Şantierul Naval Constanţa renunţă la procesul pentru licitaţia pentru corvete. Instanţa a decis informarea Guvernului şi a MApN

Şantierul Naval Constanţa a depus la Curtea de Apel Constanţa o cerere de renunţare la procesul prin care a solicitat anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete, iar instanţa a decis, la termenul de miercuri, să anunţe Guvernul României şi Ministerul Apărării Naţionale, cele două instituţii urmând să comunice până la următorul termen dacă sunt sau nu de acord cu renunţarea la acest proces, scrie News.ro.
Economica.net - mie, 20 feb. 2019, 13:15
Şantierul Naval Constanţa renunţă la procesul pentru licitaţia pentru corvete. Instanţa a decis informarea Guvernului şi a MApN

La Curtea de Apel Constanţa a avut loc, miercuri, un nou termen în dosarul în care Şantierul Naval Constanţa a cerut anularea actului normativ în baza căruia a fost organizată licitaţia pentru corvete, scrie News.ro.

Instanţa a anunţat că la dosar a fost depusă, din partea Şantierului Naval Constanţa, o cerere de renunţare la această judecată, care a motivat că nu doreşte ca acest proces să fie un impediment pentru finalizarea procedurii de achiziţie.

Judecătorul cauzei a decis să anunţe Guvernul şi Ministerul Apărării Naţionale de această decizie a Şantierului Naval, iar cele două instituţii trebuie să comunice dacă sunt sau nu de acord cu hotărârea respectivă.

Următorul termen în dosar a fost stabilit pentru data de 20 martie.

Luna trecută, la primul termen în acest dosar, Şantierul Naval Constanţa a cerut o amânare pentru angajarea unui apărător, iar compania Damen a formulat o cerere de intervenţie în acest dosar, în favoarea Guvernului României.

Procedura de achiziţie a corvetelor multifuncţionale a fost suspendată de Ministerul Apărării Naţionale (MApN), care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

MApN a invocat şi litigiul de pe rolul Curţii de Apel Constanţa, prin care Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Group Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea licitaţiei.

Şantierul Naval Constanţa, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa S.A.”, a cerut, în octombrie, anularea licitaţiei, cu argumentul că nu respectă cadrul legal în domeniu şi încalcă normele europene privind achiziţiile publice.

Cererea de chemare a Guvernului şi Ministerului Apărării în judecată, cu solicitarea de anulare a hotărârii de guvern emisă în februarie 2018, a fost înregistrată pe 19 octombrie.

O săptămână mai târziu, MApN prelungea din nou termenul licitaţiei, pentru 12 ianuarie.

Şantierul Naval Constanţa a încheiat, în aprilie 2018, un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziţie mai participau Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).

La sfârşitul anului trecut, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a acuzat că în presa din Franţa au apărut articole referitoare la România al căror scop ar fi acela de a „pune presiune pe Ministerul Apărării” pentru ca acesta să aloce unei companii franceze contractul pentru construirea corvetelor.

Guvernul a aprobat în februarie 2018 o hotărâre pentru încheierea unui acord cadru pentru patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...