Cat de mulţi bani a pierdut Sârbu cu Studiourile din Buftea

Valoarea a Studiourilor Media Pro Buftea (STUD), o companie a Media Pro Pictures, este de puţin peste 164 milioane de lei, din punct de vedere contabil. Compania a înregistrat o pierdere de peste 15 milioane de lei în Semestrul 1, şi are datorii de aproape 144 milioane de lei, potrivit raportului trimis la Bursă. Aici compania valorează de zeci de ori mai puţin decît terenurile sale.
Adrian N. Ionescu - sâm, 08 sept. 2012, 21:17
Cat de mulţi bani a pierdut Sârbu cu Studiourile din Buftea

Cauza oficială a pierderilor este „situaţia economică generală, internă şi internaţională, aflată în mare dificultate“ scrie directorul general Cosmin – Andrei Ion, la capitolul „analiza activităţii societăţii“ din cadrul raportului trimis la Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, însă, Studiorile Media Pro (simbol bursier STUD) nu au avut niciodată profit, cel puţin din 2006 încoace, ci pierderi de cel puţin 9 milioane pe an. Cel mai mult au pierdut anul trecut, aproape 33 de milioane de lei.

Nici Media Pro Pictures, patroana Studiourilor, nu este o companie profitabilă, după bilanţurile raportate la Ministerul Finanţelor. Media Pro Pictures a pierdut 5,4 milioane de lei, anul trecut.

Acţiunile Studiourilor Media Pro, care au moştenit infrastructura cinematografică naţională de la Buftea, se tranzacţionează, teoretic, pe piaţa Rasdaq a BVB. Practic acţiunile nu sunt lichide şi abia dacă se face o tranzacţie de nici 2 lei pe zi.

Media Pro Pictures deţine peste 92% din acţiunile STUD, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), mai are 4,5%, iar restul se află în posesia unor persoane apropiate companiei.

Valoarea contabilă a studiourilor de la Buftea este de puţin peste 164 milioane de lei (activele imobilizate), iar totalul activelor, de 183 de milioane, depăşeşte doar cu 27% totalul datoriilor, din care 133 de milioane sunt pe termen maimic de un an.

Studiourile Media Pro s-ar putea cumpăra, teoretic, cu 13,5 milioane de lei, potrivit preţului de la bursă, cu care se calulează valoarea de piaţă sau capitalizarea bursieră. Tranzacţiile de această mărime se fac însă la multipli de venituri sau de profit, sau cel puţin în funcţie de valoarea terenurilor.

Veniturile Studiourilor Media Pro pe anul trecut au fost de 43,4 milioane de lei, în scădere cu circa 20% faţă de 2010.

Pe de altă parte, valoarea terenurilor deţinute de companie este mult mai mare. Are terenuri în suprafaţă totală de peste 40 de hectare, „situate astfel: 286.190 mp. în Buftea, str. Studioului nr.1; 29.655,70 mp. în Buftea, locaţia Cinema Buftea şi 87.800 mp. în Crevedia, jud. Dâmboviţa.“, potrivit raportului pe 2009, când Adrian Sârbu era încă preşedintele companiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi 7 judeţe. Alte 12 judeţe sunt sub Cod galben
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni dimineaţa, o avertizare meteorologică Cod portocaliu de caniculă, valabilă în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ialomiţa,......
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Zeci de morţi în urma unui incendiu la o fabrică de baterii de litiu din Coreea de Sud
Un incendiu devastator a izbucnit luni la o fabrică de baterii de litiu în Coreea de Sud, incendiu soldat cu zeci de morţi, ...
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ani. A comandat studiu
Serbia intenționează să construiască centrale nucleare pe teritoriul țării, înlăturând un moratoriu de acum 35 de ...
Ministerul Minelor și Energiei din Serbia a invitat companiile de consultanță să depună oferte pentru a efectua o analiză ...
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru titlurile de stat emise în program
Fidelis – Depozitarul Central începe distribuirea sumelor de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului ...
Depozitarul Central distribuie, începând de luni, sumele de bani aferente plăţii pentru rambursarea principalului pentru ...