Săptămână decisivă pentru marii retaileri. Parlamentarii votează schimbarea legii comerţului

Deputaţii vor vota săptămâna aceasta proiectul de Lege prin care comercianţii vor fi obligaţi să pună pe rafturi separate acele produse aflate la promoţie pentru care se apropie de data expirării.
Alina Stanciu - mar, 22 apr. 2014, 21:03
Săptămână decisivă pentru marii retaileri. Parlamentarii votează schimbarea legii comerţului

Miercuri, pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, figurează cu titlul „iniţiative cu propunere de adoptare” şi proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului (nr.99/2000) privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă.

Este vorba despre un proiect care, odată adoptat, va impune comercianţilor să plaseze produsele aflate la promoţie, ce urmează să expire, pe rafturi sau în standuri separate. „Prezenta iniţiativă legislativă are drept scop protejarea consumatorilor în ceea ce priveşte termenul de valabilitate al produselor. Produsele alimentare, prin natura lor, sunt perisabile, de aceea este imperios necesar ca acestea să fie expuse în standuri separate cu câteva zile înainte de a expira, pentru o informare corectă a consumatorului şi pentru respectarea tuturor cerinţelor de siguranţă alimentară”, au motivat iniţiatorii proiectului, mai mulţi deputaţi PNL.

Ce se va schimba

Practic, prin acest proiect, se va completa OG privind comercializarea produselor cu un articol, ce vizează modul în care produsele ce expiră în curând vor fi plasate la raft.  „Produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu 3 zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează şi se expun la comercializare, pe rafturi/în standuri separate, cu informarea corectă, completă şi precisăa consumatorilor. Nerespectarea prevederilor prezentului alineat este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare”, se arată în ultima variantă a proiectului de act normativ ce urmează a fi votată.

Prevederile proiectului au fost amplu dezbătute de reprezentanţii marilor reţele de hipermarketuri, potrivit cărora, punerea în aplicare a unei astfel de prevederi va fi imposibilă, având în vedere faptul că produsele au condiţii de depozitare diferite. De asemenea, aceştia au menţionat că măsura ar duce la reducerea sortimentaţiei în magazine. 

Proiectul a fost adoptat de Senat în luna februarie. Camera Deputaţilor este cameră decizională. 

Viaţa mai grea pentru retaileri

Aceasta nu este însă singura iniţiativă parlamentară de natură să protejeze interesele consumatorilor, dar şi a producătorilor autohtoni. În luna mai va intra în procesul legislativ un alt proiect prin care se doreşte limitarea programului de funcţionare al hipermarketurilor. Acestea ar urma să fie închise duminica. Detalii aici:

Se încinge disputa dintre hipermarketuri şi producători. Legea comerţului s-ar putea modifica

 

Te-ar mai putea interesa și
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie mai ridicată față de prognoza din februrie 2024
BNR: Rata inflației va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm mai lent față de 2023 și pe o traiectorie ...
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe termen......
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene au crescut numărul de locuri pentru zborurile din Spania, pentru a face față solicitărilor
Companiile aeriene care operează zboruri în Spania se aşteaptă la un sezon de vară record şi au adăugat cu 13% mai ...
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de deplasare a trenurilor
CFR a început efectuarea de lucrări de tip Quick Wins între staţiile Crasna şi Zorleni, pentru creșterea vitezei de ...
Lucrările de tip Quick Wins pentru ridicarea restricţiilor de viteză au început între staţiile Crasna şi Zorleni, ...
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele resimt atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului. Care este strategia „de criză” a investitorilor
Piețele financiare se vor confrunta cu o săptămână marcată de volatilitate ridicată, fiind influențate de atacul ...