Şapte din zece români sunt de acord cu taxarea diferenţiată a alternativelor fără fum

Cel mai recent sondaj publicat de firma de cercetare independentă Povaddo pentru Philip Morris International arată că 7 din 10 români consideră că fumătorii adulți ar trebui încurajați să treacă la alternative fundamentate științific, prin taxarea acestor produse la un nivel redus față de țigări, dar suficient de ridicat pentru a descuraja consumul de către tineri și nefumători.
Ion Dobreanu - mar, 04 apr. 2023, 11:27
Şapte din zece români sunt de acord cu taxarea diferenţiată a alternativelor fără fum

De asemenea, sondajul arată că românii atribuie un rol important guvernului, în calitatea sa de autoritate executivă, în ceea ce privește adoptarea de măsuri pentru îmbunătățirea sănătății populației. Astfel, 7 din 10 români consideră că guvernele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății publice prin adoptarea de politici care încurajează fumătorii să treacă la alternative fără fum, inovatoare și avansate tehnologic, care au potențialul de a fi mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului. În plus, 7 din 10 români consideră că reglementarea și taxarea produselor în funcție de dovezile științifice existente îi pot încuraja pe cetățeni să facă alegeri mai bune în ce privește stilul de viață.

„Atunci când vorbim despre sănătatea publică împreună cu autoritățile de reglementare, guvernele și comunitatea medicală și științifică trebuie să primeze dialogul bazat pe știință și dovezi. Misiunea noastră este să oferim soluții pragmatice de care beneficiază fumătorii adulți, iar sănătatea publică se poate îmbunătăți doar dacă adulții, care altfel ar continua să fumeze, trec la alternative mai bune. Aceastea sunt produsele fără fum fundamentate științific, radical diferite de țigări și au potențialul de a fi mai puțin dăunătoare decât acestea”, a declarat Mircea Scăunașu, Director General, Philip Morris România.

Sondajul Povaddo mai arată că românii sunt conștienți de rolul pe care Uniunea Europeană îl joacă în dezvoltarea unor politici europene de sănătate.

 

  • Aproape 7 din 10 români (65%) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să acorde prioritate politicilor și strategiilor care urmăresc îmbunătățirea vieții celor care continuă să fumeze, să consume droguri sau alcool în mod iresponsabil.
  • 7 din 10 români (67%) ar fi de acord ca guvernul să susțină o poziție pentru ca Uniunea Europeană să analizeze toate dovezile disponibile referitoare la alternativele fără fum înainte de a lua decizii privind impozitarea acestora.

“Din nefericire, suntem una din cele patru ţări membre ale Uniunii Europene în care rata fumatului este în creștere. În România avem 5 milioane de fumători, iar noi credem că aceștia merită soluţii fundamentate științific, care să-i îndepărteze de ţigări. Produsele din tutun şi cu nicotină ar trebui taxate în funcţie de riscurile la care acestea îi expun pe consumatori. Deoarece țigaretele sunt cea mai utilizată formă de consum a nicotinei, dar și cea mai dăunătoare, ar trebui să fie impozitate cu cel mai ridicat nivel şi semnificativ mai mult decât produsele inovatoare, care nu implică arderea tutunului”,  a adăugat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Metodologia sondajului

Povaddo a realizat sondajul online în numele PMI în perioada 10-15 noiembrie 2022. Sondajul a fost realizat în rândul a peste 13.630 de adulți din populația generală cu vârsta de minimum 18 ani, din 13 state membre ale UE: Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Franța, Grecia, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Spania. În fiecare țară au fost realizate aproximativ 1.000 de interviuri online (împărțite aproximativ egal între adulții care folosesc și cei care nu folosesc produse care conțin nicotină). Datele sunt ponderate pentru a fi reprezentative pentru populația online din fiecare țară în ceea ce privește următoarele variabile: vârsta, sexul și consumul de nicotină din fiecare piață, conform cu statisticile naționale. Rezultatele sunt precise cu o marjă de eroare de ±1%. Vă rugăm să rețineți că, din cauza rotunjirilor, este posibil ca totalul rezultatelor să nu ajungă la 100%.

 

Material susținut de Philip Morris România.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...