SAPE solicită Electrica daune pentru că nu a urmărit obligaţiile post-privatizare. Reacţia companiei energetice

Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a trimis Electrica o solicitare prin care cere plata unor prejudicii rezultate din faptul că societatea nu a urmărit îndeplinirea obligaţiilor post privatizare a unor investitori, însă reprezentanţii companiei energetice consideră că această solicitare este nerezonabilă şi neîntemeiată, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 09 sept. 2015, 13:35
SAPE solicită Electrica daune pentru că nu a urmărit obligaţiile post-privatizare. Reacţia companiei energetice

‘Electrica a primit de la SAPE o notificare prin care se susţine existenţa unor aşa-zise prejudicii care ar fi fost cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligaţiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acţiuni la societăţile la care Electrica a acţionat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligaţii rezultau din respectivele contracte de privatizare, precum şi necomunicarea unor documente solicitate de SAPE în vederea identificării persoanelor fizice responsabile’, se menţionează într-un raport al companiei, remis, miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Conform sursei citate, Electrica a iniţiat discuţii cu SAPE pentru a clarifica solicitările acesteia din urmă de a i se plăti sume în cuantum de peste 304,886 milioane de lei, 1,347 milioane de dolari şi 45,857 milioane de euro.

‘În baza informaţiilor disponibile în acest moment, Electrica consideră că solicitarea SAPE este nerezonabilă şi neîntemeiată, SAPE având calitatea de succesor cu titlu universal al Electrica. SAPE a fost înfiinţată, anterior privatizării Electrica, prin divizarea Electrica în interesul acţionarului unic al Electrica de la acel moment, respectiv Statul român, prin Ministerul Economiei, acţionând prin Departamentul pentru Energie. Potrivit prevederilor HG nr 85/2013 şi ale proiectului de divizare, SAPE a preluat toate drepturile şi obligaţiile Electrica născute din contractele de privatizare, inclusiv litigiile aferente iniţiate de Electrica ‘, se precizează în raport.

Totodată, reprezentanţii Electrica subliniază că, în acest moment, nu au cunoştinţă despre nicio acţiune, procedură sau măsură legală iniţiată de către SAPE împotriva sa.

SAPE a fost înfiinţată în anul 2014 ca urmare a divizării parţiale a Electrica înainte de listarea la bursă. Societatea gestionează pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companiile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice care au fost privatizate, inclusiv litigiile cu investitorii care au preluat fostele filiale Electrica.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea de miercurea viitoare, a declarat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o......
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...