Săptămână decisivă pentru Italia. Mario Monti ar putea intra în politică

O săptămână decisivă începe în Italia o dată cu anunţul posibilei candidaturi a lui Mario Monti ca premier, cu un program de austeritate proeuropean, în timp ce Silvio Berlusconi şi-a multiplicat promisiunile de scădere a impozitelor pentru a şasea campanie electorală în 18 ani, relatează AFP.
Economica.net - lun, 17 dec. 2012, 14:51
Săptămână decisivă pentru Italia. Mario Monti ar putea intra în politică

Mass-media italiană a relatat luni despre intenţia „Profesorului”, care conduce Guvernul de tehnocraţi de un an, de a se lansa în cursa pentru alegerile legislative prevăzute a se desfăşura peste două luni.

„Intrarea în politică a lui Monti”, a titrat publicaţia la Rebubblica (de stânga), pentru care anunţul oficial, „este doar o chestiune de zile”. Il Corriere della Sera (de centru), vorbeşte despre „propunerea lui Monti pentru scrutin”, un program pe care fostul comisar european l-a prezentat părţilor care s-ar ralia sub steagul său alb.

Cotidianul roman Il Messaggero, apropiat cercurilor puterii, afirmă că Monti, în vârstă de 69 de ani, le-a cerut miniştrilor să „întocmească lista cu lucruri de făcut” în ideea pregătirii acestui tip de program electoral.

Preşedintele Consiliului, a cărui demisie este aşteptată la sfârşitul săptămânii, de îndată ce bugetul este aprobat de către cele două camere ale Parlamentului, se lansează în cursă pentru a evita ca „munca sa, realizată în ultimele 13 luni, să fie stricată”.

Monti este încurajat puternic de către centriştii italieni, de către Biserica Catolică şi de către partenerii europeni din Italia.

„Cred că Monti va rămâne, va trebui să vedem în ce fel, însă va trabui o referinţă morală şi politică pentru o mare «adunare» de bărbaţi şi femei care vor să schimbe politica”, a asigurat unul dintre apropiaţii acestuia, ministrul Andrea Riccardi, care lucrează cu alţi centrişti laici şi catolici, pentru realizarea unei Mişcări către a Treia Republică.

De când Palatul Chigi, sediul Guvernului, a ţinut să precizeze că „toate ipotezele rămân deschise”, dar o sursă din anturajul lui Monti a precizat că dacă „Profesorul” decide să se lanseze, „vor fi şi alţii care se vor alătura acestui proiect”.

Mai multe informaţii vor fi prezentate vineri, în cadrul conferinţei de la sfârşitul anului pe care o va organiza Monti.

Este imposbil ca Monti să devină, după cum i-a propus Silvio Berlusconi, candidatul unei coaliţii de moderaţi, dominată de formaţiunea sa, PdL. Potrivit analiştilor, Monti doreşte să rămână în afara confruntărilor politice şi vrea o listă cu membri aflaţi la o distanţă egală atât faţă de dreapta cât şi faţă de stânga lui Pier Luigi Besani, având în vedere alegerile prevăzute pentru 17 sau 24 februarie.

Profesorul refuză să se lase blocat de ezitările lui Berlusconi în vârstă de 76 de ani, a cărui strategie pare din ce în ce mai ezitantă. După ce a anunţat, în urmă cu o săptămână, marea întoarcere „pentru victoria” din februarie, magnatul media a afirmat că se va retrage în umbră dacă Monti va decide să fie „federatorului centrului-dreapta”.

Potrivit experţilor, este vorba despre o manevră disperată a lui Berlusconi de a păstra unitatea partidului său PdL, divizat între „moderaţii” care ar vrea să se ralieze sub stindardul lui Monti şi tinerii din aripa dreaptă, conduşi de Giorgia Meloni care nu îl vor „nici pe Berlusconi, nici pe Monti”, dar aspiră la „un nou centru-dreapta”

În acelaşi timp, Silvio Berlusconi s-a lansat puternic într-o campanie electorală cu accente populiste, dificil conciliabilă cu programul de austeritate al „Profesorului”. Duminică, invitat într-un show duminical al Canale 5, una dintre televiziunile sale, a promis anularea impozitului funciar IMU, foarte nepopular iniţiat de Monti, acuzat că s-ar fi pliat dictatelor Germaniei.

Conştient că astfel îşi va sensibiliza electoratul, el a vorbit despre viaţa privată, scuzându-se că şi-a multiplicat petrecerile în 2009 şi 2010, pe care le-a justificat prin singurătatea pe care a simţit-o în urma divorţului, prin pierderea mamei şi a surorii sale. Totodată Berlusconi a anunţat că are o „logodnică”, Francesca Pascale, o fostă vedetă a televiziunii locale „Telecafone”, mai tânără cu 48 de ani, „frumoasă la corp, dar mai frumoasă la interior”.

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de produse din oțel care conțin materii prime din Rusia vor fi interzise în UE începând din 30 septembrie 2023 – raport EY
Importurile de produse din oțel care conțin materii prime din Rusia vor fi interzise în UE începând din 30 septembrie ...
Importurile de produse din oţel ce conţin materii prime ruseşti vor fi interzise în UE începând cu 30 septembrie 2023, chiar dacă sunt fabricate într-o ţară terţă, relevă un raport......
CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă pentru contractul privind asigurarea de servicii publice de transport cu noile rame electrice cumpărate de ARF
CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă pentru contractul privind asigurarea de servicii publice de transport ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară a anunțat astăzi că CFR Călători este singura companie care a depus o ofertă ...
Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august
Prețurile de consum în SUA au înregistrat o creștere moderată în luna august
Indicele anual al preţurilor PCE (cheltuielile de consum personal) în SUA, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva ...
Ministerul Finanțelor a program pentru luna octombrie împrumuturi de 6,595 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanțelor a program pentru luna octombrie împrumuturi de 6,595 de miliarde de lei de la băncile comerciale
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna octombrie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de ...