Şansele lui Hollande de a preveni concedierile masive la Peugeot, limitate de realităţile economice

Francois Hollande a promis că va face presiuni pentru a determina PSA Peugeot Citroen să evite închiderea unei fabrici şi concedierea a 14.000 de persoane, însă înfruntările trecute dintre liderii de la Paris şi marile companii, precum şi realităţile economice contrazic optimismul preşedintelui.
Economica.net - lun, 16 iul. 2012, 10:47
Şansele lui Hollande de a preveni concedierile masive la Peugeot, limitate de realităţile economice

Ultima ciocnire majoră între un preşedinte francez şi o companie privind închideri de fabrici şi concedieri a avut loc în 2008, aminteşte Bloomberg într-o analiză. Atunci, predecesorul lui Hollande, Nicolas Sarkozy, promitea că va împiedica ArcelorMittal să închidă o fabrică din nord-estul Franţei şi să dea afară angajaţii. Un an mai târziu, unitatea era scoasă din uz.

După închiderea uzinei ArcelorMittal, decizie în urma căreia 571 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă, în faţa fabricii a apărut o piatră pe care scrie „Aici zac promisiunile lui Nicolas Sarkozy”.

Peugeot, cel mai mare constructor auto francez şi al doilea din Europa, a anunţat săptămâna trecută că va închide, în 2014, fabrica de la Aulnay, va reduce producţia unităţii de la Rennes şi va suplimenta planul de concedieri cu 8.000 de angajaţi, faţă de cele 6.000 de disponibilizări anunţate încă de anul trecut.

Peugeot are peste 200.000 de angajaţi la nivel mondial, dintre care 100.000 în Franţa.

Hollande, ales preşedinte în luna mai şi datorită promisiunilor că va preveni concedieri masive, a declarat sâmbătă că va face presiuni asupra PSA pentru renegocierea planului de reorganizare. Guvernul pregăteşte pentru sfârşitul lunii iulie un raport privind situaţia companiei, precum şi măsuri de susţinere a industriei auto franceze.

Totuşi, realităţile economice – industria auto europeană este în scădere abruptă, Peugeot cheltuieşte 200 milioane euro pe lună din rezerve, iar constructorii auto de pe continent se plâng de supracapacitatea de producţie – vor împiedica administraţia să atingă obiectivele asumate de Hollande.

„Statul nu are pârghiile necesare pentru a face presiuni la Peugeot. Să vedem planul (pregătit de guvern – n.r.)”, comenetază un analist francez.

În plus, compania nu are spaţiu de manevră pentru modificarea proiectului de reorganizare. Moody’s atribuie Peugeot ratingul „Ba1”, în categoria „junk”, pe care l-a plasat săptămâna trecută sub evaluare în vederea unei noi retrogradări.

Acţiunile companiei au scăzut vineri cu 7,7%, la minimul ultimilor 23 de ani, din cauza temerilor că guvernul va bloca planul de reorganizare şi ar putea naţionaliza compania.

Contactat de Bloomberg, un reprezentant al producătorului auto a refuzat să comenteze remarcile lui Hollande.

Directorul general al PSA, Philippe Varin, a declarat vineri la RTL că este pregătit să prezinte guvernului în detaliu situaţia financiară a companiei, pentru a demonstra că costul forţei de muncă este prea ridicat în Franţa. Şeful Peugeot consideră că cea mai bună soluţie ar fi un nou program de tipul „rabla”, cu subvenţionarea de către stat a schimbării autoturismelor vechi cu unele noi.

Acţiunile companiei au revenit luni în urcare, avansând cu 0,5% la Paris. Capitalizarea de piaţă a Peugeot a scăzut cu 75% în ultimele 12 luni, la numai 2,3 miliarde euro.

Dependenţa companiei de vânzările din Franţa şi de pieţele din sudul Europei presupune o vulnerabilitate ridicată la criza din zona euro, spre deosebire de rivalii francezi de la Renault, care au un parteneriat cu grupul japonez Nissan şi o prezenţă solidă pe pieţele emergente, sau de concurentul italian Fiat, care pare să depăşască cu bine pierderile de pe continent datorită subsidiarei americane Chrysler.

Hollande, învestit pe 15 mai, este prins între revendicările sindicatelor care l-au sprijinit la alegeri şi proiectele de reorganizare ale marilor companii franceze, care încearcă să-şi ajusteze afacerile la situaţia economică dificilă. Air France-KLM, cea mai mare companie europeană de transport aerian, pregăteşte 5.000 de concedieri, iar grupul farmaceutic Sanofi ar putea reduce personalul cu peste 2.000 de poziţii.

Economia franceză a stagnat în primul trimestru al acestui an, iar Banca Franţei estimează că PIB-ul a scăzut în trimestrul al doilea pentru prima dată după recesiunea din 2009.

Numărul şomerilor din Franţa era de 2,92 milioane în luna mai, cel mai ridicat nivel din 1999, iar rata şomajului este de 10%.

Te-ar mai putea interesa și
Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere
Raed Arafat: Persoanele fără certificat verde pot ieși din casă în orele de interdicție cu declarație pe proprie răspundere
Raed Arafat a anunțat astăzi, în conferința CNCCI că „intrarea la «food court» sau restaurantele din mall-uri se poate face doar cu certificat verde....
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
Nicuşor Dan: PMB, datorie de 300 de milioane de lei către Termoenergetica – 200 de milioane, achitate în 45 de zile
 Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, precizează că datoria Municipalităţii către Termoenergetica este în ...
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Mugur Isărescu: Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate
Sectorul guvernamental este cel care creează deficitul extern în totalitate, a declarat vineri guvernatorul Băncii Naţionale ...
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Euro creşte uşor şi se apropie de maximul istoric în faţa leului – curs BNR vineri, 24.09.2021
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat un curs de referinţă de 4,9491 lei/euro, 4,2167 lei/dolar, 5,7803 lei/liră ...