Şase luni de la începutul noului război – Rusia îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei. Cronologie

Mâine se împlinesc şase luni de când Rusia a invadat Ucraina. Iată o cronologie a celor mai importante evenimente realizată de Agerpres.
AGERPRES - mar, 23 aug. 2022, 14:30
Şase luni de la începutul noului război - Rusia îşi continuă ofensiva în estul Ucrainei. Cronologie

Totodată, Rusia îşi continuă ofensiva asupra Zaporojie şi Herson, regiuni-cheie pentru coridorul terestru între Donbas şi Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014, transmite marţi EFE, care face o cronologie a războiului care durează deja de jumătate de an, scrie Agerpres.

INVAZIA

24 februarie – Rusia bombardează mai multe oraşe ucrainene în Donbas (est) după ce, cu trei zile mai devreme, Kremlinul recunoscuse teritoriile separatiste Doneţk şi Lugansk drept republici independente.

– Începe invazia, cu atacuri asupra capitalei ucrainene, Kiev, asupra celui de-al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, şi asupra oraşului Dnipro, ultimele două – situate în partea estică a ţării. În acelaşi timp, un grup de desant rus aterizează la Odesa.

26 februarie – Occidentul adoptă sancţiuni importante împotriva Rusiei şi oferă ajutor militar Ucrainei.

27 februarie – Trupele ruse ajung la periferia oraşului Harkov.

28 februarie – În Belarus are loc prima rundă de negocieri ruso-ucrainene.

CAPTURAREA REGIUNII HERSON ŞI BLOCADA MARIUPOLULUI

– 1 martie – Trupele ruse intră în Herson, regiune care se învecinează cu Crimeea, şi continuă asediul oraşului Mariupol, port strategic la Marea Azov.

– 4 martie – Rusia atacă cea mai mare centrală nucleară din Europa, Zaporojie (sud) şi, cinci zile mai târziu, obţine controlul asupra centralei Cernobîl, locul celei mai mari catastrofe nucleare din istorie (1986), situată la câţiva kilometri de frontiera belarusă.

– Continuă bombardamentele şi asediul asupra Kievului, Harkovului şi unui cartier din regiunea Cernigău, la nord.

OFENSIVA ÎMPOTRIVA HARKOVULUI, ODESEI ŞI LIOVULUI; ASEDIUL MARIUPOLULUI

– 7 martie – Începe cea de-a treia rundă de negocieri ucraineano-ruse. Pretenţiile Kremlinului sunt o Ucraină neutră, recunoaşterea independenţei Donbasului şi a Crimeei ca parte a Federaţiei Ruse.

– 9 martie – Rusia bombardează o maternitate în Mariupol.

– 13 martie – Opt rachete ruse lovesc o bază militară din Liov, oraş aflat la frontiera cu Polonia, şi provoacă 35 de morţi şi 134 de răniţi.

– 21 martie – Opt morţi în bombardarea unui centru comercial din Kiev, care – potrivit Moscovei – era un depozit neoperaţional de rachete.

RECUCERIREA DE CĂTRE UCRAINENI A ORAŞULUI IRPIN ŞI ELIBERAREA KIEVULUI

– 28 martie – Ucraina recuperează oraşul Irpin şi evită încercuirea Kievului.

– 29 martie – Rusia îşi reduce atacurile asupra Kievului şi Cernigăului pentru a înlesni un acord cu Ucraina, care acceptă ideea neutralităţii.

– 31 martie – NATO dă asigurări că trupele ruse nu se retrag, ci se regrupează în est, în Donbas.

-1 aprilie – Trupele ruse se retrag de la periferia Kievului, însă locuitorii oraşului nu cred că acesta este sfârşitul ameninţării ruse asupra capitalei.

MASACRUL DE LA BUCEA ŞI ACUZAŢII DE FOLOSIRE A ARMELOR CHIMICE LA MARIUPOL

– 4 aprilie – Peste 400 de cadavre de civili sunt descoperite la Bucea, localitate la periferia Kievului. Comunitatea internaţională denunţă un genocid, acuzaţii calificate de Kremlin drept ”nefondate”.

– 8 aprilie – 50 de morţi într-un atac asupra gării din Kramatorsk (regiunea Doneţk), unde se aflau numeroşi refugiaţi care încercau să fugă din Ucraina.

– 11 aprilie – Miliţiile proruse iau controlul asupra portului din Mariupol.

– 12 aprilie – Ucraina denunţă posibila folosire a armelor chimice la Mariupol de către miliţiile proruse din Doneţk.

– 14 aprilie – Rusia susţine că nava amiral a Flotei sale la Marea Neagră, crucişătorul Moskva, s-a scufundat din cauza unei furtuni puternice, în timp ce Ucraina afirmă că rachetele sale au provocat naufragiul. Numărul marinarilor ruşi înecaţi nu este cunoscut.

– 17 aprilie – Cel puţin 53 de morţi în bombardamentele ruse asupra oraşului Cernigău.

– 19 aprilie – Moscova anunţă începerea celei de-a doua faze a războiului pentru ”eliberarea” Donbasului.

CUCERIREA MARIUPOLULUI DE CĂTRE RUŞI

– 21 aprilie – Rusia dă asigurări că a capturat oraşul Mariupol, recunoscând totodată că a rămas un ultim punct de rezistenţă ucrainean în oţelăria Azovstal.

– 25 aprilie – Moscova declară o încetare a focului pentru a evacua civili din Azovstal.

– 1 mai – Ucraina reuşeşte să evacueze un prim grup de circa o sută de civili din oţelărie, iar, la 7 mai, femei, copii şi vârstnici. În oţelărie mai rămân doar militari ucraineni care opun rezistenţă.

– 17 mai – Ucraina renunţă la luptă în Azovstal.

– 19 mai – Ultimii 771 de militari ucraineni părăsesc oţelăria Azovstal, iar Moscova anunţă că numărul total al militarilor ucraineni care ”s-au predat” se ridică la 1.730.

OFENSIVA FINALĂ ÎN DONBAS; ASEDIUL ASUPRA ORAŞULUI SEVERODONEŢK

– 25 mai – Rusia îşi accelerează ofensiva în Donbas, către enclava strategică Severodoneţk, bastion-cheie pentru neutralizarea trupelor ucrainene în regiunea Lugansk.

– 30 mai – Ruşii pătrund în Severodoneţk în încercarea de a controla Lugansk.

– 11 iunie – Rusia menţine blocajul asupra forţelor ucrainene din uzina Azot din Severodoneţk, în încercarea de reeditare a tacticii folosite în oţelăria Azovstal din Mariupol.

– 21 iunie – Nou atac rus asupra uzinei Azot, care rezistă.

– 24 iunie – Moscova dă asigurări că, în cinci zile, a preluat controlul asupra a 10 localităţi din Lugansk.

– 25 iunie – Rusia obţine controlul complet asupra Severodoneţk după retragerea militarilor ucraineni.

– 27 iunie – Cel puţin 18 morţi în urma unui atac rusesc cu rachetă asupra unui centru comercial din Kremenciuk, din centrul Ucrainei.

ASEDIUL ASUPRA ORAŞULUI LISICEANSK ŞI CAPTURAREA TOTALĂ A REGIUNII LUGANSK

– 1 iulie – 18 morţi în atacuri cu rachete în Odesa, în timp ce Rusia începe asedierea oraşului Lisiceansk, ultimul bastion aflat sub control ucrainean în regiunea Lugansk.

– 3 iulie – Rusia anunţă capturarea oraşului Lisiceansk şi, odată cu el, a întregii regiuni. Trupele ucrainene abandonează zona.

– 16 iulie – Rusia îşi intensifică atacurile în Doneţk, stabilindu-şi ca ţintă localitatea Siversk.

– 22 iulie – Cu medierea ONU şi a Turciei, Ucraina şi Rusia ajung la un acord în privinţa creării unui coridor maritim sigur pentru exportul de cereale din porturile din Marea Neagră.

OFENSIVA RUSĂ ÎN ZAPOROJIE ŞI CONTRAOFENSIVA UCRAINEANĂ ÎN SUD

– 24-28 iulie – Trupele ucrainene avansează către Herson după zile întregi de bombardamente asupra podurilor de pe râul Nipru (porturi-cheie pentru aprovizionarea acestui oraş) şi în încercarea de a-l recuceri. Kievul încearcă totodată să zădărnicească planurile ruşilor de a organiza un referendum de independenţă în această regiune.

– 1 august – Primul vas încărcat cu cereale părăseşte portul comercial Odesa, de la Marea Neagră.

– 8 august – Ucraina acuză Rusia că a comis peste 27.000 de crime de război.

– 11 august – Cel puţin 361 de copii şi-au pierdut viaţa de la începutul invaziei, potrivit Biroului Apărătorului Poporului din Ucraina.

– 13 august – Lupte grele în Doneţk şi Zaporojie, însă ofensiva rusă în Donbas se blochează.

– 22 august – Rusia acuză serviciile secrete ucrainene de asasinarea, la 20 august, a Dariei Dughina, fiica liderului mişcării neoeuroasiatice, Aleksandr Dughin, considerat un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Ucraina neagă orice implicare în acest asasinat.

Te-ar mai putea interesa și
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Trafic record pe Aeroportul Heathrow din Londra. 39,8 milioane de pasageri în primele șase luni din an
Aeroportul londonez Heathrow a înregistrat un record de trafic în primele şase luni ale anului, cu 39,8 milioane de pasageri care au tranzitat prin terminalele sale, precum şi o creştere a......
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un nou mandat?
Marile puteri, și mai atente la mișcările politice din SUA. Cum ar putea arăta economia Chinei dacă Trump obține un ...
Partenerii externi ai SUA sunt și mai atenți acum la mișcările de pe scena politică americană, mai ales pentru că ...
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru dezvoltarea proiectului
Proiectul centralei cu SMR de la Doicești continuă: RoPower Nuclear și Fluor Corporation semnează contractul FEED 2 pentru ...
SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești, ...
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug – Trei Ape, județul Caraș-Severin
Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de 44,2 milioane de lei pentru rețele în zona Gărâna – Văliug ...
Compania Rețele Electrice Banat va realiza modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice din zona Văliug-Gărâna-Trei ...