Șapte activiști Greenpeace s-au legat cu lanțuri în fața Ministerului Energiei

Șapte activiști Greenpeace au protestat marți în fața Ministerului Energiei, blocând căile de acces în instituție și afișând bannere cu mesajele „Oamenii au viitor, cărbunele nu" și „Energie regenerabilă, nu cărbune".
Cristian Negrei - mar, 13 apr. 2021, 16:45
Șapte activiști Greenpeace s-au legat cu lanțuri în fața Ministerului Energiei

Protestul acestora vine că urmare a adoptării de către Guvernul Cîțu a Ordonanței de Urgență Nr. 21?31.03.2021, prin care se acordă un ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia de 241,4 milioane de euro. Complexul este și cel mai mare producător de electricitate pe baza de cărbune din România.

Activiștii l-au acuzat pe ministrului Virgil Popescu că refuză să accelereze tranziția energetică verde în România și că acordă în mod ilegal foarte mulți bani publici pentru subvenționarea cărbunelui. Ei au cerut fixarea unei date clare și stabilirarea unui plan de eliminarea a cărbunelui din producerea de energie electrică.

Protestatarii au intenționat să rămână pe poziții până la încheierea programului de lucru al Ministerului, dar protestul a luat sfârșit după intervenția jandarmilor. Activiștii Greenpeace au promis că vor continua să transmită aceleași mesaje ministrului Popescu, în diverse moduri, până când acesta va prioritiza energiile regenerabile.

„Energia produsă din cărbune e scumpă, ineficientă, poluează, afectează sănătatea oamenilor și blochează dezvoltarea și diversificarea economică a regiunilor miniere. De aceea, planurile de eliminare a cărbunelui trebuie să conțină măsuri care să susțină sistemul energetic național și care să asigure locuri de muncă alternative decente pentru oamenii care lucrează acum în industria mineritului. România se numără printre ultimele țări din Europa care nu au anunțat o dată clară pentru renunțarea la cărbune, nu are un plan realist pentru eliminarea acestui combustibil fosil din mixul energetic național și nici pentru înlocuirea acestuia cu noi capacități de energie regenerabilă”, se specifică in comunicatul transmis de Greenpeace.

„Ministrul Energiei se încăpățânează să rămână ancorat în trecut. Am venit aici să îi transmitem foarte clar domnului Virgil Popescu că nu vrem ca România să fie codașă la capitolul tranziție energetică. Cerem ca energia regenerabilă să fie prioritizată în fața arderii combustibililor fosili. Este inadmisibil că Guvernul României alocă de ani de zile sute de milioane de euro din buzunarele românilor pentru o industrie murdară, care ne omoară cu zile și care ne-a dus pe marginea prăpastiei. Banii ar trebui să meargă pentru o dezvoltare sustenabilă a regiunilor miniere, cu focus pe alternative economice, energie verde, eficiență energetică. Iar Ministerul Energiei și Guvernul să sprijine județele Gorj și Hunedoara să acceseze bani europeni pentru a crea noi locuri de muncă”, declară Vlad Cătună, campaigner Greenpeace România.

Citește și: Greenpeace a sesizat Comisia Europeană cu privire la un ajutor de 241 de milioane de euro acordat de Guvern Complexului Energetic Oltenia (economica.net)

În data de 9 aprilie 2021, trei organizații de mediu (Greenpeace, Europe Beyond Coal și Bankwatch România) au transmis Comisiei Europene o sesizare cu privire la ajutorul de stat de 241,4 miluioane de euro pe care Guvernul îl va acorda Complexului Energetic Oltenia. Cele trei asociații de mediu au susținut în scrisoare transmisă comisarului pentru Concurență Margrethe Vestager că ajutorul acordat încalcă prevederile europene.

„Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020”, sustine Grenpeace.

Citește și: CE Oltenia rămâne cu doar două grupuri pe cărbune, la Rovinari (economica.net)

Te-ar mai putea interesa și
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității acestora
Gheorghiță: De mâine se permite prezentarea directă în toate centrele de vaccinare din ţară, în limita capacității ...
Revenirea la normalitate devine din ce în ce mai mult o certitudine, însă doar prin vaccinare se poate atinge acest obiectiv, a declarat, vineri, preşedintele Comitetului naţional de coordonare......
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Macron le-a cerut Statelor Unite și Marii Britanii să nu mai blocheze exporturile de vaccinuri anti-COVID-19
Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut vineri ''anglo-saxonilor'', făcând aluzie la Marea Britanie şi SUA, să ...
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Cîţu: Începând de astăzi, românii se pot vaccina fără programare
Premierul Florin Cîţu a anunţat că, începând de vineri, toţi românii care vor să se vaccineze anti-COVID-19 o vor ...
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
CGMB a adoptata bugetul Capitalei pe acest an
Proiectul privind bugetul Bucureştiului pe acest an a fost adoptat, vineri, de Consiliul General al Capitalei (CGMB), cu ...