Şase din zece români optează să-şi schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare

Şase din zece români (61%) aleg să îşi schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare, iar mai mult de 80% caută constant noi oportunităţi pe site-urile de specialitate, relevă rezultatele unui studiu publicat marţi.
AGERPRES - mar, 12 oct. 2021, 11:18
Şase din zece români optează să-şi schimbe locul de muncă pentru un salariu mai mare

Astfel, conform cercetării realizată de D&D Research pentru BestJobs, majoritatea angajaţilor (73,1%) din categoria white collar („gulerele albe” sau angajaţii de la birouri) afirmă că BestJobs este platforma cea mai accesată de către ei şi primul site online la care ar apela atunci când se gândesc să-şi schimbe locul de muncă.

În acelaşi timp, aceeaşi platformă de recrutare online este preferată într-o mai mare măsură şi de gold collar („gulerele aurii” sau angajaţii cu specializări superioare), precum şi de către persoanele pragmatice, care valorizează numărul mare de joburi relevante şi calitatea acestora, cum ar fi poziţii superioare în companii de prestigiu.

„Când vine vorba de mobilitatea angajaţilor pe piaţa muncii, motivele sunt diferite în funcţie de nivelul de specializare. Astfel, pentru categoriile white şi blue collar, motivul principal care determină schimbarea jobului este salariul. Secundar, angajaţii din aceste categorii aleg să plece dintr-o companie atunci când apar nemulţumiri privind relaţia cu colegii sau cu superiorii. În schimb, angajaţii din categoria gold collar aleg să facă o schimbare în parcursul profesional atunci când apar diferenţe între viziunea şi valorile personale şi cele ale companiei, în primul rând, dar şi când simt nevoie de dezvoltare profesională, iar compania nu le poate oferi noi provocări”, se menţionează în concluziile studiului.

Potrivit sursei citate, atunci când evaluează site-urile cu locuri de muncă, românii se uită în special la numărul de joburi disponibile în oraşul unde locuiesc (64,5%), la numărul de joburi pe domeniul de interes (61,8%), la claritatea şi detalierea anunţurilor (60%) şi la numărul de joburi pentru nivelul de pregătire (59,5%).

În acelaşi context, aproape jumătate dintre români (43,9%) au observat că nivelul de muncă a crescut, în timp ce salariile au stagnat.

Totodată, 71,6% dintre respondenţi au observat că oferta de locuri de muncă este mult mai bună pe anumite domenii, dar 57% consideră că este dificil să îşi găsească un post, iar 31,9% consideră că salariile oferite sunt atractive.

De asemenea, tinerii, în special absolvenţii cu studii superioare, nu îşi găsesc uşor un loc de muncă potrivit studiilor sau aşteptărilor salariale pe care le au, în ciuda numeroaselor oferte disponibile.

Studiul cantitativ şi calitativ privind comportamentul de mobilitate a candidaţilor şi percepţia acestora despre evoluţia pieţei muncii a fost realizat de către D&D Research la solicitarea BestJobs, în luna august, pe baza unui chestionar online, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, de 1.058 de persoane.

D&D Research este o echipă de psihologi şi sociologi pasionaţi de analiza comportamentelor sociale şi de aplicaţiile psihologiei în sfera de business. De peste 18 ani explorează motivaţiile consumatorilor români şi aduc în toate proiectele o abordare ştiinţifică, susţinută de expertiza pe care o au în psihanaliză, antropologie şi comunicare

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody’s a îmbunătățit ratingul Transelectrica la „Baa3”, cu perspectivă stabilă
Moody's a îmbunătăţit luni la "Baa3" ratingul pe termen lung atribuit companiei naţionale de transport a energiei electrice ...
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Intesa Sanpaolo ar putea finanța compania rusă Novatek pentru producția de gaze naturale în zona arctică
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, ar putea ajuta la finanţarea proiectului Arctic LNG 2 al firmei ruse ...
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Cehia înăsprește restricțiile în contextul extinderii pandemiei de coronavirus
Guvernul ceh a anunţat miercuri o înăsprire a controalelor şi restricţiilor sanitare, ca răspuns la o recrudescenţă ...