Sarkozy, tentat să ia 500 de milioane de euro în administrare, printr-un fond de investiţii

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, este curtat de mai multe fonduri suverane de investiţii (ale unor agenţii guvernamentale), între care şi cel al Qatar-ului, care sunt pregătite să îl sprijine să înfiinţeze un fond de investiţii, relatează Financial Times. Sarkozy încă nu se îndură să renunţe la politică.
Economica.net - Dum, 10 mart. 2013, 14:21
Sarkozy, tentat să ia 500 de milioane de euro în administrare, printr-un fond de investiţii

Fondul suveran din Qatar şi alţi investitori s-au oferit să contribuie în total cu 500 de milioane de euro la un fond care să fie condus de fostul preşedinte francez, au declarat persoane apropiate situaţiei.

Sarkozy ar fi cerut sfatul unor consilieri apropiaţi, în legătură cu acest plan. Totuşi, el a amânat decizia în ultimele săptămâni întrucât vede oportunitatea de a reveni în politică, având în vedere declinul în sondaje al preşedintelui Francois Hollande, care l-a învins în alegeri în luna mai a anului trecut, au arătat două dintre surse.

Unii dintre consilierii şi prietenii lui Sarkozy i-au cerut să nu înceapă o afacere care i-ar puta afecta şansele politice, având în vedere că implicarea într-un fond de investiţii i-ar îngreuna revenirea din cauza percepţiei negative a populaţiei faţă de sectorul financiar.

„Hollande a fost ales în luna mai cu o campanie îndreptată împotriva sectorului financiar şi cu promisiunea de a taxa veniturile de peste 1 milion de euro pe an cu 75%. Franţa nu este SUA sau Marea Britanie”, a spus unul dintre apropiaţii lui fostului preşedinte.

Sarkozy, al cărui frate Olivier este partener la grupul financiar american Carlyle, păstrează planul de înfiinţare a unui fond de investiţii ca alternativă pentru situaţia în care ar decide să renunţe definitiv la politică, au spus consilierii săi, precizând că soţia acestuia, Carla Bruni-Sarkozy, este împotriva unei reveniri.

Fostul preşedinte s-a consultat cu prieteni din mediul de afaceri, în privinţa investiţiilor pe care le-ar face fondul. Una dintre idei era de a investi în companii de pe pieţe emergente precum Brazilia, iar o alta de a investi în Spania şi Maroc.

Sarkozy nu ar investi el însuşi fondurile ci ar avea un rol nonexecutiv, de a atrage investitori prin relaţiile sale politice şi de afaceri. Fondul ar urma să aibă sediul la Paris, au precizat sursele.

„Domnul Sarkozy primeşte propuneri în mod regulat şi nu a spus înca da sau nu”, a declarat un purtător de cuvânt al acestuia.

Reprezentanţii fondului suveran din Qatar nu au dorit să comenteze.

Zvonurile despre un fond de investiţii care să fie condus de Sarkozy, posibil de la Londra, au apărut prima oară în ianuarie, pe site-ul Mediapart, dar persoane apropiate fostului preşedinte au negat informaţia.

Sarkozy a sugerat în această săptămână, într-un interviu acordat revistei Valeurs Actuelles, că ar fi posibilă o revenire în prim-planul politic.

„Dacă ţara ar fi prinsă între extremismul de stânga şi de dreapta nu aş putea să îmi spun că sunt fericit să îmi duc fiica la şcoală şi să conferenţiez în jurul lumii”, a spus Sarkozy, adăugând că atunci ar fi obligat să intervină, din datorie pentru Franţa.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...