Enel, care la finele lui 2022 erau estimate la aproximativ 60 de miliarde de euro. Afectate de explozia preţurilor la gaze şi măsurile guvernamentale de plafonare a facturilor, datoriile Enel erau la finele anului trecut de trei ori mai mari decât profitul operaţional, faţă de 2,5 ori mai mari la finele lui 2019.

În plus, Cabinetul Meloni consideră că Starace este mult prea independent, susţin sursele citate de Reuters. La începutul anului 2022, Starace a refuzat solicitările venite de la Cabinetul premierului de atunci, Mario Draghi, de a nu participa la o conferinţă video organizată de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi directorii unor mari companii italiene, conferinţă organizată la doar o lună înainte de invazia din Ucraina.

Anterior, oficialii din Guvernul condus de Giuseppe Conte l-au acuzat pe Starace că a întârziat un plan destinat fuziunii dintre Open Fiber, un operator broadband care era susţinut de Enel, cu reţeaua terestră a TIM. În 2021, Enel şi-a vândut participaţia de 50% pe care o deţinea la Open Fiber către un consorţiu compus din banca de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi fondul australian Macquarie.

Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud – inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.

Luna trecută, Public Power Corp (PPC), cea mai mare companie de utilităţi din Grecia, a anunţat că a semnat un acord de exclusivitate cu compania italiană Enel privind posibila achiziţie a activelor acesteia din România. Potrivit PPC, în timpul discuţiilor cu caracter exclusiv, care vor avea loc până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, compania elenă va efectua un audit financiar al activelor. După finalizarea auditului, boardul PPC va decide dacă compania elenă va depune o ofertă angajantă către Enel.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...