Şanse minime ca Olanda să-şi schimbe poziţia privind intrarea României în Schengen

Poziţia Olandei faţă de intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen nu se va schimba, cel mai probabil, indiferent ce guvern se va forma în urma alegerilor legislative de miercuri, consideră un politolog olandez, citat de site-ul EurActiv.com.
Economica.net - mar, 11 sept. 2012, 11:22
Şanse minime ca Olanda să-şi schimbe poziţia privind intrarea României în Schengen

Cei mai mulţi experţi se aşteaptă ca premierul interimar olandez Mark Rutte să formeze o coaliţie de guvernământ după alegerile legislative de miercuri. Totuşi, rezultatul alegerilor este destul de nesigur, având în vedere că mulţi alegători sunt nehotărâţi.

După o campanie electorală axată pe economie, pe relaţia Olandei cu Uniunea Europeană (UE), pe criza din zona euro şi pe sistemul de sănătate, partidul liberal al lui Mark Rutte conduce în sondaje, acestea creditându-l cu 35 dintre cele 150 de locuri din Camera inferioară a Parlamentului.

Citeste si: Barroso: Bulgaria este pregătită pentru aderarea la Schengen

„Rutte este o persoană care este privită în continuare ca fiind competentă,” spune Hans Vollaard, profesor asistent la Institutul de Ştiinţe Politice al Universităţii Leiden.

Olanda este una dintre puţinele ţări care se opun intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.

Potrivit lui Vollard, indiferent de guvernul care se va forma după alegeri, poziţia Olandei cu privire la această problemă nu se va schimba.

În ultima lună, Guvernul olandez „a făcut totul” pentru a ridica noi semne de întrebare în Olanda în ceea ce priveşte statul de drept în România şi Bulgaria, a declarat acesta.

De asemenea, o atitudine refractară cu privire la o astfel de extindere este prezentă în rândul tuturor partidelor din Olanda.

„Multe partide, chiar şi CDA, proeuropean, percep intrarea României şi Bulgariei (în Schengen, n.r.) drept o greşeală. Aşa că nu mă aştept la o schimbare prea mare,” a afirmat Vollaard.

Te-ar mai putea interesa și
Rata de infectare din Bucureşti scade din nou. A doua zi consecutivă sub 1 la mie 18.05.2021
Rata de infectare din Bucureşti scade din nou. A doua zi consecutivă sub 1 la mie 18.05.2021
Rata de infectare la mia de locuitori, în ultimele 14 zile, în Bucureşti, a scăzut la 0,89, faţă de 0,94, cât a fost ieri. Este a 42-a zi consecutivă în care incidența din Capitală scade....
Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara – Fenomene extreme în mai multe regiuni
Cod roşu de inundaţii şi furtuni în România. Cod galben de vânt în toată ţara – Fenomene extreme în mai multe ...
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râuri ...
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Veniturile în scădere pentru Vodafone România, la 31 martie 2021
Vodafone România a raportat venituri din servicii de 801 milioane de euro, în anul financiar încheiat la 31 martie 2021, ...
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group contractează o finanțare de 19,5 milioane de euro de la CEC Bank
Vox Property Group, unul din cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din zona de vest a țării, a contractat o finanțare ...