Săracii şi bogaţii campaniei electorale franceze

Revista l'Express publică patrimoniul candidaţilor la preşedinţie. Cine e cel mai bogat, care este „săracul” grupului de pretendenţi la Palatul Elysée?
Economica.net - sâm, 25 feb. 2012, 16:13
Săracii şi bogaţii campaniei electorale franceze

Nicolas Sarkozy, actualul şef de stat şi candidat la propria-şi succesiune, este cel mai înstărit. Între 2007 şi acum, patrimoniul lui Sarkozy a crescut puţin, de la 2,1 la 2,3 milioane de euro. Precizăm că şeful statului are un salariu lunar de 19.000 de euro şi că este găzduit, hrănit şi plimbat pe banii statului. De asemenea, cuplul Nicolas Sarkozy-Carla Bruni nu dispune de niciun bun în comun. În sfârşit, Sarkozy rămâne asociat în cabinetul de avocaţi în care a profesat înainte să ajungă şef al statului, cabinet în care deţine acţiuni. Toate acestea pentru a ajunge la concluzia că presedintele face parte din minoritatea de francezi care plătesc un impozit special pe avere, relateaza RFI Romania.

Candidatul socialiştilor francezi, François Hollande, cu o leafă lunară de „doar” 8300 de euro, nu plăteşte acest impozit. Cu o avere imobiliară estimată la 1,1 milioane de euro – în care intră o casă de vacanţă din sudul Franţei – socialistul plăteşte cam 5200 de euro impozite pe an.

Marine Le Pen, candidata Frontului Naţional, ia 6200 de euro pe lună în calitate de deputat european. Patrimoniul ei imobiliar nu este estimat, dar se ştie că, din diverse donaţii sau achiziţii, liderul extremei drepte posedă acţiuni în mai multe firme şi societăţi imobiliare. Spre deosebire de tatăl ei, Jean-Marie Le Pen, moştenitor al unei uriaşe averi, „Marine nu trăieşte în lux”, ne spune l’Express.

Jean-Luc Mélenchon, candidatul comuniştilor, mai exact al aşa-zisului Front de stânga, nu are venituri chiar de proletar. Cu toate că este originar dintr-o familie modestă, el a reuşit să acumuleze un patrimoniu consistent, în particular graţie diverselor sale mandate electorale. Salariul său actual de 6200 de euro pe lună i-a permis să-şi cumpere un apartament în valoare de circa 760.000 de euro.

Ceva mai înstărit este François Bayrou, exploatant agricol în fieful său electoral de la poalele munţilor Pirinei. Din 2007 şi până acum nu s-a îmbogăţit, iar salariul de deputat şi-l completează din când în când cu drepturile de autor câştigate de pe urma cărţilor pe care le scrie.

De notat că l’Express a vrut să afle şi ce patrimoniu are Dominique de Villepin. Fostul premier al Franţei a refuzat să răspundă însă la întrebările revistei. L’Express ne informează totuşi că de Villepin n-o duce foarte rău, având în vedere că acum doi ani şi-a cumpărat un pălăţel la Paris în valoare de trei milioane de euro în care şi-a instalat şi cabinetul de avocatură pe care îl conduce şi de pe urma căruia are venituri substanţiale.

Te-ar mai putea interesa și
Sistemul de transport din Capitală şi Ilfov, integrat cu metroul de la 1 august
Sistemul de transport din Capitală şi Ilfov, integrat cu metroul de la 1 august
 Întregul sistem de transport din Regiunea Bucureşti - Ilfov va fi integrat, începând cu data de 1 august 2021, astfel încât nu vor mai exista diferenţe de tarif între liniile urbane,......
Engie formează două noi clase de învățământ profesional în sistem dual, în București și Galați, în anul școlar 2021-2022
Engie formează două noi clase de învățământ profesional în sistem dual, în București și Galați, în anul școlar 2021-2022
ENGIE continuă să investească în tinerele generații de instalatori, prin formarea a două noi clase de învățământ ...
Jeff Bezos a oferit NASA suma de 2 miliarde de dolari în schimbul unui contract pentru o misiune pe Lună
Jeff Bezos a oferit NASA suma de 2 miliarde de dolari în schimbul unui contract pentru o misiune pe Lună
Miliardarul american Jeff Bezos, care a efectuat recent un zbor în spaţiu, s-a oferit luni să achite până la 2 miliarde ...
Târg de joburi la KFC, Pizza Hut și Taco Bell
Târg de joburi la KFC, Pizza Hut și Taco Bell
KFC, Pizza Hut și Taco Bell organizează în perioada 30 - 31 iulie 2021 un târg de joburi față-n față la București.